Με μία κοινή (για πρώτη φορά...) ανακοίνωση πριν λίγο των υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, η κυβέρνηση του Λ.Παπαδήμου, ακύρωσε το μεγαλύτερο (ίσως και μοναδικό) επίτευγμα των κυβερνήσεων Καραμανλή, την ενεργειακή πολιτική των αγωγών: Μετά από το σαμποτάρισμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη από την κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου, με μια απλή ανακοίνωση έβαλαν "ταφόπλακα" και στην ελληνική συμμετοχή στον South Stream!
Στην πρωτοφανή κοινή ανακοίνωση περιγράφεται ως μοναδική "προτεραιότητα ο αγωγός ITGI" – ο οποίος ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν και μέσω Τουρκίας και Ελλάδος καταλήγει στην Ιταλία- αλλά η ουσία της ανακοίνωσης βρίσκεται στην κατάληξή της:
"Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σχέδια στην περιοχή, παρακολουθούμε και αξιολογούμε με ενδιαφέρον τις σχετικές εξελίξεις, συνεκτιμώντας ότι δεν έχουν ωριμάσει επαρκώς οι συνθήκες για την υπογραφή συγκεκριμένων συμφωνιών, κάτι που αποτελεί και αναγκαία συνθήκη για την υλοποίησή τους".
Δηλαδή ο South Stream, που ξεκινά η κατασκευή του το 2012 είναι ... ανώριμος και απλά "μας τελείωσε". "Επειδή δεν έχουν ωριμάσει επαρκώς οι συνθήκες για την υπογραφή συγκεκριμένων συμφωνιών, κάτι που αποτελεί και αναγκαία συνθήκη για την υλοποίησή τους".
Ειδικά αυτή η καταληκτική παράγραφος, πρέπει να υπαγορεύθηκε εκτός Ελλάδος, γιατί δε νομίζουμε ότι υπάρχουν πραγματικοί Έλληνες που θα έγραφαν κάτι τέτοιο...
Σε ότι αφορά τον γνωστό και μη εξαιρετέο Γ.Παπακωνσάντίνου, η δράση του στο υπουργείο Οικονομικών "υπέρ" των ελληνικών συμφερόντων στα θέματα χρέους και Μνημονίου, είναι γνωστή. Αλλά εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ένας υπουργός Εξωτερικών προερχόμενος από τη Ν.Δ., όπως ο Σ.Δήμας υπέγραψε μια τέτοια ανακοίνωση που σκοτώνει την πολιτική του Κ.Καραμανλή.
Είμαστε περίεργοι τι θα πει στην ρωσική ηγεσία ο Α.Σαμαράς στο ταξίδι που θέλει να κάνει στην Μόσχα μέχρι τον Μάρτιο (αν θα τον δεχθούν, δηλαδή...)
Μάλιστα στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι "αγωγός «Ποσειδώνας», το τμήμα του ITGI που θα συνδέει υποθαλάσσια την Ελλάδα με την Ιταλία καλύπτει πλήρως αυτή την ανάγκη", άρα ο South Stream που έχει ως βασικό μέρος του σχεδιασμού του την διασύνδεση με υποθαλάσσιο αγωγό της Ελλάδας με την Ιταλία, είναι ... περιττός.
Απλά να σημειώσουμε ότι ακόμα και ο Σίλβιο Μπερλουσκόν είχε δεχθεί "βαρείς" χαρακτηρισμούς από τις ΗΠΑ, όπως αποκαλύφθηκε από τις διαρροές του Wikileaks, λόγω της συμμετοχής του στον South Stream. Kαι βέβαια υπάρχει το θέμα των "διαφοροποιήσεων στις πηγές και οδούς ενέργειας" που αναφέρει η ανακοίνωση. Κάτι που είναι σαφώς αμερικανική ρητορική σε ότι αφορά τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο και για πρώτη φορά εμφανίζεται σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών...
Σηεμιώνουμε ότι ο IGTI θεωρητικά θα μεταφέρει 8 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου –και αυτό στην περίπτωση που αντιμετωπιστούν τα προβλήματα φορτίου και κοιτάσματος- ενώ ο South Stream αποδεδειγμένα καθώς αποτελεί τον «δίδυμο αδελφό» του North Stream που ήδη λειτουργεί θα μεταφέρει στην Ευρώπη τουλάχιστον 30 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου!
Όπως είναι φυσικό τα οφέλη της Ελλάδας από το πέρασμα του South Stream από το έδαφός της θα ήταν απείρως μεγαλύτερα σε σχέση με τα 8 δισ, του ITGI τον οποίο όπως και αναφέραμε η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί προτεραιότητα! Για τον οποίο South Stream τα έργα ξεκινάνε στο τέλος του χρόνου από τις ακτές της Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα, περνάνε από την ΑΟΖ της Τουρκίας και επρόκειτο μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας να διοχετευθεί σε Ιταλία και βόρεια Βαλκανική!
Ολόκληρη η πρωτοφανής κοινή ανακοίνωση των ΥΠΕΞ και ΥΠΕΚΑ είναι η εξής:
«Η ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει με συνέπεια και σταθερότητα το σχέδιο ολοκλήρωσης του αγωγού ITGI. Πιστεύουμε ότι το εν λόγω έργο συμβάλλει καθοριστικά στη δεδομένη ευρωπαϊκή ανάγκη διαφοροποίησης πηγών και οδών ενέργειας, ενώ αδιαμφισβήτητα αποτελεί το πλέον προχωρημένο σχέδιο σε επίπεδο μελετών και αδειοδοτήσεων. Παράλληλα, διασφαλίζει τις μεγαλύτερες επενδύσεις εντός Ελλάδας.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πολιτική για την ενεργειακή διασύνδεση μεταξύ των κρατών-μελών. Η ενοποίηση των ευρωπαϊκών δικτύων φυσικού αερίου είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Προϋπόθεση για αυτό είναι η διασφάλιση της διασύνδεσης των δικτύων όλων των κρατών-μελών.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως προτεραιότητα τη βελτίωση και κάλυψη των υφισταμένων ελλείψεων στα έργα υποδομής ενεργειακών δικτύων. Στο πλαίσιο αυτό, η διασύνδεση, μέσω αγωγού, της Ελλάδας με την Ιταλία αποτελεί προτεραιότητα. Ο αγωγός «Ποσειδώνας», το τμήμα του ITGI που θα συνδέει υποθαλάσσια την Ελλάδα με την Ιταλία καλύπτει πλήρως αυτή την ανάγκη. Επιπλέον, λόγω της δυνατότητας αντίστροφης ροής του αγωγού, θα διασφαλίζεται η ασφάλεια προμήθειας με φυσικό αέριο και της Νοτιανατολικής Ευρώπης, εφόσον οι περιστάσεις το απαιτούν.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σχέδια στην περιοχή, παρακολουθούμε και αξιολογούμε με ενδιαφέρον τις σχετικές εξελίξεις, συνεκτιμώντας ότι δεν έχουν ωριμάσει επαρκώς οι συνθήκες για την υπογραφή συγκεκριμένων συμφωνιών, κάτι που αποτελεί και αναγκαία συνθήκη για την υλοποίησή τους».
Προς τι η αποδόμηση μιας 100% εθνικής πολιτικής; Κάποιοι, κάποτε θα πρέπει να λογοδοτήσουν επιτέλους...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΠΗΓΗ defencenet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου