Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Άκης μέσω συνηγόρων: Να κλητευθεί ο Σημίτης εδώ και τώρα

Την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ή τη διακοπή της δίκης, προκειμένου η υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου να επανακαθορίσει τη στάση της αφού «παραβιάζονται βασικά δικαιώματα του εντολέα τους», ζήτησαν σήμερα οι συνήγοροι του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με 18 ακόμη πρόσωπα κάθεται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, προέρχεται από μίζες για τα εξοπλιστικά.



Λίγο αργότερα παρέμβαση στο δικαστήριο έκανε για πρώτη φορά ο Γιάννης Σμπώκος, πρώην γ.γ. Εξοπλισμών, προκειμένου, όπως είπε, να βοηθήσει το δικαστήριο. Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ που προηγήθηκαν των τελικών υπογραφών για την αγορά των γερμανικών υποβρυχίων.


Ο κ. Σμπώκος ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι το ΚΥΣΕΑ το 1998 αποφάσισε να αναθέσει το μεγάλο πρόγραμμα των γερμανικών υποβρυχίων στα ελληνικά ναυπηγεία και σε συμπαραγωγή με ξένους. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Σμπώκο,τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά πρότειναν με επιστολής τους στον αρμόδιο υπουργό Βιομηχανίας να συνεργαστούν με τη γερμανική εταιρεία HDW. Ακολουθεί το 1998 η ETΒA η οποία ενημερώνει τον υπουργό Άμυνας πως αν υπάρξει συνεργασία με τη HDW, θα είναι δυνατή και η εξασφάλιση μεγάλης δανειοδότησης από την γερμανική τράπεζα επενδύσεων. Τελικά το ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, αποφάσισε τη συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία HDW στο πρόγραμμα υλοποίησης των υποβρυχίων. «Αυτές οι αποφάσεις προηγήθηκαν της υπογραφής της σύμβασης», ισχυρίστηκε ο κ. Σμπώκος τείνοντας με την τοποθέτησή του αυτή (και) ...χείρα βοήθειας προς τον Άκη Τσοχατζόπουλο, άλλοτε πολιτικό του προϊστάμενο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


Ακόμη, ο Γ. Σμπώκος στην πρώτη τοποθέτησή του στο δικαστήριο πως από κανένα έγγραφο της δικογραφίας δεν προκύπτει δωροδοκία του, ούτε ακόμη και από την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου που αφορά στην ρώσικη εταιρεία Antey η οποία ήταν και η προμηθεύτρια των πυραύλων Tor M-1.


Συνήγοροι Άκη: Ο εντολέας μας είναι εξιλαστήριο θύμα


Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας η εισαγγελέας της έδρας αναφέρθηκε σε νέα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στο δικαστήριο από άλλη ποινική δικογραφία, η οποία βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή. Στα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται στοιχεία για έμβασμα ύψους 2.170.000 ευρώ που αφορά τον εκπρόσωπο της εταιρείας ΜΙΕ Μιχαήλ Ματαντό. Το ποσό αυτό φέρεται να σχετίζεται με την υπογραφή της σύμβασης για τα γερμανικά υποβρύχια.


Η διαβίβαση των νέων αυτών εγγράφων στο δικαστήριο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης και ειδικά του Άκη Τσοχατζόπουλου,οι οποίοι μεταξύ άλλων ζήτησαν να κηρυχθεί άκυρη η διαδικασία αφού το παραπεμπτικό βούλευμα δεν είναι αμετάκλητο, δεδομένου ότι η ανάκριση συνεχίζεται και συνεχώς προσκομίζονται στο δικαστήριο νέα στοιχεία.


Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κ. Γιάννη Ηρειώτη,συνηγόρου υπεράσπισης του Γιώργου Σαχπατζίδη σε ό,τι αφορά τη διαβίβαση των νέων στοιχείων στο δικαστήριο. Ο κ. Ηρειώτης αφού μίλησε για «φάμπρικα», άφησε αιχμές για «υπόγειες διαδρομές» κατά του ανακριτή που συνεχώς διαβιβάζει στο δικαστήριο νέα έγγραφα.


Η τοποθέτηση αυτή του κ. Ηρειώτη προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του δικαστηρίου κ. Χρήστου Κατσιάνη,ο οποίος απευθυνόμενος προς τον συνήγορο είπε: «Άλλοι κατηγορούνται για υπόγειες διαδρομές και αυτές θα αναζητήσουμε».


Λίγο αργότερα, πάντως, ο κ. Ηρειώτης ανακάλεσε και ζήτησε συγγνώμη για την τοποθέτησή του αυτή.

«Επικοινωνιακό τσουνάμι σε βάρος του Άκη»



Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κ. Λεωνίδα Κοτσαλή, συνηγόρου του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος επικαλούμενος δικαστικές αποφάσεις της γερμανικής δικαιοσύνης και επισήμανε ότι η εμπλοκή του πρώην υπουργού στο κατηγορητήριο είναι αστήριχτη. «Ούτε ο Ματαντός, ούτε ο Αβατάγγελος κατέθεσαν κάτι συγκεκριμένο για τον πρώην υπουργό, που να αφορά τη λήψη κάποιου ποσού», είπε ο κ. Κοτσαλής.


Ο ίδιος επικαλέστηκε απόφαση του πρωτοδικείου του Αμβούργου, που αποτελεί σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πλήρες δεδικασμένο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε καμία ένδειξη για τη δωροδοκία. Τα μέλη του ΚΥΣΕΑ πρέπει να έρθουν εδώ για να υπερασπιστούν σε τελική ανάλυση και τη δική τους απόφαση».


Ο κ. Κοτσαλής ανέφερε ότι η δίκη αυτή είναι ποινική με έντονο όμως πολιτικό άρωμα και το «μήνυμα» που θα στείλει πρέπει να έχει ως αποδέκτες τους Γερμανούς, προκειμένου αυτοί να σταματήσουν να επαναλαμβάνουν σε δημοσιεύματα ότι διεξάγεται μία μεγάλη δίκη στην Ελλάδα με εξιλαστήριο θύμα έναν πρώην υπουργό.


«Διακοπή της δίκης αν δεν κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ»


Ο κ. Γ. Παγορόπουλος λαμβάνοντας το λόγο ζήτησε την κλήτευση μελών του ΚΥΣΕΑ - αίτημα για το οποίο έχει επιφυλαχθεί άλλωστε το δικαστήριο- διότι «αλλιώς η υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου ζητά την διακοπή της δίκης προκειμένου να επανασχεδιάσει την υπερασπιστική της γραμμή».


Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου υπουργού, αναφέρθηκε ακόμη στο πόρισμα που συνέταξε το ΣΔΟΕ για την υπόθεση, λέγοντας ότι αυτό ήταν αρκετό, παρά τις «σκιές» της σχετικής έρευνας για τις οποίες μίλησε και ο πρόεδρος του δικαστηρίου, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες σύλληψης του Άκη Τσχατζόπουλου και των μελών της οικογένειάς του. «Ο Τσοχατζόπουλος δεν συνελήφθη για να μην φύγει στο εξωτερικό αλλά για επικοινωνιακούς λόγους», είπε ο συνήγορος.


Ο ίδιος ανέφερε ότι από την έως τώρα διαδικασία «το θέμα της δωροδοκίας έχει αφεθεί στο σκοτάδι» και τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ήταν ο αρμόδιος για τις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά, δεδομένου ότι ήταν σε συνεννόηση με το τότε υπουργό Οικονομικών προκειμένου να βγουν τα εντάλματα πληρωμών.


«Να ξεκινήσουμε την έρευνα για δωροδοκία με την κλήτευση του κ. Σημίτη αλλιώς είναι αδύνατον η υπεράσπιση του Τσοχατζόπουλου να συνεχίσει. Ζητάμε να διακοπεί η δίκη μέχρι την Τετάρτη για να επανακαθορίσουμε τη στάση μας διότι επλήγησαν σημαντικά δικαιώματα του πρώην υπουργού», τόνισε ο συνήγορος.


Οι εισαγγελείς


Λαμβάνοντας το λόγο η εισαγγελέας της έδρας ανέφερε ότι οι συνήγοροι επιμένουν πώς δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για δωροδοκία. «Πού το είδαν αυτό; Ήμαστε στην αρχή. Ένας μάρτυρας έχει καταθέσει. Μην αδημονείτε. Η διαδικασία θα είναι μακρά», είπε η εισαγγελέας Γ. Αδειλήνη.


Από την πλευρά του ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας, Π. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορεί να δεχτεί την άποψη ότι έχουν πληγεί σοβαρά δικαιώματα του κατηγορουμένου πρώην υπουργού και επανέλαβε ότι η δίκη είναι ποινική και όχι πολιτική. Ο αναπληρωτής εισαγγελέας επανέλαβε και πάλι ότι τα «μηνύματα» που πρέπει να δοθούν στην κοινωνία από αυτή τη δίκη θα πρέπει να αφορούν στο πώς πρέπει να λειτουργούν όλοι σε μία έννομη τάξη.



Ωστόσο, μία αναφορά του κ. Παναγιωτόπουλου, ότι τα μέλη του ΚΥΣΕΑ εφόσον κληθούν στο δικαστήριο δεν θα εισφέρουν τίποτα, προκάλεσε εκ νέου την αντίδραση της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου.


Τέλος, σε ό,τι αφορά στα έγγραφα που διαβιβάζονται στο δικαστήριο από τον ανακριτή, οι εισαγγελείς τόνισαν ότι αυτά δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα από το δικαστήριο και ότι θα ερευνηθούν, εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο και σε κατάλληλη στιγμή.


Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε για τέταρτη συνεχή φορά ο κ. Νίκος Μαϊτός προϊστάμενος του ΣΔΟΕ,ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις του κατηγορουμένου επιχειρηματία Αστέριου Οικονομίδη ( της Arcon που ανέλαβε τις εργασίες της ανακαίνισης του νεοκλασικού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και του ακινήτου στην Κομνά Τράκα), τόνισε ότι από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν (τιμολόγια κ.λπ.) δεν προέκυψε πρόθεση της εταιρείας να αποκρύψει κάτι.


Απούσα από το δικαστήριο ήταν η Βίκυ Σταμάτη σε αντίθεση με την Αρετή Τσοχατζοπούλου που παραβρέθηκε στην ακροαματική διαδικασία.


Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με την εξέταση μαρτύρων.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου