Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Κύπρος:Κοντά στα 20 δις το πακέτο

Τα 20 δις αναμένεται να πλησιάσει το οικονομικό πακέττο στήριξης της Κύπρου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση των αναγκών του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και της χρηματοδότησης της κυπριακής οικονομίας - κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου.
Το γενικό χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων είναι κι αυτό που εξηγεί γιατί ο συνήθως άκρως εξωστρεφής κ. Ασμουσεν - ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας - έσπευσε να υπογραμμίσει μόλις προχθές ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος του κυπριακού δημοσίου χρέους ΤΩΡΑ.
Στις 21 Ιανουαρίου, κατά τη συνεδρίαση του ¨γιούρογκρουπ¨, θα συζητηθεί σε βάθος το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών - και στο τραπέζι θα υπάρχει η ολοκληρωμένη έκθεση της Pimco, αλλά και οι προτάσεις της τρόικας για τον τρόπο που θα επιτευχθεί η ανασυγκρότηση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Σύμφωνα με τον Ζαν - Κλωντ Γιούνκερ - που παρά τις διακηρύξεις του περί αποχώρησης, αναμένεται να προεδρεύσει και σε αυτή τη συνεδρίαση - θα πρόκειται για μια δύσκολη συζήτηση.
Ωστόσο, όπως σπεύδουν να επισημάνουν πηγές του ¨γιούρογκρουπ¨ δεν θα πρόκειται για το τέλος της συζήτησης περί του ¨κυπριακού ζητήματος¨. Θα ακολουθήσει η συζήτηση για τις ανάγκες χρηματοδότησης της κυπριακής οικονομίας - τις καθαρά δημοσιονομικές ανάγκες - οι οποίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι μεγαλύτερες του αναμενομένου. Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι περίπου ισοδύναμες με εκείνες των τραπεζών - κάτι το οποίο θα ¨ανεβάσει¨το συνολικό πακέττο της Κύπρου κοντά στα 20 δις.
Κι αυτές οι δημοσιονομικές ανάγκες, ωστόσο, δε μπορούν να προσδιορισθούν με το...πάτημα ενός κουμπιού. Θα χρειαστεί η αποτίμηση της τρόικας, αλλά κι η επίσημη πρόβλεψη της Κομισιόν, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 22 Φεβρουαρίου - λίγες μέρες μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Έτσι, μετά την 1η Μαρτίου, όταν ο νέος πρόεδρος θα έχει εγκατασταθεί στο προεδρικό μέγαρο και θα έχει συγκροτήσει την κυβέρνησή του, θα μπορούν να αντιμετωπισθούν - επιτέλους - τα δυο ¨καυτά" ζητήματα: το μνημόνιο της Κύπρου και το κατά πόσον θα υπάρξει Κούρεμα του δημοσίου χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Πηγές του γιουρογκρουπ έλεγαν ότι, στην περίπτωση της Κύπρου, το ενδεχόμενο ενός κουρέματος ενοχλεί μονάχα συμβολικά - επειδή θα καταρρεύσει η διαβεβαίωση των 17 πως η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση και δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα στο χρέος άλλης χώρας της ευρωζώνης. Διαφορετικά, λένε, ένα κούρεμα στο κυπριακό χρέος δεν πρόκειται να αναστατώσει ιδιαίτερα τις αγορές, αφού τα κυπριακά ομόλογα βρίσκονται κυρίως στα χέρια των κυπριακών τραπεζών - των ιδίων τραπεζών που τίθενται τώρα υπό αναδιάρθρωση. Μάλιστα, κάποιο στέλεχος του ¨γιούρογκρουπ¨ ανέφερε κυνικότατα πως ¨εάν βρεθούν χαμένοι και κάποιοι Ρώσοι καταθέτες κυπριακών τραπεζών, αυτό μάλλον θα χαροποιήσει ορισμένους υπουργούς που πάντα έθεταν θέμα για τη διαφάνεια του τραπεζικού συστήματος στο νησί¨.
Σε πρώτη φάση, πάντως, Κομισιόν, ΔΝΤ και γιούρογκρουπ θα εστιάσουν στη...γαλοπούλα που τους αναμένει - και γύρω από το γιορτινό τραπέζι ουδείς πρόκειται να αναφέρει το ζήτημα της Κύπρου. Υπάρχουν πολύ πιο μεγάλα - κι επείγοντα - ζητήματα που θα απαιτήσουν απάντηση αμέσως μετά τη σχόλη των Χριστουγέννων....

ΠΗΓΗ alithia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου