Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Χάγη: Απομακρύνθηκε από το δικαστήριο ο Μλάντιτς

Το δικαστικό συμβούλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) απομάκρυνε τον κατηγορούμενο για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς από τη δικαστική αίθουσα, επειδή φώναζε δυνατά και είπε στον προστατευόμενο μάρτυρα της εισαγγελίας που κατέθετε, ότι ψεύδεται.

Ο Ράτκο Μλάντιτς οδηγήθηκε έξω από την αίθουσα περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη της κατάθεσης του μάρτυρα. Αρχικά, ο προεδρεύων δικαστής Άλφονς Όρι τον προειδοποίησε να μην φωνάζει και στη συνέχεια του είπε να περάσει έξω.


Ο δικαστής ρώτησε τον μάρτυρα που επέζησε από μαζική εκτέλεση σε στρατιωτικό αγρόκτημα στο Μπράνιεβο, στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, αν ο κατηγορούμενος απευθύνθηκε σε αυτόν. «Πιθανότατα ναι, επειδή είπε ότι όλα όσα λέω είναι ψέματα, δεν είμαι σίγουρος ότι το είπε για μένα, αλλά το υποθέτω», απάντησε ο μάρτυρας.

Ο Ράτκο Μλάντιτς και ενώ η ασφάλεια του ΟΗΕ τον απομάκρυνε από την αίθουσα, φώναζε ότι μιλούσε στον δικηγόρο του και όχι στον μάρτυρα. Ο βασικός συνήγορος υπεράσπισης του Μλάντιτς, Μπράνκο Λούκιτς είπε ότι, από όσο κατάλαβε ο κατηγορούμενος απευθύνθηκε στον άλλο συνήγορο, Μίοντραγκ Στογιάνοβιτς.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο μάρτυρας επέμεινε ότι άκουσε τον Μλάντιτς να τον υβρίζει και να τον αποκαλεί ψεύτη.

Ο πρώην διοικητής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας έχει απομακρυνθεί κι άλλες φορές από τη δικαστική αίθουσα και το δικαστικό συμβούλιο έχει αναγγείλει ότι θα εφαρμόζει το μέτρο εφ' όσον ο κατηγορούμενος μιλά δυνατά, απευθύνεται στους μάρτυρες ή τους προσβάλλει.

Η δίκη του Ράτκο Μλάντις συνεχίστηκε μετά από διήμερη διακοπή λόγω προβλημάτων υγείας του κατηγορούμενου.

Ο μάρτυρας έχει καταθέσει επίσης στη δίκη του πρώην διοικητή του σώματος του Δρίνου του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Ράντισλαβ Κρστιτς, ο οποίος κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 35 χρόνια κάθειρξη για παροχή βοήθειας στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995. Επίσης κατέθεσε στη δίκη του πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου