Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΚΚΕ: Ούτε σύνεδροι οι διαφωνούντες Σκυλλάκος και Μπογιόπουλος

Με εισήγηση της απερχόμενης γενικής γραμματέως κυρίας Αλέκας Παπαρήγα, η οποία κρατά σταθερά τα τελευταία 22 χρόνια το τιμόνι της κομματικής ηγεσίας, ξεκινούν το πρωί της Πέμπτης οι εργασίες του 19ου (Προγραμματικού) Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Το κύριο ζητούμενο του Συνεδρίου είναι αν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, που θέλουν την κυρία Παπαρήγα να μην επιδιώκει την ανανέωση της θητείας της, το βράδυ της Κυριακής, οπότε θα εκλεγούν τα νέα όργανα του κόμματος.


Οι απόψεις για το αν θα υπάρξει  άμεσα διαδοχή στο κορυφαίο κομματικό αξίωμα ή η απόφαση αυτή θα μετατεθεί για το προσεχές διάστημα, διίστανται. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει ειλικρινής πρόθεση της απερχόμενης γραμματέα να παραδώσει τη σκυτάλη.

Άλλοι, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι πρόκειται για «ελιγμό», με στόχο να μετρηθούν οι τάσεις που επικρατούν στα ηγετικά κλιμάκια, στα οποία -παρά την ιδεολογική ταύτιση που παρατηρείται- διαμορφώνονται λεπτές ισορροπίες.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η  ίδια η κυρία Παπαρήγα «ελέγχει ακόμη πλήρως το εσωκομματικό παιχνίδι» και, παρότι, όταν ερωτάται σχετικά, απαντά με σιβυλλικό τρόπο, λέγοντας «οι άνεργοι στην ουρά του ΟΑΕΔ δεν κοιμούνται με την αγωνία ποιος θα είναι γενικός γραμματέας του ΚΚΕ», θα είναι εκείνη που θα δρομολογήσει, άμεσα ή όχι, τις διαδικασίες της διαδοχής της.

Στην περίπτωση που δεν θα είναι, εν τέλει, υποψήφια, ως επικρατέστεροι διάδοχοι σε αυτή τη φάση προβάλλουν τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, κύριοι Δ. Κουτσούμπας, Γ. Μαρίνος και Ν. Σοφιανός, χωρίς να αποκλείεται εντελώς και η επιλογή προσώπου - «έκπληξη» από τη νεώτερη γενιά των στελεχών.

Το 95% και ο αποκλεισμός των διαφωνούντων

Παρά, εξάλλου, τη σφοδρή αντιπαράθεση που προηγήθηκε, με δεκάδες επικριτικά κείμενα που είδαν το φως μέσα από τις σελίδες που αφιέρωσε ο Ριζοσπάστης στον προσυνεδριακό διάλογο, οι (λιγοστές) πληροφορίες που διαπερνούν τα τείχη του Περισσού, θέλουν την απόλυτη επικράτηση των θέσεων της ηγετικής ομάδας που περιστοιχίζει την κυρία Παπαρήγα και τον πλήρη αποκλεισμό των εσωκομματικών αμφισβητιών, που το πιθανότερο είναι ότι δεν θα εκφραστούν στο Συνέδριο.

Στον έντονο προσυνεδριακό διάλογο των τελευταίων μηνών, βασικό σημείο αντιπαράθεσης υπήρξε η στροφή που σηματοδοτεί η αναθεώρηση απόφασης του 15ου Συνεδρίου του 1996 για τις πολιτικές συμμαχίες που πρέπει να αναπτύξει το ΚΚΕ, με τις νέες θέσεις, που αποκλείουν κάθε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις και υποστηρίζουν «την ωρίμανση της πολιτικής συνείδησης της εργατικής τάξης, μέσα από την αυτοτελή κομματική δράση».

Οι αμφισβητίες από την πλευρά τους είχαν επικρίνει την ηγεσία ότι, με την τακτική που ακολούθησε, αλλά και με τη νέα στρατηγική που θέλει να ακολουθεί, οδηγεί το κόμμα στον απομονωτισμό, τον οποίο πλήρωσε με την εκλογική συρρίκνωση που υπέστη, χάνοντας τη μισή εκλογική δύναμη ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012.

Στα κομματικά μέσα ενημέρωσης αναφέρεται ότι «τα μέλη του κόμματος υπερψήφισαν» τις νέες προγραμματικές θέσεις που εισηγήθηκε η ηγετική ομάδα «σε ποσοστό πάνω από 95%», ενώ, κατά πληροφορίες, κανείς απ' όσους άσκησαν κριτική -και ανάμεσά τους ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Αντώνης Σκυλλάκος και ο γνωστός από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, αλλά και τη συγγραφική του δουλειά, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» κ. Νίκος Μπογιόπουλος- δεν «κατάφεραν» να εκλεγούν σύνεδροι στις οργανώσεις στις οποίες ανήκουν.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται, εν πολλοίς, αναμενόμενη, καθώς το προηγούμενο διάστημα οι διαφωνούντες δέχθηκαν βαριές καταγγελίες από στελέχη της ηγετικής ομάδας, με πρώτη την κυρία Παπαρήγα, που τους χαρακτήρισε «αγράμματους» (μαρξιστικά, όπως διευκρίνισε), αλλά και τους κυρίους Δημήτρη Γόντικα, Δημήτρη Κουτσούμπα, Γιώργο Μαρίνο και Μάκη Μαΐλη, που τους απέδωσαν κατηγορίες για «φραξιονισμό» και «οπορτουνισμό», καθώς επίσης και ότι θέλουν να μετατρέψουν το ΚΚΕ σε… ΣΥΡΙΖΑ, για να συμμετάσχει σε κυβερνήσεις του αστικού συστήματος.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου