Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

50 χρόνια Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία Από τον Ντε Γκωλ στον Ολάντ

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα σε μια μακρά διαδρομή που σημαδεύτηκε από τις ιδιαίτερες και φιλικές σχέσεις που συνέδεσαν τους ηγέτες των δύο χωρών.

Μισό αιώνα πριν την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα έγινε η αρχή με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που τον Μάιο του 1963, έφερε στην Ελλάδα τον στρατηγό Ντε Γκολ. Στις συνομιλίες που είχε τότε ο πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή, κυρίαρχο θέμα ήταν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, με τον Ντε Γκωλ να παρατηρεί βελτίωση, καθώς, όπως ανέφερε «οι άνθρωποι είναι καλώς ενδεδυμένοι, δεν βλέπει την αθλιότητα γύρω του» και τον Ελληνα πρωθυπουργό να απαντά ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεσθεί, είναι απαραίτητη η συνέχιση της προσπάθειας για οικονομική σταθερότητα.


Τον Σεπτέμβριο του 1975 πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Είναι η εποχή που στην Ελλάδα κορυφώνεται η προσπάθεια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Το ξεπάγωμα της Συμφωνίας Σύνδεσης βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Γάλλο πρόεδρο. Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται επίσης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν θα επισκεφθεί την Αθήνα ξανά τον Μάιο του 1979 για την υπογραφή της προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 οι Ανδρέας Παπανδρέου και Φρανσουά Μιτεράν βρίσκονται στο τιμόνι της Ελλάδας και της Γαλλίας αντίστοιχα. Ο Γάλλος πρόεδρος θα έρθει στην Ελλάδα από το 1982 μέχρι το 1994 συνολικά εννέα φορές, όχι όλες επίσημες επισκέψεις. Τον Σεπτέμβριο του 1982 θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Στις συνομιλίες με τον Ανδρέα Παπανδρέου κυριαρχούν τα θέματα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αλλά και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό παραμένουν ως θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων. Θα τίθενται διαχρονικά, μέχρι σήμερα. Το πρώτο εξάμηνο του 1984, ο Φρανσουά Μιτεράν, στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας, επισκέφθηκε την Αθήνα δύο φορές, με κεντρικά θέματα στις συνομιλίες που είχε με τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα οικονομικά προβλήματα της ΕΟΚ και την προώθηση της πολιτικής ενοποίησης των χωρών - μελών της Κοινότητας.

Ο Ζακ Σιράκ ήρθε στην Ελλάδα δύο φορές στη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος της Γαλλίας, και τις δύο στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την Ε.Ε. Τον Απρίλιο του 2003 στην Αθήνα για την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης νέων κρατών και τον Ιούνιο του ίδιου έτους για να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη Θεσσαλονίκη.

Λίγα χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2006, ένας άλλος κάτοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων θα γίνει ένας από τους πέντε ξένους ηγέτες - και ο δεύτερος Γάλλος - που έχουν μιλήσει από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο Νικολά Σαρκοζί ήλθε στην Αθήνα - χωρίς την Κάρλα Μπρούνι - και μίλησε στους βουλευτές για τον «φίλο του τον Κώστα», προτείνοντας να ανασκευαστεί το παλαιό δόγμα σε «Ελλάς - Γαλλία - νέα συμμαχία».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου