Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Μετά την απόφαση για «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ Οργή και «βοήθεια» από την Μόσχα

«Ανομολόγητη» επιδίωξη των Ευρωπαίων με το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες ήταν να χτυπήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Λευκωσίας που οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι θεωρούν ότι λειτουργούσε σαν... πλυντήριο για τη νομιμοποίηση βρώμικου χρήματος.

Σε δημοσιεύματα μεγάλων διεθνών εφημερίδων, όπως οι Financial Times, εδώ και μερικές εβδομάδες αναφερόταν ανοιχτά ότι οι Ευρωπαίοι θα επιχειρήσουν μέσω του μνημονίου διάσωσης της Κύπρου να φορολογήσουν και να «κουρέψουν» τις μεγάλες καταθέσεις Ρώσων στις κυπριακές τράπεζες.


Παρά τις απειλές της Μόσχας προς τη Λευκωσία ότι πιθανό haircut στις καταθέσεις που είχαν μεταφέρει οι Ρώσοι στη Ρωσία -θεωρώντας ότι «ακουμπούν» τα χρήματά τους σε ένα ασφαλές λιμάνι- θα επιδεινώσει τις πολιτικο-διπλωματικές σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο, το Eurogroup προχώρησε στην επιβολή τέλους στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Και μάλιστα, το «κούρεμα» αυτό αναμένεται να φτάσει το 30% του συνόλου της κατάθεσης, ενώ η αρχική απόφαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου προέβλεπε «haircut» σε ποσοστό 9,9%.

Σήμερα Δευτέρα 25 Μαρτίου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της Κύπρου με αντάλλαγμα το «κούρεμα» των υψηλών καταθέσεων που ξεπερνούν το 40%, η ρωσική ηγεσία αντέδρασε.

Αρχικώς ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η κλοπή συνεχίζεται και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να γίνει αναδιάρθρωση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έδωσε το 2012 η Μόσχα στη Λευκωσία, ουσιαστικά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ικανοποιηθεί το αίτημα της κυπριακής πλευράς για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

«Ο Πούτιν ανέθεσε στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών να επεξεργαστούν με τους εταίρους μας τους όρους μιας αναδιάρθρωσης της πίστωσης που έχει ήδη χορηγηθεί στην Κύπρο» δήλωσε ο Ρώσος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ντιμίτρι Πέσκοφ, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί την υποστήριξη της Μόσχας προς τη συμφωνία διάσωσης ύψους 10 δισεκ. δολαρίων που επετεύχθη το Σαββατοκύριακο με την ΕΕ, παρά την ανησυχία ότι ρώσοι καταθέτες στην Κύπρο θα ζημιωθούν ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας.

Λίγο πριν την εντολή Πούτιν, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου από την ΕΕ, δήλωσε ότι «η κλοπή αυτού που έχει ήδη κλαπεί συνεχίζεται».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου