Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Αλ. Τσίπρας: Δεν ήταν επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού

«Ο κ. Λίπτον με καλωσόρισε, λέγοντάς μου "καλωσόρισες στην κοιλιά του κήτους"» τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου «πώς νιώσατε που επισκεφθήκατε στο ναό του καπιταλισμού;», εξερχόμενος από την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Του απάντησα ότι είναι πολύ άνετα στην κοιλιά του κήτους. Το δύσκολο είναι να βρίσκεται κανείς στο στόμα του κήτους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δυστυχώς, αυτή την στιγμή βρίσκεται στο στόμα του κήτους και περνάει εξαιρετικά δυσάρεστα, κάνει τεράστιες θυσίες, δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα».


Στην ερώτηση αν στο ΔΝΤ πιστεύουν πράγματι ότι θα υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η σταθερή τους εκτίμηση ότι δεν μπορεί να είναι βιώσιμο το ελληνικό πρόγραμμα και ότι πρέπει να υπάρξει γενναίο κούρεμα. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι υπεισέρχονται πολιτικές σκοπιμότητες. Εμείς, σήμερα, μιλήσαμε με τεχνοκράτες. Είναι προφανές ότι για τις πολιτικές σκοπιμότητες, άλλοι έχουν ευθύνη».

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ακόμη ότι, από τις επαφές του στην έδρα του ΔΝΤ, προκύπτει το συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα του 13ου και του 14ου.

Όσον αφορά στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, παρουσία του Πολ Τόμσεν και άλλων αξιωματούχων του Ταμείου, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στους συνομιλητές του ότι δεν μπορούν να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ ο ίδιος ζήτησε την πάταξη της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας και την επιβολή φόρων στους πλουσίους.

Επίσης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι συνομιλητές του επισήμαναν ότι δόθηκε η λίστα Λαγκάρντ στις ελληνικές Αρχές για να αξιοποιηθεί, κάτι που δεν έγινε.

Σχόλιο ΝΔ για τις δηλώσεις Τσίπρα

Εκτός τόπου και χρόνου είναι ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΔΝΤ για «περικοπές του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα».

«Ο εκτός τόπου (εδώ και αρκετούς μήνες), αλλά και εκτός χρόνου εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικού, κ. Τσίπρας, δήλωσε στο ΔΝΤ την αντίθεσή του με το “κόψιμο” του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Πιθανόν να αναφέρεται σε μία από τις χώρες που έχει επισκεφθεί. Καλά είναι τα ταξίδια αναψυχής, αλλά ας διαβάζει τουλάχιστον εφημερίδες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου