Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Παλιά κόμματα, κομμάτια και θρύψαλα - "Νέα ζωή" από διαγραμμένους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ


Μια νέα πολιτική κατάσταση γεννιέται μέσα από τα αποκαϊδια του πολιτικού συστήματος, που «πέθανε» χθες στη Βουλή. Και όπως έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας «μηδέν κακό αμιγές καλού». Το νέο Μνημόνιο ψηφίστηκε, αλλά το παλιό πολιτικό σύστημα του δικομματισμού πέθανε και δύο κόμματα και νέες συνεργασίες έρχονται στην επιφάνεια.
Και αν από το ΠΑΣΟΚ όλα είναι πλέον πιθανά, από τη ΝΔ η διάλυση του κόμματος μέσα σε τρεις μήνες (γιατί όταν διαγράφονται το 25% των μελών της ΚΟ ενός κόμματος, οι οποίοι είναι οι «σκληροί» προεδρικοί (!) και είναι άμεσα συμπαθούντες προς τους διαγραμμένους, άλλο ένα 50% και η βάση «βράζει» τότε θεωρείται διαλυμένο) σίγουρα εντυπωσιάζει.

Στο ΠΑΣΟΚ το κόμμα είναι σχεδόν έτοιμο και διευκολύνονται πολύ από την πολιτική κατάσταση: Ηγέτης στο παλιό ΠΑΣΟΚ, πρακτικά δεν υπάρχει ο Ε.Βενιζέλος που είναι ο πιθανότερος διάδοχος του Γ.Παπανδρέου, απλά δεν είναι συμπαθής, ο κόσμος του παλιού ΠΑΣΟΚ, εύκολα θα στελεχώσει τα ψηφοδέλτια του νέου κόμματος σε όλη την Ελλάδα, τα κονδύλια για την δημιουργία του κόμματος δεν χρειάζεται να είναι μεγάλα καθώς ο χρόνος των εκλογών θα είναι μικρός, «σπρώχνονται» από τον κόσμο και εύκολα μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 10% ή και παραπάνω και εν τέλει ο χώρος που αντιπροσώπευε το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2009 είναι άδειος, αφού ο Φ.Κουβέλης μπορεί να είναι συμπαθής, αλλά δεν είναι ΠΑΣΟΚ.
Έτσι ή αλλιώς, μόλις σχηματιστεί ΚΟ με δέκα βουλευτές από τους διαγραφέντες "έχουν λαμβάνειν" κάποια εκατομμύρια ευρώ από την κρατική επιδότηση..
Στη ΝΔ η πολιτική κατάσταση έχει σημαντικές διαφορές αλλά και σημαντικές ομοιότητες με αυτή του ΠΑΣΟΚ. Ο Α.Σαμαράς δεν είναι ο «πεθαμένος» αρχηγός, όπως είναι ο Γ.Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ στεκόταν μέχρι πριν λίγο καιρό στις δημοσκοπήσεις περί το 30%, αλλά πολύ δύσκολα θα σταθεί στα ίδια επίπεδα, αν πάει σε εκλογές με την εσωκομματική κατάσταση να είναι διαμορφωμένη, όπως χθες το βράδυ.
Οι ίδιοι οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ Α.Σαμαρά, μιλάνε για «25% που πάντως τους δίνει το bonus των 50 εδρών, άρα μπορούν να φτάσουν μέχρι και 110 βουλευτές (εκεί έφτασε η ΝΔ του Α.Σαμαρά: Να θεωρεί επιτυχία το 25% και τις 110 έδρες)!
Αλλά στη περίπτωση της του κομματιού που αποκόπηκε από τη ΝΔ τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκαθαρισμένα, όσο στο αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ. Ίσως γιατί η «πληγή» είναι φρέσκια. Το βέβαιο είναι ότι κανείς από τους συνυποψηφίους των διαγραμμένων δεν θα τους δεχθεί πίσω στις εκλογές, γιατί είναι λογικό ότι θα σαρώσουν στις περιφέρειες απέναντί τους.
Π.χ. ποια πιθανότητα υπάρχει ο «μνημονιακός» Σίμος Κεδίκογλου στην Εύβοια που πλήττεται σφοδρά από την ανεργία και την αποβιομηχάνιση να πάρει έστω και τις μισές ψήφους από τον Χρήστο Μαρκόπουλο που στάθηκε αντρίκια μέσα στη Βουλή παρά το γεγονός ότι ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του και στενός συνεργάτης του Α.Σαμαρα; Και μόνος του να κατέβει ο Κ.Μαρκόπουλος, πόσο μάλλον σε έναν ευρύτερο πατριωτικό σχηματισμό, θα τον «πατήσει».
Στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι βέβαια μόνο η διαγραφή των 22 βουλευτών. Είναι και οι 9 βουλευτές που ψήφισαν επί της αρχής, αλλά καταψήφισαν επί των άρθρων ή δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία. Εδώ έχουμε ηγετική ομάδα, με πρώτη τη τάξει την Λούκα Κατσέλη, υπαρχηγό τον Χ.Καστανίδη και τους Ο.Βουδούρη, τον Σ.Κουβέλη (μεγάλη έκπληξη η ανεξαρτητοποίησή του) και άλλους να τους πλαισιώνουν.
Είναι θέμα λίγων ημερών απ’ότι φαίνεται η δημιουργία του νέου κόμματος το οποίο θα έχει κανονική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ίσως και μεγαλύτερη από τους 13 βουλευτές του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ αφού την νέα  κίνηση θα συμμετέχουν οι Σπύρο Κουβέλης (Α΄Αθήνας), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Β' Αθήνας), Γιάννςη Μιχελογιαννάκης (Ηρακλείου), Θεόδωρος Παραστατίδης (Κιλκίς), Χρήστος Μαγκούφης (Τρικάλων), Λάμπρος Μίχος (Β' Αθήνας), Βασίλης Τόγιας (Βοιωτίας),Τάκης Αντωνακόπουλος(Ηλείας), Τάκης Δημητρουλόπουλος (Ηλείας), Χρήστος Κατσούρας (Θεσπρωτίας) και Οδυσσέας Βουδούρης (Μεσσηνίας),Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος και Μαρία Κυριακοπούλου (Αχαΐας), Κυριακη Τεκτονίδου (Α' Θεσσαλονίκης) και Ηλίας Θεοδωρίδης (Πέλλας).
Και εκεί βέβαια θα ξεκινήσει το «σκληρό ροκ» κατά του Μνημονίου.
Αντίθετα, στην ομάδα των πρώην νεοδημοκρατών βουλευτών, αναζητούν αρχηγό. Κάποιοι θα πλαισιώσουν τον Π.Καμμένο, άλλοι θα περιμένουν, αλλά σίγουρα δεν θα μείνουν εκτός εκλογικής μάχης.
Το δύσκολο, όμως, δηλαδή τους ψηφοφόρους «το έχουν στο τσεπάκι»: Εύκολα θα μπορέσει να εκλέξει 20-25 βουλευτές ένα πατριωτικό κόμμα που θα εξέλθει από τα σπλάχνα της «μνημονιακής» ΝΔ της οποίας η φθορά, όσο περνάει ο καιρός και θα αυξάνεται. Και εκλογές «αρχές Απριλίου» που δειλά, είπε ο Α.Σαμαράς χθες στη Βουλή δεν πρόκειται να γίνουν και το ξέρει κσι ο ίδιος γι'αυτό αποφεύγει να μιλήσει για ημερομηνία. Η Κυριακή 29/04 του Θωμά του Απίστου δείχνει πιθανότερη.
Αυτό που δεν αποκλείεται όμως είναι ο Α.Σαμαράς να πιεστεί να περιμαζέψει την Ν.Μπακογιάννη πίσω στη ΝΔ. Οι ισχυροί, εντός και εκτός Ελλάδας, υποστηρικτές της Ν.Μπακογιάννη ανησυχούν από το ενδεχόμενο να μείνει εκτός Βουλής. Τώρα ΝΔ και ΔΗΣΥ έχουν ακριβώς την ίδια πολιτική γραμμή σε όλα τα θέματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον τελευταίο καιρό έχουν πάψει εκατέρωθεν οι επιθέσεις.
Το 2,5% της Ντόρας θα σώσει τα προσχήματα για τον Α.Σαμαρά, αλλά θα του δώσει κάποιο μέρος από την απωλεσθείσα δυναμική. Πολύ πιο δύσκολο άλλωστε ήταν να πει ΝΑΙ στο Μνημόνιο από το να δεχθεί την επιστροφή της Ντόρας στη ΝΔ…
Η επόμενη ημέρα βρίσκει την παράταξη δύο κομμάτια, όπως το 1993. Μόνο που αυτή την φορά ο Α.Σαμαράς είναι μέσα και οι πατριώτες της παράταξης εκτός ΝΔ και οι πολίτες μαζί τους…
Μια δεύτερη μεταγραφή που ακούγεται για τη ΝΔ για αυτή του … Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είχε συνάντηση με τον επικοινωνιολόγο της ΝΔ Περικλή Πηλείδη. Αν και ο Μ.Χρυσοχοΐδης δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα δικού του κόμματος κάτι που είναι πολύ πιθανόν να κάνει. Και γι’αυτόν ισχύει το ίδιο που ισχύει για τον Ν.Μπακογιάννη: Οι ισχυροί δεν τον θέλουν εκτός της νέας Βουλής, όποτε και αν γίνουν εκλογές.
Να πούμε κι ένα άλλο ισχυρό ενδεχόμενο που θα αποτελούσε "εφιάλτη" για τα παλιά κόμματα: Το ενδεχόμενο οι αντιμνημονιακοί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συνασπιστούν προεκλογικά...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου