Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Κόντρα για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών...Μην ασχολείσαι με τη θρησκεία μας, λέει το υπουργείο Παιδείας στη Ρεπούση


«Η θέση που εκφράζω, είναι θέση της ΔΗΜΑΡ» απαντά η βουλευτής του κόμματος του Φώτη ΚουβέληΣτην άποψη ότι πρέπει να καταργηθεί η διδασκαλία των Θρησκευτικών στα ελληνικά λύκεια επέμεινε η κυρία Μαρία Ρεπούση, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι η θέση που εκφράζει «είναι και θέση της ΔΗΜΑΡ».

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί σφοδρή κριτική από τη βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Σταυρούλα Ξουλίδου, που χαρακτήρισε «τραγελαφικά» και «ασυναρτησίες» τις θέσεις της κυρίας Ρεπούση.


Υπενθυμίζεται ότι η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τα νέα λύκεια, ζήτησε να γίνει προαιρετική η διδασκαλία των Θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία και να σταματήσει η «ορθόδοξη κατήχηση» των μαθητών.

Σε διαφορετική περίπτωση, πρότεινε να αλλάξει η ύλη του συγκεκριμένου μαθήματος και από Θρησκευτικά να γίνει «θρησκειολογία, όπως ήταν σε παλαιότερα σχέδια, επί υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου».

Αντιδρά το υπουργείο Παιδείας
Την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας προκάλεσαν οι τοποθετήσεις της κυρίας Μαρίας Ρεπούση περί κατάργησης της υποχρεωτικής διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών ή την αντικατάστασή του από μάθημα «θρησκειολογίας».

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, μιλώντας στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ξεκαθάρισε ότι «το Σύνταγμα ορίζει πως ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά η επικρατούσα θρησκεία είναι η Ορθόδοξη. Μόνο η διδαχή των θρησκευτικών και της μελέτης των θρησκειών δεν επιτελεί τον σκοπό του άρθρου 16 του Συντάγματος, που μιλά για ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των πολιτών».

Και πρόσθεσε: «Δεν αρκεί μια θρησκειολογική μελέτη, αυτό πιστεύει το υπουργείο Παιδείας. Καλώς λοιπόν συνεχίζεται να διδάσκεται το μάθημα με αυτόν τον τρόπο, με την παράλληλη μελέτη των άλλων θρησκειών, αλλά με ιδιαίτερη βαρύτητα στη δική μας θρησκεία».

Τάσος Κουράκης: Τα θρησκευτικά να μην έχουν τη μορφή κατήχησης

Την δική του τοποθέτηση για το θέμα των θρησκευτικών στα σχολεία έκανε ο αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. στο εργαστήριο Γενετικής Τάσος Κουράκης. Ο κ. Κουράκης είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε υποβάθμιση της πληροφορικής και άλλων μαθημάτων. Στα επαγγελματικά Λύκεια η Φυσική από 8 ώρες γίνεται 4 και προσθέτουμε μια ώρα Θρησκευτικών. Θα έλεγα όμως ότι ιδιαίτερα στις μέρες μας που υπάρχει βία, μισαλλοδοξία ανά τον κόσμο, είναι απαραίτητη η κατανόηση του μαθήματος, ένα σύγχρονο περιεχόμενο στο μάθημα των θρησκευτικών μπορεί να προσφέρει πολλά, να αλλάξει το περιεχόμενο του, να μην έχει τη μορφή κατήχησης και να απευθύνεται σε όλους».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου