Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

"Προτιμώ να έχουμε επιχειρήσεις ανοικτές με λίγο χαμηλότερες αποδοχές"...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης για μείωση του κατώτατου μισθού αλλά και περικοπή του 13ου και 14ου άφησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος μιλώντας στην Βουλή είπε ότι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν «με βάση τα αποτελέσματα του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων με τους εργοδότες και με βάση την προστασία των πιο αδύναμων στρωμάτων και την ανταγωνιστικότητα».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εξήγησε ότι είναι «Προτιμότερο να έχουμε ανοιχτές επιχειρήσεις με λίγο χαμηλότερες αποδοχές, αντί κλειστές επιχειρήσεις και περισσότεροι άνεργοι» συμπλήρωσε πως «Ενθαρρύνουμε το διάλογο των κοινωνικών εταίρων και αναμένουμε τις αποφάσεις τους» ενώ στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση ή πάγωμα μισθών αποκάλυψε ότι «Θα δοθεί χρόνος σε κοινωνικούς εταίρους να διαβουλευτούν.  Όσο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρέμβει.  Δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις.


Οι τελικές θέσεις θα ληφθούν με βάση τα αποτελέσματα του διαλόγου και την προστασία των πιο αδύναμων στρωμάτων και την ανταγωνιστικότητα… οι άνεργοι δεν έχουν ούτε τον κατώτατο μισθό ούτε 13ο ή 14ο μισθό, πρέπει να νοιαστούμε και γι αυτούς».

Επιπροσθέτως, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η «Ελλάδα είναι μια υπερχρεωμένη χώρα» πως «την περίοδο 2001- 2009 η σωρευτική απώλεια ανταγωνιστικότητας έφτασε το 23% σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ» και εξήγησε ότι «Αυτή η απώλεια αποτυπώνεται στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κι αντανακλάται το γεγονός ότι το κόστος εργασίας μέρος του οποίου είναι οι μισθοί σημείωσε στην Ελλάδα σχεδόν διπλάσια αύξηση σε σχέση με τις άλλες χώρες και η ονομαστική αύξηση ήταν σημαντικά υψηλότερη από την παραγωγικότητα. Αυτές οι εξελίξεις δεν πρέπει να αγνοηθούν ούτε από τους εργαζόμενους ούτε απο τις επιχειρήσεις».

Τέλος, σημείωσε πως «Αν δεν καταφέρει η χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους οι συνέπειες για το βιοτικό επίπεδο θα είναι δραματικές, καταβάλουμε όλες τις προσπάθειες για να αποφύγουμε μια τέτοια εξέλιξη, θα δούμε που υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές. Είναι σαφές ότι για τους χαμηλόμισθους τα περιθώρια προσαρμογών είναι πολύ περιορισμένα» και τόνισε πως «Η Ελλάδα είναι ένα υπερ –χρεωμένο κράτος.  Όλοι επιθυμούμε να αυξάνονται τα εισοδήματα, είμαστε αναγκασμένοι όμως να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των λαθών που έγιναν».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η πολιτική σκληρής λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης των δύο τελευταίων ετών «έχει καταστρέψει και παραλύσει την οικονομία κι έχει οδηγήσει σε κοινωνική κόλαση. Αυτοί που μας την επέβαλαν μιλάνε πια και αυτοί  για ναυάγιο. Και εσείς αντί να πιαστείτε από αυτό και να τους πιάσετε από το γιακά για να αλλάξουν στρατηγική εμφανίζεστε σαν να τα αποδέχεστε όλα. Η φράση σας ότι κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας σημαίνει άνευ όρων παράδοση στις απαιτήσεις των πιστωτών».

Επιπροσθέτως, ο κ. Τσίπρας εξήγησε: «Η σωτηρία της πατρίδας είναι τα ζοφερά στοιχεία, 1 στους 2 νέους είναι άνεργοι, 7 στα 10 νοικοκυριά κάνουνε δραστικές περικοπές, και δεν υπάρχει στοά χωρίς αστεγους. Αυτή είναι η σωτηρία; Ακόμα κι ο Μόντι έθεσε όρια στη Μέρκελ. Εσείς τι διαπραγματεύεστε;».

Ακόμη, τόνισε πως «το μνημόνιο αποτελεί το όχημα της υλοποίησης μιας ακραίας ταξικής πολιτικής προς όφελος κάποιων που ως άλλοι μαυραγορίτες θέλουν να πατήσουν επι πτωμάτων» και σημείωσε «είστε εκλεγμένος από τους βουλευτές όχι από το λαό. Ο κόσμος στενάζει και δεν ωφελεί σε τίποτα οι εκβιασμοί, η τρομοκράτηση του κόσμου».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «με τις πολιτικές φέρνετε πιο κοντά την προοπτική της χρεοκοπίας… η μεγαλύτερη συνεισφορά σας στη χώρα είναι να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου