Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ο «μαύρος» θησαυρός του Ιονίου!

Ο «μαύρος» θησαυρός του Ιονίου!
Σημαντικά χαρακτηρίζει τα ενεργειακά αποθέματα που κρύβονται στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελλάδας, η βελγική ειδησεογραφική πύλη Dewereldmorgen.be, σε άρθρο που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της με τίτλο «Θα γίνει η Ελλάδα πετρελαιοπαραγωγός χώρα;».
Με αφορμή την προκήρυξη διαγωνισμού από το ελληνικό ΥΠΕΧΩΔΕ, στις 3 Ιανουαρίου, για τη διεξαγωγή διερευνητικών γεωτρήσεων στο Ιόνιο, το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο χρόνος που επελέγη δεν είναι τυχαίος.
«Η ΕΕ επέβαλε την περασμένη εβδομάδα εμπάργκο στην εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν, κάτι που έφερε σε δύσκολη θέση την Ελλάδα. Και τούτο διότι ελάχιστες χώρες που παράγουν πετρέλαιο είναι πλέον διατεθειμένες να πουλήσουν πετρέλαιο στην Ελλάδα επειδή φοβούνται ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις οφειλές της».

Εξέδρα άντλησης στη Δυτική Ελλάδα
Οι διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, ότι το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2012 θα έχει εγκατασταθεί μία εξέδρα άντλησης πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα, θεωρείται από την εφημερίδα ως μια πρώτη επιβεβαίωση των μελετών, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.
«Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια ποσότητα 250 έως 300 εκατομμυρίων βαρελιών που θα μπορούσαν να αντληθούν από το Ιόνιο πέλαγος. Η ισραηλινή εταιρεία Delek έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στα νότια της Κρήτης, όπου φαίνεται να υπάρχουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου».
Οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων
Ωστόσο, η βελγική ιστοσελίδα επισημαίνει την αντίφαση προηγούμενων χρόνων ότι «επί δεκαετίες ακουγόταν ότι οι εκτιμήσεις πως υπάρχει πετρέλαιο στο ελληνικό υπέδαφος ''ήταν παραμύθια''. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει πετρέλαιο στο ελληνικό υπέδαφος».
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσει και τη μη οριοθέτηση της ελληνικής Οικονομικής Αποκλειστικής Ζώνης, καθώς «μια τέτοια οριοθέτηση είναι αναγκαία προκειμένου μια χώρα να μπορεί να εκμεταλλευτεί τον υποθαλάσσιο πλούτο της χωρίς να έχει προβλήματα με τους γείτονές της».
«Το εντεινόμενο διεθνές ενδιαφέρον έχει κινήσει τις υποψίες των Ελλήνων, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, δεν τρέφουν την παραμικρή εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους. Διερωτώνται μάλιστα γιατί διήρκεσε τόσο πολύ μέχρι να ληφθεί η απόφαση για την έναρξη των γεωτρήσεων. Γιατί οι Έλληνες πολιτικοί ισχυρίζονταν μέχρι και πριν από 2 χρόνια ότι δεν υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου στην Ελλάδα; Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να αναζητηθεί στο γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε η παραμικρή συνέχεια στην εξωτερική πολιτική της χώρας ούτε καν στην ενεργειακή. Από τη στιγμή που ένα κόμμα ερχόταν στην εξουσία, τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική πολιτική ξεκινούσε πάλι από το μηδέν», σχολιάζει.
Δικαιολογημένη η καχυποψία των Ελλήνων
Στην ίδια λογική το δημοσίευμα αναφέρει την καχυποψία των Ελλήνων πολιτών ότι «οι πολιτικοί τους επιθυμούν να ξεπουλήσουν, αντί πινακίου φακής, τον εθνικό πλούτο της χώρας προκειμένου οι ίδιοι να αποκομίσουν μίζες. Τώρα μάλιστα που η χώρα έχει χρεοκοπήσει, είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση μόνη της να φέρει σε πέρας τις γεωτρήσεις. Οι μεγάλες εταιρείες βρίσκονται ήδη σε ''θέση μάχης'' παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα υποβάλει προτάσεις για τη διεξαγωγή γεωτρήσεων. Η Ελλάδα χρειάζεται κατεπειγόντως χρήματα και εικάζεται ότι θα μπορούσε να τα βρει πουλώντας τα δικαιώματα εκμετάλλευσης.
Ποιος ξέρει, μπορεί η πραγματικότητα να μην απέχει πολύ από την υποψία αυτή των Ελλήνων», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου