Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Σύγκρουση για το... Ελντοράντο των επενδύσεων

Εντός δεκαημέρου και με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανάλογη με τις Σκουριές επένδυση στη Θράκη με την καναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη χρυσού. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την εισβολή κουκουλοφόρων στις Σκουριές θέλησε να διαλύσει τα σύννεφα που πύκνωσαν πάνω από τη συγκεκριμένη επένδυση και με δηλώσεις του στη Wall Street Journal ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται έντονα για το συγκεκριμένο project που όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα θα δημιουργήσει 2000 θέσεις εργασίας με συνολική επένδυση ύψους 1 δισ. δολαρίων.


«Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και θα προστατέψουμε με κάθε κόστος τις ξένες επενδύσεις. Αυτού του είδους οι ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Πρόκειται για μια επένδυση η οποία είναι ιδιαίτερα επιθυμητή για εμάς και η διαδικασία της τελικής έγκρισης θα έχει ολοκληρωθεί τις επόμενες 10 ημέρες» τόνισε ο κ. Σαμαράς την ώρα που η Κουμουνδούρου με ανακοίνωση του τμήματος Οικολογίας του κόμματος καλεί τους κατοίκους της Χαλκιδικής να πάρουν μέρος μαζικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή στη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής.

Η Κουμουνδούρου μιλά ανοιχτά για «ξεπούλημα περιοχών της χώρας αντί πινακίου φακής με στόχο τον πλουτισμό των εταιρειών και ενός πολιτικού προσωπικού που διαπλέκεται μαζί τους» δίνοντας έτσι ένα σαφές δείγμα γραφής για τη σύγκρουση που θα ακολουθήσει στο πεδίο των επενδύσεων αφού με το νέο σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη βουλή η κυβέρνηση αίρει μία σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων δίνοντας παράλληλα φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων βάζοντας σε πρώτο πλάνο όλο το παραλιακό μέτωπο από το Σούνιο μέχρι και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το σχέδιο νόμου μεταξύ άλλων προβλέπει:

-Καταβολή του 100% της επιχορήγησης από 50% που ισχύει σήμερα

-Κατάργηση της υποχρέωσης των επενδυτών να προσκομίσουν εγγυητικές επιστολές κατά την υποβολή του φακέλου προσφοράς

-Φορολογικά κίνητρα για μεγάλες επενδύσεις

-Έκδοση μίας «πολυάδειας» που αντικαθιστά τις πολλαπλές άδειες


Η Κουμουνδούρου έχει ήδη μιλήσει για «ξεπούλημα λιμανιών προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων» ενώ μέσω της Ρένας Δούρου έχει προαναγγείλει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές και σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα εξετάσει μία προς μία τις επενδύσεις ακόμη και αυτές που ήδη τρέχουν με επιτυχία στη χώρα μας όπως για παράδειγμα της COSCO.

Στον αντίποδα, το Μαξίμου «φουλάρει» τις μηχανές για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και από τρίτες χώρες προκειμένου μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και υπολογίζεται ότι θα έχουν εγκριθεί τα πρώτα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, να έχει προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς και το κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων για το οποίο η τρόικα στις αρχές του μήνα θα ζητήσει λεπτομερή ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών.


ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου