Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Εκλογικό πάρτι στην Αθήνα, αλλά η Ισπανία γίνεται... Ιρλανδία

Ισχυρή ανοδική κίνηση εξελίσσεται στην Αθήνα, τρεις ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Μοχλός οι τραπεζικές μετοχές, αλλά και ορισμένοι δεικτοβαρείς τίτλοι που επανέρχονται σε κέρδη.

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα, ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τις τράπεζες να παραμένουν υπό ιδιωτική διοίκηση, ακόμη και αν εκλεγεί μια «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση.


Εξάλλου κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η ΕΚΤ παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες, λειτουργία βασική στην ευρωζώνη.

Στην Αθήνα, αποκλειστικά σε ελληνικά χέρια οφείλεται το εκλογικό πάρτι, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη άνω του 6,5%. Οι προσδοκίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι μεγάλες ενώ, όπως έδειξαν και τα στοιχεία του Αποθετηρίου, οι Έλληνες είναι σταθερά αγοραστές και οι ξένοι πωλητές.

Μάλιστα, τις εκροές των 53 εκατ. ευρώ από τους ξένους ακολούθησαν εισροές 50 εκατ. ευρώ, κυρίως από ιδιώτες. Ορισμένοι χρηματιστές δεν συμμερίζονται την ισχυρή άνοδο, λέγοντας ότι «η αγορά κάνει λάθος για μια ακόμη φορά», υπονοώντας ότι θα ακολουθήσει μια απογοήτευση.

Στις 532 μονάδες ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 6,7%, όταν στην Ευρώπη το επιτόκιο της Ισπανίας άγγιξε το 7%. Κέρδη 21% για την Alpha Bank, 19% για την Eurobank. Στα 1,24 η Εθνική κερδίζει επίσης 19%. Πάνω από 10% η άνοδος σε Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και MIG.

Στα 27 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Την ίδια ώρα, πάντως, και μετά την υποβάθμιση της Ισπανίας από την Moody's , το κόστος δανεισμού για την ισπανική οικονομία ξεπερνά για πρώτη φορά το 7% και η άνοδος των spreads στα ισπανικά ομόλογα αρχιζουν να θυμίζουν Ιρλανδία.

Παράλληλα, ανεβαίνει το κόστος και για τους Ιταλούς και βρίσκεται στο 6,3% περίπου, δηλαδή σε επίσης ...μνημονιακά επίπεδα.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν κατά 1% περίπου.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου