Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Δικαιώνοντας τη William Hill που είχε προσφύγει Απόφαση κατά του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Απόφαση κατά του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ έβγαλε πριν από λίγο το ευρωπαϊκό δικαστήριο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, δικαιώνοντας τη William Hill που είχε προσφύγει.

Το γεγονός αλλάζει βραχυπρόθεσμα την εικόνα της αγοράς καθώς δημιουργεί νέα δεδομένα όσον αφορά την αποτίμηση της επιχείρησης. Για τον ΟΠΑΠ υπήρχε έντονο ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση του να φθάσει τα 2,3 δισ ευρώ και το ΤΑΙΠΕΔ να ζητάει 800 εκατ. με 1 δισ ευρώ για το 33%.


Η μετοχή υποχωρεί κατά 9% σε επίπεδα χαμηλότερα των 6,5 ευρώ με αποτέλεσμα να έχει αποσυρθεί το ενδιαφέρον των επενδυτικών κεφαλαίων, το οποίο ήταν ιδιαίτερα έντονο τις τελευταίες μέρες.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Τι θα γίνει με τις ξένες εταιρίες


Η αρνητική απόφαση για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ ανοίγει τους δρόμους για τους ξένους ανταγωνιστές, ωστόσο με τις σημερινές συγκυρίες είναι δύσκολο να ξαναέλθουν στην Ελλάδα, η Stanley Bet και η William Hill και να ξανοίξουν πρακτορεία διεξαγωγής στοιχήματος, όπως τονίζουν έμπειροι παράγοντες της αγοράς στοιχήματος.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση θέτει περιορισμούς στην λειτουργία μονοπωλίου από τον ΟΠΑΠ επί των παιγνίων, η πραγματικότητα δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Ακόμη κι αν η απόφαση των Βρυξελλών παραπέμπει στο ελληνικό δικαστήριο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να αποφασίσει επί των αδειών που είχαν ζητηθεί από τις αγγλικές εταιρείες, στην πράξη είναι πολύ δύσκολο οι ξένοι να αποφασίσουν να ανταγωνιστούν τον ΟΠΑΠ.

Κι αυτό γιατί  με την φορολογία του 30% στα μεικτά κέρδη θα είναι δύσκολο για τις ξένες εταιρείες να προσφέρουν ανταγωνιστικές αποδόσεις λόγω του αυξημένου κόστους. Ένα επιπλέον επιχείρημα είναι ότι μια εκ των δυο εταιρειών η William Hill παρά το γεγονός ότι κατέχει υψηλά διαθέσιμα δεν προχώρησε στην έκδοση άδειας στην Ελλάδα για το Ιντερνετικό στοίχημα, καθώς δεν ήθελε να καταβάλλει τους φόρους. Μ ΄ άλλα λόγια η εταιρεία είχε δραστηριότητα μέσω του Internet, αλλά όταν το ελληνικό δημόσιο δημιούργησε το νομικό πλαίσιο, η εταιρεία αποχώρησε από την Ελλάδα, κατηγορώντας το μονοπώλιο, αλλά χωρίς να καταβάλλει φόρους. Mια άλλη πτυχή της απόφασης είναι για παίγνια θα εφαρμοστεί. Όταν είχε λειτουργήσει η Stanley Bet τα πρακτορεία είχε προσφέρει μόνο ποδοσφαιρικό στοίχημα και όχι αριθμολαχεία. Κι αυτό είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα υπέρ του ΟΠΑΠ.
Επιπτώσεις στην ιδιωτικοποίηση

Βεβαίως, η απόφαση επηρεάζει την επικείμενη ιδιωτικοποίηση καθώς ο αγοραστής θα κληρονομήσει και το αποκλειστικό δικαίωμα του οργανισμού για την διεξαγωγή παιγνίων μέχρι το 2020. Προφανώς και πρέπει να υπάρχει λύση διότι σε διαφορετική περίπτωση το τίμημα δεν θα είναι το ίδιο, καθώς από την εκκίνηση της διαδικασίας η αξία έχει διπλασιαστεί στα 752 εκατ. ευρώ. 

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου