Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ποιος είναι ο άνθρωπος που σόκαρε την υφήλιο με την αγριότητά του Είχε αποστηθίσει το Κοράνι ο φονιάς με τον μπαλτά

Μετά το αποτρόπαιο έγκλημα που σημειώθηκε εχθές στο Λονδίνο, με δύο άνδρες να σφαγιάζουν έναν στρατιώτη μέσα στη μέση του δρόμου, σοκάροντας με την αγριότητα και βιαιότητα των πράξεών τους, τα πρώτα προσωπικά στοιχεία τους βγαίνουν σιγά σιγά στη δημοσιότητα.

Ο ένας από τους δύο δράστες, λοιπόν, σύμφωνα με την Independent, ονομάζεται Μουτζαχίντ, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές ο ένας από τους δύο δολοφόνους λέγεται Μάικλ Αντεμπολάχο.


Όπως δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ο Ανχεμ Τσουντάρι, πρώην επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Μουχατζιρούμ, ο άνδρας που έχει καταγραφεί στο βίντεο, το οποίο έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, είναι πρώην μέλος της ισλαμιστικής ομάδας.

Ο Τσουντάρι είπε ότι ο Μουτζαχίντ ασπάστηκε τον ισλαμισμό το 2003 και ότι είναι Βρετανός πολίτης με καταγωγή από τη Νιγηρία και σταμάτησε να συμμετέχει στις συναντήσεις της οργάνωσης πριν δύο χρόνια.

«Τον γνώριζα ως Μουτζαχίντ. Συμμετείχε σε συναντήσεις μας και σε ομιλίες μου. Δε θα ήταν ακριβώς μέλος της οργάνωσης γιατί πολλοί συμμετείχαν και δεν ήταν εγγεγραμμένα μέλη», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής.

Ο 28χρονος δράστης σύμφωνα με τον Τσουντάρι ήταν «ευχάριστος, ήσυχος άνθρωπος. Ήταν ένας κανονικός τύπος. Τον ενδιέφερε ο ισλαμισμός και είχε απομνημονεύσει το Κοράνι. Εξαφανίστηκε πριν δύο χρόνια. Δεν ξέρω τι επιρροές είχε από τότε».

Η οργάνωση Αλ Μουχατζιρούμ που ιδρύθηκε το 1983 έγινε γνωστή όταν προσπάθησε να δικαιολογήσει τις επιθέσεις στους Δίδυμους πύργους της 11ης Σεπτεμβρίου. Για χρόνια, μάλιστα, ο Τσουντάρι ήταν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για τους βρετανικούς ισλαμιστικούς κύκλους ενώ είχε ασκήσει δημόσια κριτική για την βρετανική δράση και συμμετοχή στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής δήλωσε πως ποτέ δεν είχε δικαιολογήσει επιθέσεις εναντίον Βρετανών στρατιωτών.

«Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει μια συμφωνία που λέει ότι για να ζουν ειρηνικά οι Μουσουλμάνοι στη Βρετανία, απαγορεύεται οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των βρετανικών αρχών», συμπλήρωσε ο Τσουντάρι.


Τι αναζητούν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες  
Οι δύο δράστες που αποκεφάλισαν μπροστά των μάτια των περαστικών τον άτυχο Βρετανό στρατιώτη στο Λονδίνο, μπορεί να εμπνεύστηκαν από τα αδέρφια- βομβιστές Τσαρνάεφ που σκόρπισαν τον πανικό και τον θάνατο στο μαραθώνιο της Βοστώνης, υποστηρίζει ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας. Την ίδια ώρα, οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της Βρετανίας προσανατολίζονται σε δύο θεωρίες προκειμένου να ρίξουν φως στα κίνητρα των δραστών: στην θεωρία του «μοναχικού λύκου», όπου μεμονωμένα άτομα, πιθανώς ισλαμιστές, δρουν από μόνοι τους και κατόπιν οδηγιών από το ιντερνετικό «περιοδικό» της Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου και στη θεωρία των τζιχαντιστών0.

Oπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», το Κέντρο Ανάλυσης για την Τρομοκρατία στη Βρετανία, το οποίο αποτελείται από μέλη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών MΙ5, ΜΙ6, την Μητροπολιτική Αστυνομία και το υπουργείο Αμυνας, συγκαλείται εκτάκτως μέσα στις επόμενες ώρες για να εκτιμήσει τα μέχρι τώρα στοιχεία.
Μέχρι στιγμής,  οι δύο μαύροι δράστες φαίνεται να είναι νιγηριανής καταγωγής και ο τρόπος με τον οποίο δολοφόνησαν τον Βρετανό στρατιώτη αλλά και η «γλώσσα» που χρησιμοποίησε μιλώντας για την αποτρόπαια πράξη μπροστά στο φακό ο ένας απ΄αυτούς παραπέμπει σε μεθόδους της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.

Πρόκειται για «κλασική ρητορική» της Αλ Κάιντα, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούν οι βομβιστές επιθέσεων που αφήνουν βίντεο εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έγιναν καμικάζι, υποστηρίζουν Βρετανοί ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας επισημαίνοντας ότι για το λόγο αυτό ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κάλεσε αμέσως την ομάδα έκτακτων καταστάσεων Combra.

Αν και ο δράστης στην διάρκεια της δήλωσής του δεν ανέφερε τη λέξη Αφγανιστάν, η συγκεκριμένη είναι η μόνη χώρα στη οποία Βρετανοί στρατιώτες εμπλέκονται άμεσα με ό,τι συμβαίνει εκεί.

Πάνω από 440 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί κατά τον δωδεκαετή πόλεμο στο χώρα. Επιπλέον, υπάρχουν στο Αφγανιστάν στρατιώτες της Βρετανίας και του ΝΑΤΟ που μάχονται κατά των Ταλιμπάν και  δεν αναμένεται να αποχωρήσουν πριν το τέλος του 2014.
Την ίδια ώρα, ένα άλλο... μέτωπο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των βρετανικών αρχών είναι η Συρία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», εκατοντάδες Βρετανοί βρίσκονται στο πλευρό των Σύρων ανταρτών με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Μπασάρ Αλ ΑΣαντ.
 Στο μεταξύ, ο Ρίτσαρντ Μπάρετ, πρώην συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν που υπηρέτησε στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες MI5 και MI6 υποστηρίζει ότι οι δύο άντρες που συνελήθησαν από τις βρετανικές αρχές θα μπορούσαν να ήταν τρομοκράτες που... αντιγράφουν άλλους. Ο Μπάρετ πρόσθεσε ότι το ζευγάρι θα μπορούσε κάλλιστα να έχει «εμπνευστεί» από τους δύο βομβιστές Τσαρνάεφ της Βοστώνης.

«Μπορεί να είναι μία αντιγραφή των επιθέσεων της Βοστώνης», τονίζει ο Μπάρετ προσθέτοντας πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι δράστες ήθελαν πάση θυσία να δώσουν την εξήγησή τους για την αποτρόπαια πράξη τους.

Κάμερον: Δεν ήταν μόνο επίθεση εναντίον της Βρετανίας - Το Ισλάμ δεν δικαιολογεί αυτή την τρομακτική πράξη
Ο βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «προδοσία του Ισλάμ και των μουσουλμανικών κοινοτήτων» της Βρετανίας την χθεσινή άγρια δολοφονία στρατιώτη στο Λονδίνο από δύο άνδρες που φώναζαν ισλαμιστικά συνθήματα.

«Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στην τρομοκρατία, σε καμία της μορφή», δήλωσε εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων.

«Αυτή δεν ήταν μόνο επίθεση εναντίον της Βρετανίας και του βρετανικού τρόπου ζωής, αλλά και προδοσία του Ισλάμ των μουσουλμανικών κοινοτήτων που δίνουν τόσα στη χώρα μας. Δεν υπάρχει τίποτα στο Ισλάμ που να δικαιολογεί αυτή την πραγματικά τρομακτική πράξη», είπε ο κ. Κάμερον.

«Ένας από τους τρόπους για να νικήσουμε την τρομοκρατία είναι να συνεχίσουμε κανονικά την καθημερινή μας ζωή», πρόσθεσε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από την επίθεση «βαθιά σοκαριστικές». «Οι άνθρωποι που το έκαναν αυτό προσπαθούσαν να μας διχάσουν. Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα καταφέρει μόνο να μας ενώσει και να μας κάνει πιο δυνατούς», υπογράμμισε.

Γνώριμοι στις αρχές οι δράστες που αποκεφάλισαν τον στρατιώτη
Οι δύο δράστες που αποκεφάλισαν τον Βρετανό στρατιώτη ήταν γνώριμοι στις βρετανικές αρχές ασφαλείας, σύμφωνα με το BBC. Αν και οι βρετανικές αρχές τους είχαν εντοπίσει, δεν διέθεταν στοιχεία ότι μπορεί να προβούν σε τρομοκρατικές ενέργειες, αναφέρει  το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους.




(Φωτογραφία από το αποκλειστικό βίντεο του ITV News, στο οποίο φαίνεται ο ύποπτος άνδρας με τα ματωμένα χέρια)


(Η περιοχή του νοτιοανατολικού Λονδίνου, John Wilson Street, στην οποία συνέβη η επίθεση)


(Φωτογραφία από τον τόπο του «χτυπήματος»)


(Η επίθεση έγινε στην οδό John Wilsonμ, στην περιοχή Woolwich)


(Οι αρχές θεωρούν πως η επίθεση έγινε με αφορμή το συγκεκριμένο τροχαίο)




(Ελικόπτερο-ασθενοφόρο σπεύδει στο σημείο της επίθεσης)


(Οι αστυνομικές αρχές έχουν αποκλείσει όλους τους δρόμους)










ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου