Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Σε εκλογή νέου προέδρου τον Μάρτιο(;) πάει το ΠΑΣΟΚ

Τη νέα πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου να εκλεγεί ο διάδοχός του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ με κάλπες μετά την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και πριν τις εθνικές εκλογές υιοθέτησε το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος, με την ουδέτερη στάση και την απόλυτη σιωπή των μελών του, που ανήκουν στην πτέρυγα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Παπανδρέου εγκατέλειψε οριστικά την πρότασή του για διαρχία και υιοθέτησε εκείνη της Άννα Διαμαντοπούλου και άλλων στελεχών, που υποστήριξαν να παγώσουν τώρα οι διαδικασίες και να ανοίξουν μετά το πέρας των εξελίξεων στην οικονομία. Μένει αδιευκρίνιστο τι θα γίνει εάν δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για μία ανοιχτή διαδικασία με εσωκομματικές κάλπες, καθώς με την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης, λήγει και το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου, οπότε πρέπει να προκηρυχθούν αμέσως εθνικές εκλογές.

Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το εθνικό συμβούλιο το Σαββατοκύριακο. Θεωρείται ωστόσο δεδομένο ότι θα υπάρξει σύγκρουση και έντονη κριτική σε αυτή την απόφαση του κ. Παπανδρέου, καθώς η πλευρά Βενιζέλου εκτιμά ότι θα προκληθεί μεγάλη κρίση, αφού επί δύο μήνες θα σέρνεται το πρόβλημα της ηγεσίας, το οποίο πρέπει να λυθεί μετά, περίπου μέσα σε μία νύχτα.

Η πρόταση που υιοθετήθηκε προβλέπει τη διεξαγωγή συνεδρίου τον Ιούνιο.

Ενδεικτικό των εξελίξεων είναι ότι το πολιτικό συμβούλιο ολοκληρώθηκε σε μόλις δύο ώρες, καθώς οι "βενιζελικοί" δεν πήραν τον λόγο. Δε σχολίασαν ούτε καν τη θέση του Γιώργου Παπανδρέου να γίνει η εκλογή του νέου αρχηγού πριν τις 25 Μαρτίου. Επιφυλάχθηκαν όλοι να απαντήσουν από το βήμα του εθνικού συμβουλίου. Δεν απάντησαν ούτε καν στην παρότρυνση του Μιχάλη Καρχιμάκη για να μαζέψουν υπογραφές οι ενδιαφερόμενοι για την ηγεσία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσανατολίζεται να εκφράσει στη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο την απόλυτη διαφωνία του με την παράταση της ηγετικής εκκρεμότητας στο κόμμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι τον Μάρτιο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα και τη νέα δανειακή σύμβαση. Αυτό είπε και στο πολιτικό συμβούλιο. "Ό,τι είχα να πω το είπα" ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή που χρησιμοποίησε ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

 Ο λόγος πλέον στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους υπόλοιπους κορυφαίους αύριο. Αυτή την ώρα το επικρατέστερο σενάριο είναι ο υπουργός Οικονομικών να αποσύρει το ενδιαφέρον του για την ηγεσία και να μείνει αφοσιωμένος στα καθήκοντά του. "Δεν είναι δυνατόν από τη μία να κρατά στα χέρια του την καυτή πατάτα της οικονομίας και από την άλλη να εγκαλείται πως ασχολείται με το κόμμα" λένε οι συνεργάτες του.

 Και θυμίζουν ότι στο διευρυμένο πολιτικό συμβούλιο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είχε ζητήσει οι διαδικασίες διαδοχής να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, για να μη συμπέσουν με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το κούρεμα και τη νέα δανειακή σύμβαση.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου