Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Άλλαξε η γεωγραφία του κοινοβουλίου Νέες Κοινοβουλευτικές Ομάδες από τους ανεξάρτητους

Ραγδαία μετακίνηση των τεκτονικών πλακών του κοινοβουλίου προκάλεσε η κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής και αυτό γιατί οι διαγραφές στις οποίες προχώρησαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ αλλάζουν πλήρως την γεωγραφία της βουλής και δίνουν την δυνατότητα δημιουργίας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, αρκούν 10 βουλευτές για να συγκροτήσουν Κ.Ο.  Υπό αυτό το δεδομένο και με το γεγονός της μαζικής διαγραφής, 22 βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ και 21 από την ΝΔ, σχηματίζονται  δύο ομάδες ανεξάρτητων βουλευτών με σημαντική ομοιογένεια και άρα δημιουργούνται οι συνθήκες - τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο - δημιουργίας τουλάχιστον 2 νέων Κ.Ο.
Να σημειωθεί ότι πριν την Κυριακή υπήρχαν 18 ανεξάρτητοι αλλά ετερόκλιτοι μεταξύ τους βουλευτές με αποτέλεσμα να αποτύχει κάθε προσπάθεια συνασπισμού 10 ατόμων. Συγκεκριμένα 4 βουλευτές συγκρότησαν την Δημοκρατική Αριστερά, 4 την Δημοκρατική Συμμαχία (σ.σ. κοινοβουλευτικά όμως δεν λογίζονται ως βουλευτές κομμάτων αλλά ως ανεξάρτητοι) ενώ από τους υπόλοιπους 10,  άλλοι προσανατολίζονταν σε εκλογικές συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ άλλοι με την ΔΗΜΑΡ και άλλοι προς την δημιουργία νέου κόμματος.

Πάντως, για την ώρα η  νέα «γεωγραφία» του κοινοβουλίου έχει ως εξής:

Το ΠΑΣΟΚ έχει μείνει με 131 έδρες (αναμένεται να φανεί τι θα γίνει με τους 9 βουλευτές οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό του κόμματος)

Η ΝΔ με 62 έδρες

ΚΚΕ 21 έδρες

ΛΑΟΣ 14

ΣΥΡΙΖΑ 9


Συνολικά οι ανεξάρτητοι βουλευτές ανέρχονται πλέον σε 63 ( 4 της Δημοκρατικής Αριστεράς, 4 της Δημοκρατικής Συμμαχίας και 55 πλήρως ανεξάρτητοι). Με τον τρόπο αυτό αποτυπώνεται πως οι βουλευτές που υποστηρίζουν την κυβέρνηση και θα κληθούν να στηρίξουν τα νέα κρίσιμα νομοσχέδια είναι πλέον 193 ενώ οι βουλευτές που θα συγκροτήσουν αντιμνημονιακή δράση αναμένεται να ξεπεράσουν τους 100.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου