Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Οι Ιταλικές εκλογές φοβίζουν τη Μέρκελ... Ο Μπερλουσκόνι «τρομοκρατεί» το Βερολίνο

Οι Ιταλικές εκλογές φοβίζουν τη Μέρκελ
 Έντονος εκνευρισμός και ανησυχία επικρατούν στο Βερολίνο, για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία.
Οι Γερμανοί βλέπουν με τρόμο την ανάκαμψη Μπερλουσκόνι, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις τους τον είχαν τελειωμένο.
Το Δημοκρατικό κόμμα του Μπερσάνι έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει την πολιτική λιτότητας του Μόντι αλλά δείχνει πλέον σημεία κάμψης στις δημοσκοπήσεις, χάνοντας μία μονάδα ακόμα την τελευταία εβδομάδα.
Από την άλλη πλευρά το μνημονιακό κόμμα του Μόντι δεν δείχνει να '''τραβάει'' και οι δημοσκοπήσεις του δίνουν γύρω στο 15%, αν και έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές στην Ιταλία εκτιμούν ότι θα καταγράψει μικρότερο ποσοστό στην κάλπη.

Το Βερολίνο δείχνει να ανησυχεί για την αντιγερμανική ρητορική του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που στοχεύει να φέρει στην κάλπη της Κεντροδεξιάς συμμαχίας, ψηφοφόρους από την ακροδεξιά έως τις παρυφές της Αριστεράς.
Ο Καβαλιέρε μιλάει ήδη για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ αν η Γερμανία επιμείνει σε πολιτικές λιτότητας που εξαθλιώνουν τον Ιταλικό λαό. Στοχεύει όχι μόνο τον Μπερσάνι αλλά και τον Μόντι.
Χθες ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης της Κεντροδεξιάς συμμαχίας θα καταργήσει το νόμο για τη φορολογία των ακινήτων που επέβαλε ο Μάριο Μόντι κατ΄εντολήν του Βερολίνου.
Υπό αυτές τις συνθήκες κάνει αδύνατη μία μετεκλογική συνεργασία με τον Μάριο Μόντι αλλά ίσως αυτός είναι ο σκοπός του. Να σπρώξει δηλαδή τον Μάριο Μόντι σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με την Κεντροαριστερά.
Ο Μπερλουσκόνι πιστεύει ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στην Ιταλία θα οξυνθούν το επόμενο εξάμηνο αν συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας και όποια κυβέρνηση εφαρμόσει αυτή την πολιτική θα καταρρεύσει.
Υπό αυτή την έννοια έχει επιλέξει να παραμείνει στην αντιπολίτευση και να πυροβολεί τη Γερμανία, το ευρώ και τους Μπερσάνι-Μόντι.
Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας ανησυχούν το Βερολίνο που γνωρίζει ότι αν δεν υπάρχει πολιτική και κοινωνική υποστήριξη στο πρόγραμμα λιτότητας, αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί ενώ τους προβληματίζει και το αντιγερμανικό κλίμα που καλλιεργείται.
Μέσα σε όλα αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν και την πολιτική αστάθεια που κάνει την εμφάνισή της στην Ισπανία, με την κυβέρνηση Ραχόι να κλονίζεται και αρκετούς να προεξοφλούν πρόωρες εκλογές.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου