Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Το σήμα της νέας ΕΡΤ είναι αντιγραφή του ρώσικου CCCP TB της εποχής Γκορμπατσόφ

Από την ώρα που βγήκε στον αέρα το σήμα της νέας ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης έχει ξεκινήσει μια συνεχής συζήτηση για την πηγή έμπνευσης του χαμηλής αισθητικής λογότυπου της ΕΔΤ.


Κάποιοι είπαν πως οι γραφίστες είχαν στο μυαλό τους «το Ρετιρέ» του Γιάννη Δαλιανίδη, ωστόσο φαίνεται πως το νέο logo είχε ρώσικη καταγωγή.
Απόδειξη η φωτογραφία που κυκλοφορεί εδώ και κάποιες ώρες στο διαδίκτυο και δείχνει πως το σήμα της νέας ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης είναι ακριβής επικαιροποιημένη κι έγχρωμη, αλλά ακριβής αντιγραφή ενός παλιού ρώσικου δικτύου, του CCCP TB.

Το Εθνος έκανε μια πρόχειρη αναζήτηση στην ιστορία της σοβιετικής τηλεόρασης που δείχνει ότι στην πραγματικότητα το σήμα της δεν είχε μεγάλη σχέση με το νέο λογότυπο της ΕΔΤ, πέρα από το γεγονός ότι ήταν επίσης στρογγυλό. Σύμφωνα με τη Wikipedia, το σήμα αυτό, το οποίο εξέπεμψε για πρώτη φορά το 1938 διατηρήθηκε αναλλοίωτο ως το 1991. Στο YouTube κυκλοφορεί επίσης βίντεο με την ομιλία του 1991 του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, από όπου (υποτίθεται πως) προέρχεται η συγκεκριμένη φωτογραφία, με εντελώς διαφορετικό φόντο.

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου