Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Εφιάλτης στο δρόμο των... εκκαθαριστικών

Το φετινό φορο-σοκ με την εκκαθάριση της δήλωσης δεν έχει προηγούμενο και όπως προκύπτει δεν λείπουν οι περιπτώσεις φορολογουμένων που μέχρι πέρυσι έπαιρναν επιστροφή και φέτος εισπράττουν κεραμίδα φόρου χιλιάδων ευρώ.

Οι τυχεροί που θα έχουν επιστροφή μετριούνται στα δάχτυλα. Μέχρι σήμερα τα εκκαθαριστικά περίπου δύο εκατομμυρίων φορολογουμένων, που υπέβαλαν από τους πρώτους τις δηλώσεις τους, αποδεικνύουν ότι ούτε καν ένας στους δέκα δεν παίρνει επιστροφή φόρου! Σε σύνολο 1.937.343 εκκαθαριστικών που έχουν ήδη αποσταλεί επτά στα δέκα ραβασάκια που έρχονται είναι χρεωστικά, με τον μέσο φόρο 1,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων στα 1.547 ευρώ. Μόλις 168.607 ή το 8,7% του συνόλου είναι πιστωτικά, με τους επιστρεφόμενους φόρους στα 91 εκατ. ευρώ.




Το υπουργείο Οικονομικών υπό την απειλή, οι φορολογούμενοι να σηκώσουν τα χέρια ψηλά αδυνατώντας να πληρώσουν τους φόρους, προωθεί ρύθμιση της πληρωμής των φόρων εισοδήματος σε δέκα δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα την Εφορία από τον Αύγουστο μέχρι και του χρόνου τον Μάιο, προτού αρχίσει πάλι από την αρχή για τους φόρους εισοδήματος του 2013!



Ο Γολγοθάς των φόρων για τους πολίτες ξεκίνησε με την μείωση του αφορολόγητου από τα 8000 ευρώ στα 5000 ευρώ αλλά και το ψαλίδισμα σε φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρικά έξοδα, ενοίκια και την καθιέρωση ενιαίας έκπτωσης μόνο από τον φόρο και όχι από το εισόδημα.

Για παράδειγμα, πέρυσι φορολογούμενος με εισόδημα 12 χιλιάδων ευρώ ήταν πλήρως αφορολόγητος και εξαιτίας των φοροαπαλλαγών και του μέτρου των αποδείξεων πήρε και επιστροφή. Φέτος, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος ξεκινά από τη βάση των 700 ευρώ που τίθεται από τη μείωση του αφορολόγητου και σ’ αυτό έρχονται να προστεθούν και όλα τα άλλα...

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου