Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Υποβάθμιση με υποδείξεις για προσαρμογή μας στα Μνημόνια της Τρόικας Με την πλάτη στον τοίχο η κυπριακή οικονομία

Λευκωσία: Η «στριμωγμένη» κυπριακή οικονομία δέχθηκε την Πέμπτη ακόμα ένα πλήγμα με την υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος «χτυπά» εκ νέου τον συναγερμό για τα μέτρα που θα έρθουν και η ανάλυση του δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα της Τρόικας και στην ταχύτητα της διαπραγμάτευσης.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Τρόικα θα επιβάλει σημαντικούς όρους στα δάνεια προς την Κύπρο, περιλαμβανομένων μειώσεων στο κρατικό μισθολόγιο, αλλαγή ή κατάργηση της ΑΤΑ, ακόμα και αλλαγές στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της Κύπρου.


Θετική αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης βλέπει ο οίκος μόνο αν η Κύπρος εφαρμόσει τους όρους των πιστωτών. Ο οίκος εκτιμά ότι με τη στήριξη από τον Μηχανισμό ,το δημόσιο χρέος θα αναρριχηθεί στο 108% του ΑΕΠ το 2013 και ότι μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα καλυφθεί από ιδιώτες.

Ακόμα και με επίσημη βοήθεια, όμως, που είναι απαραίτητη για να αποφύγει η Κύπρος τη χρεοκοπία, ο οίκος εκτιμά ότι η Κύπρος θα παραμείνει σε αδύνατη δημοσιονομική θέση λόγω της κατάστασης των τραπεζών στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου