Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Πρώτος στόχος η τρόικα, μετά ο πρωθυπουργός

Του  Βασίλη Σκουρή από το real.gr

Περισσότερο την τρόικα και λιγότερο τον πρωθυπουργό έχουν ως αποδέκτη τα μηνύματα που απέστειλαν μετά τη συνάντηση των αρχηγών ο Ευ. Βενιζέλος και-κυρίως- ο Φώτης Κουβέλης, με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς να εμμένουν στις προτάσεις τους για δικαιότερα μέτρα. Ο φόβος, μάλιστα, των κοινωνικών αντιδράσεων ιδίως μετά την απόφαση της τρόικας να απορρίψει μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και να ζητήσει εκ νέου απολύσεις στο δημόσιο, αλλά και επιπλέον μείωση μισθών και συντάξεων, εμφάνισε δημοσίως τους Προέδρους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πιο ήπιους έναντι του πρωθυπουργού απ’ ότι εμφανίστηκαν - ιδίως ο Ευ. Βενιζέλος - το προηγούμενο διάστημα.

«Μας ξεπέρασαν οι εξελίξεις» φέρεται να είπε στη σύσκεψη για την αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , ο οποίος το μεσημέρι σήμερα θα συναντηθεί με την τρόικα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για κοινή εμφάνιση στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμενε ότι με την λήψη των μέτρων θα πρέπει να συμφωνηθεί τόσο η επιμήκυνση όσο και ο χρόνος εκταμίευσης της επόμενης δόσης, ενώ διαμήνυσε ότι δεν θα συμφωνήσει με περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα και με οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Παράλληλα ζήτησε αντίμετρα για τους κοινωνικά αδύναμους καθώς και αναπτυξιακά πακέτα.



Ο Φώτης Κουβέλης επέμεινε στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην κοινωνία, ενώ φέρεται να ζήτησε παρέμβαση από τον πρωθυπουργό στην πολιτική ηγεσία της τρόικας ώστε να είναι η εδώ αντιπροσωπεία ελαστικότερη και να δεχθεί ισοδύναμα. «Δεν είμαστε δεδομένοι» επανέλαβε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αποστέλλοντας το μήνυμα πως «η τρόικα πρέπει να καταλάβει πως τα όποια μέτρα και οι όποιες αξιώσεις προβάλλει έχουν ως αποδέκτη μια κοινωνία η οποία είναι τεμαχισμένη».



Η ΔΗΜΑΡ όχι απλώς εμμένει στα ισοδύναμα που προτείνει, αλλά και το μεσημέρι σήμερα θα δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο με τις σχετικές προτάσεις της που έχει αποστείλει ο Δημήτρης Χατζησωκράτης στον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Τσακλόγλου την περασμένη εβδομάδα.

Μετά τα μέτρα ανασχηματισμός;

Παρά τις αντιρρήσεις τους, πάντως, οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν θα θέσουν θέμα καταψήφισης των μέτρων, πλην όμως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή θα επιδιώξουν ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με αναβάθμιση της συμμετοχής τους με σημαντικά τους πολιτικά στελέχη. Δεν αποκλείεται μάλιστα, όπως αποκάλυψε χθες η Real News, να συμμετάσχουν –εφόσον το δεχθεί ο Αντώνης Σαμαράς- ως αντιπρόεδροι ο Ευ. Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης, με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο με τη συνέντευξή του στη Realnews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου