Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Κυβέρνηση: «Ψάχνουμε το CD που έκρυψε ο Παπακωνσταντίνου»

Η κυβέρνηση ήδη κινείται για την ανάκτηση της λίστας της κυρίας Λαγκάρντ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου ενώ παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη για την απόδοση ευθυνών σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε. Ειδικότερα ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε:

«Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, η κυβέρνηση κινείται για να ανακτήσει τη δισκέτα με τα στοιχεία των Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, την οποία παρέδωσε η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ στον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Από την πλευρά του ο αρμόδιος οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης έχει διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας αφενός για την αναζήτηση της συγκεκριμένης δισκέτας και αφετέρου για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες χάθηκε».


Στο μεταξύ, επιστολή προς την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, ζητώντας αντίγραφο τις περίφημης λίστας που είχε δοθεί το 2010 στον τότε υπουργο Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, η κυρία Αυγερινοπούλου σε δήλωση της αναφέρει ότι: «Με την ιδιότητα της βουλευτού του ελληνικού Κοινοβουλίου απηύθυνα σήμερα επιστολή προς την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζητώντας από την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ να αποστείλει στη νέα ελληνική κυβέρνηση αντίγραφο της λίστας Φαλτσιάνι, που περιέχει 1.991 ονόματα Ελλήνων υπόπτων για φοροδιαφυγή. Η απώλεια της διεθνούς αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους έχει ονοματεπώνυμο. Θα κληθούν ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι συν αυτώ να καταθέσουν για την τύχη του περίφημου cd; Τι παιχνίδια παίχτηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου; Την αποτυχία ή την ηθελημένη αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής κινδυνεύουν να πληρώσουν σήμερα χαμηλοσυνταξιούχοι, συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α. και μισθωτοί με παιδιά».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωνε στους Financial Times ότι «από τις εφημερίδες έμαθα για την ύπαρξη του CD».

Η  υπόθεση αφορά στην περίφημη λίστα Φαλτσιάνι, η οποία περιέχει 1.991 μεγαλοκαταθέτες της Γενεύης, την οποία (όπως αποκάλυψε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ») εδώ και 18 μήνες δεν την έχει δει κανένας.

Με εντολή της Κριστίν Λαγκάρντ (υπό την προηγούμενη ιδιότητά της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας), το συγκεκριμένο CD είχε δοθεί επισήμως (μέσω της διπλωματικής οδού) στον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, όμως ουδέποτε αξιοποιήθηκε.



«Εάν το ΣΔΟΕ δεν μπορέσε να το εντοπίσει, τότε θα ζητήσουμε ένα νέο αντίγραφο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας» τόνισε ο κ. Στουρνάρας. Στη δήλωσή του η οποία δημοσιεύεται στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει «προτεραιότητα» την υπόθεση του χαμένου CD και δηλώνει αποφασισμένος να ανακαλύψει τι έγινε η λίστα με τους Ελληνες καταθέτες Γενεύης που η Κριστίν Λαγκάρντ παρέδωσε στον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η εφημερίδα επικαλείται το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος που αποκάλυψε την υπόθεση.
Οι Financial Times αναπαράγουν τις δηλώσεις των δύο πρώην διευθυντών του ΣΔΟΕ κυρίων Καπελέρη και Διώτη ότι δεν είχαν δει ποτέ το CD με τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας. Η εφημερίδα αναδημοσιεύει τις δηλώσεις του Νίκου Λέκκα, σημερινού διευθυντή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. «Δεν βρήκα τίποτα. Καμία λίστα δεν έχει έρθει στο ΣΔΟΕ. Έχουμε ψάξει όλα τα πρωτόκολλα από το 2010», δήλωσε ο κ. Λέκκας στο ΘΕΜΑ.

Δύο προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ξεκινήσει παρόμοιες διαδικασίες αλλά δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την συμφωνία με την Ελβετία λόγω πίεσης από πολιτικούς και επιχειρηματίες, σύμφωνα με όσα είπε στους FT αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Με τον τρόπο αυτό η μεγάλη οικονομική εφημερίδα επιβεβαιώνει την πληροφορία που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο του ΘΕΜΑΤΟΣ ότι η λίστα περιέχει μεταξύ άλλων και τα ονόματα της οικογένειας ισχυρού Έλληνα πολιτικού και μεγάλων επιχειρηματιών της χώρας...

Το ζήτημα της «εξαφάνισης» της λίστας των μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία απασχολεί ήδη και τη δικαιοσύνη. Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για να διερευνηθεί αν η λίστα έμεινε στο σκοτάδι για να προστατευθούν συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με τις ελβετικές αρχές για τις καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες. Σύμφωνα με τους FT, η Ελλάδα δέχεται πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ιδρύσει μια ειδική διεύθυνση στο υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνει στην εφημερίδα ότι το περιβόητο CD με τους Έλληνες που διατηρούν καταθέσεις σε λογαριασμούς στη Γενεύη το είχε παραλάβει ο ίδιος το 2010, αφού το είχε ζητήσει από την Κριστίν Λαγκάρντ, την Γαλλίδα ομόλογό του εκείνη την περίοδο.

Τα ονόματα Γάλλων, Ισπανών και Γερμανών καταθετών στο ίδιο κατάστημα της HSBC στη Γενεύη έχουν ήδη παραδοθεί στις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας.

«Εντόπισα τα μεγαλύτερα ποσά και έστειλα τα ονόματα στο ΣΔΟΕ για έρευνα... Μου είχαν πει ότι τα αρχικά συμπεράσματα έδειχναν προβλήματα με τις φορολογικές δηλώσεις τους, έτσι έδωσα στο ΣΔΟΕ την πλήρη λίστα», υποστηρίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου στους FT. Όμως τόσο ο νυν υπουργός Οικονομικών όσο και οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ σήμερα αλλά και την εποχή που υποτίθεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε το CD διαψεύδουν ότι έλαβαν το περίφημο ψηφιακό δισκάκι με τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία...



ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου