Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Αθ.Ορφανίδης: Καταστροφικό για την Κύπρο η ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης


«Αναμένω ότι με βάση τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν πλήρως», ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Λευκωσία: Θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο εάν μπει σε Μηχανισμό Στήριξης, είπε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης και πρόσθεσε ότι «είναι απόλυτα στο χέρι μας να αποφύγουμε αυτή την πορεία». «Εάν η Κύπρος μπει σε Μηχανισμό Στήριξης και ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο για το οικονομικό μοντέλο της του τόπου μας και θα έκανε μεγάλη ζημιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε, παράλληλα, αισιοδοξία ότι η Κύπρος θα καταφέρει να πείσει τις αγορές και υπογράμμισε ότι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να πείσουν τις αγορές.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση του με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας χαιρέτισε την συναίνεση που επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή στη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων σχετικά με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.


Αυτά τα μέτρα, συνέχισε, δεν αντικατοπτρίζονται στον προϋπολογισμό για το 2012, ο οποίος είχε ετοιμαστεί και συζητήθηκε σήμερα.

«Όμως αναμένω και πιστεύω ότι όλοι το κατανοούμε πλέον ότι με βάση τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν πλήρως. Απ' εκεί πέρα θα πρέπει να παρακολουθούμε πολύ στενά τις αντιδράσεις των αγορών για να δούμε αν με αυτά τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί και με την υλοποίηση τους καταφέρουμε σαν τόπος να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας».

«Καθοριστικός παράγοντας για το κατά πόσο θα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των διεθνή αγορών με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα είναι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα η οποία θα επιδειχθεί από όλους, συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών εταίρων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ορφανίδης υπενθύμισε ότι «από το Μάιο του 2011, δυστυχώς δεν είμαστε πλέον μέσα στις αγορές. Έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας σαν κράτος. Είμαστε έρμαιο των αγορών αυτή την στιγμή και επειδή ακριβώς έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας σαν κράτος και είμαστε αυτή την στιγμή είτε το θέλουμε είτε όχι έρμαιο των αγορών, σημασία έχει να πείσουμε τους διεθνείς επενδυτές και να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Δεν μπορούμε αυτή την στιγμή από μόνοι μας να αξιολογήσουμε με απόλυτη βεβαιότητα αυτή την επιτυχία αυτών των μέτρων ή όχι».

Σε παρατήρηση αν αυτό είναι μήνυμα προς τις συντεχνίες, οι οποίες ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι «θα ήταν λυπηρό εάν αυτή τη στιγμή δεν επιδείξουμε την συναίνεση που χρειάζεται γιατί πολύ σκληρότερα μέτρα ενδεχόμενα θα είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν στο μέλλον για να πείσουμε τις αγορές εάν αποτύχουμε και τώρα».

Ερωτηθείς πώς μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη μετά την απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι η ερώτηση σχετίζεται με το ευρύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη γενικότερα.

«Αυτή τη στιγμή οι αγορές διεθνώς αμφισβητούν τα κρατικά ομόλογα πολλών χωρών της Ευρωζώνης, όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και αρκετών άλλων χωρών. Αυτό είναι μια πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικό τρόπο πολύ σύντομα. Θεωρώ σημαντική τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων όλης της Ευρωζώνης, όπου ελπίζω ότι οι αποφάσεις θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο πλαίσιο διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ και θα βοηθήσουν σε λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια ένδειξη από τη διεθνή αγορά μετά την εξαγγελία της επιτευχθείσας συναίνεσης, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι «είναι ακόμα λίγο νωρίς γιατί την Παρασκευή είναι που έχουμε δει την συναίνεση στο Προεδρικό».
«Παρακολουθώντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Δημοκρατίας στην δευτερογενή αγορά μπορούμε να δούμε αν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τις αγορές και ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειάζεται για να πείσουμε τις αγορές. Είναι σημαντικό να επανακτήσουμε την αξιοπιστία που έχει χαθεί τον τελευταίο καιρό και αφού επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας σαν κράτος να προχωρήσουμε με τις πολιτικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε για να έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και να μειώσουμε και την ανεργία στο τόπο μας. Το ζητούμενο στο τέλος της ημέρας είναι να υιοθετήσουμε με σύνεση τις πολιτικές για το καλό του τόπου», κατέληξε.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου