Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ενώπιον «στρατοδικείου» αύριο οι τρεις απαχθέντες αστυνομικοί

Λευκωσία: Ενώπιον λεγόμενου στρατοδικείου του ψευδοκράτους θα παραπεμφθούν την Τρίτη οι τρεις Ελληνοκύπριοι αστυνομικοί, οι οποίοι απήχθηκαν παράνομα από τις κατοχικές αρχές εντός της νεκρής ζώνης. Ψευδοδικαστήριο στο οποίο οι κατοχικές αρχές παρουσίασαν τη Δευτέρα τους τρεις αστυνομικούς, αποφάσισε την 24ωρη παράνομη κράτησή τους και την παραπομπή τους αύριο ενώπιον «στρατοδικείου»

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Λουκάς Λουκά, είπε ότι δεν υπήρξε κάποια άλλη εξέλιξη, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πιέζει πάρα πολύ μέσω της διπλωματικής οδού, του Υπουργείου Εξωτερικών και των Ηνωμένων Εθνών.


«Περιμένουμε», ανέφερε, το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης για την 52η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λευκωσία, λέγοντας ότι οι τρεις απαχθέντες αστυνομικοί θα οδηγηθούν αύριο ενώπιον «στρατοδικείου».

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει κάποια εξέλιξη σε σχέση με τα διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Λουκά απάντησε ότι «δεν είχαμε καμιά εξέλιξη».

Σε ότι αφορά κατά πόσο τίθενται επιχειρησιακά προβλήματα στην Αστυνομία από την απαγωγή των τριών αστυνομικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι από την έρευνα που έχει διεξαχθεί, τις καταθέσεις που έχουν ληφθεί αλλά και από την ενημέρωση που υπήρξε μέσω των Ηνωμένων Εθνών, «σίγουρα η απαγωγή έγινε εντός της νεκρής ζώνης» ενώ σε σχέση με τον εξοπλισμό των τριών αστυνομικών είπε ότι γίνονται όλα τα διαβήματα για να επιστραφεί στη Δημοκρατία.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με τις συνθήκες κράτησης των τριών απαχθέντων δεδομένης και της ιδιαιτερότητας που προκύπτει από την ιδιότητα τους, ο κ. Λουκά είπε ότι δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό σε ό,τι αφορά την κράτηση των τριών, σημείωσε ωστόσο ότι τα Ηνωμένα Έθνη «δυσκολεύτηκαν να τους δουν».

Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση και την ευχή σύντομα οι αστυνομικοί να απελευθερωθούν.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι στην τηλεόραση του ΡΙΚ, ο κ. Λουκά ανέφερε ότι η UNFICYP παραδέχθηκε ότι η απαγωγή των τριών μελών της Αστυνομίας από τις κατοχικές δυνάμεις έγινε στη νεκρή ζώνη.

Χαρακτηρίζοντας την όλη υπόθεση ως «παράνομη ενέργεια από το κατοχικό καθεστώς», επανέλαβε ότι γίνονται όλες οι ενέργειες από πλευράς Δημοκρατίας, για απελευθέρωση των τριών αστυνομικών και επιστροφή των οχημάτων (περιπολικό αυτοκίνητο και μοτοσικλέτα) του οπλισμού και του υπόλοιπου εξοπλισμού.

Πρόεδρος Χριστόφιας: Να παρέμβουν τα Ηνωμένα Έθνη

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα πως έχει ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν για άμεση απελευθέρωση των τριών αστυνομικών της Τροχαίας Λευκωσίας.

«Θεωρώ ότι τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να παρέμβουν αποφασιστικά και άμεσα να απελευθερωθούν οι αστυνομικοί μας», ανέφερε, σημειώνοντας , πως έχει ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη άμεση παρέμβαση και πως «θα έπρεπε να παρέμβουν εκεί επί τόπου τα Ηνωμένα Έθνη». Είπε επίσης πως για το όλο θέμα βρίσκεται σε εγρήγορση συνεχώς ο Επίτροπος Προεδρίας, Γιώργος Ιακώβου.

Πρόσθεσε πως «η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Όταν συζητούν οι τεχνικές επιτροπές, συζητούνται και τέτοιου είδους θέματα παράδοσης εγκληματιών», ανέφερε.

Είπε πως «η κυπριακή Αστυνομία, κάνοντας το καθήκον της, έχει εργαστεί ώστε να συλλάβει έναν Τουρκοκύπριο, πρέπει να πω, εγκληματία. Συνέβαλε ώστε να παραδοθεί στην κατεχόμενη περιοχή, και αυτό θα έπρεπε ουσιαστικά να οδηγήσει στην έκφραση ευχαριστιών από τους Τουρκοκύπριους και όχι στη σύλληψη των παιδιών που προσπάθησαν να συλλάβουν αυτό τον εγκληματία», ανέφερε.

Όπως είπε «γίνονται όλα τα αναγκαία διαβήματα. Εχω παρέμβει και προσωπικά. Θεωρώ ότι τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να παρέμβουν αποφασιστικά και άμεσα να απελευθερωθούν οι αστυνομικοί μας, μαζί βεβαίως και με τον οπλισμό τους και το αυτοκίνητο και τη μοτοσικλέτα».

Ερωτηθείς εάν έχει επικοινωνήσει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο κ. Χριστόφιας είπε πως «εμείς επικοινωνούμε με τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι σε εγρήγορση συνεχώς ο κ. Ιακώβου, ο οποίος ασχολείται με αυτά τα θέματα, και έχω ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη άμεση παρέμβαση. Θα έπρεπε να παρέμβουν εκεί επί τόπου τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου