Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Όλα για όλα για συμβιβασμό Ευρωζώνης - ΔΝΤ

Στην απογευματινή τους συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπο για να καλυφθεί το λεγόμενο κενό στην χρηματοδότηση της Ελλάδας -λόγω της επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής μέχρι το 2016- κυρίως όμως θα κληθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Αυτά είναι τα δύο κρίσιμα ζητήματα στη σημερινή συνάντηση των μελών του Eurogroup με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δεδομένου ότι το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω από τον ορισμό της βιωσιμότητας στη βάση της μείωσης του χρέους στο 120% του ελληνικού ΑΕΠ μέχρι το 2020 και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργείται από την απόφαση να παραταθεί ο χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας κατά 2 ακόμη χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2016.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του Eurogroup και η κυρία Λαγκάρντ πρόκειται να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες μιας συμβιβαστικής συμφωνίας.

Μεταξύ των ρυθμίσεων που αναμένεται να υιοθετηθούν είναι η μόχλευση των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επαναγορά ελληνικούχρέους, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που πρέπει να εξυπηρετηθούν τους επόμενους μήνες.

Το ερώτημα είναι αν τελικώς η συμφωνία αυτή θα είναι τελική, όπως αξίωνε επιμόνως η κυρία Λαγκάρντ και το ΔΝΤ, κυρίως λόγω της άρνησης του Βερολίνου σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενδεχόμενο το οποίο η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε «αδιανόητο».

Η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ή της super δόσης των 44 δισ.ευρώ για την οποία έκαναν λόγο οι Γερμανοί αναμένεται να ληφθεί σήμερα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα. Ωστόσο, πριν την λήψη της επίσημης απόφασης για εκταμίευση της δόσης απαιτείται να ληφθεί έγκριση από τα κοινοβούλια χωρών μελών της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.

Άλλωστε το θέμα της έγκρισης από το Eurogroup της συνέχισης των δανείων προς την Ελλάδα δεν μπορεί να παρακάμψει την υποχρέωση αποδοχής των όρων της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών που αναχρηματοδοτούν το ελληνικό χρέος.

Από την εξέλιξη του σημερινού Eurogroup θα φανεί αν έχουν πειστεί να αλλάξουν στάση απέναντι στην Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης που συμπεριφέρονται σαν να είναι... παλαβοί, όπως είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου