Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Πάτρα: «Δεν πρόκειται να γίνει σεισμός 9 Ρίχτερ» - Οι Γάλλοι έκαναν την αναφορά εκ παραδρομής λένε κορυφαίοι σεισμολόγοι

Μια φράση που ειπώθηκε εκ παραδρομής και σίγουρα χωρίς επιστημονική βάση χαρακτηρίζει ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών – και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών μέχρι την περασμένη Τρίτη- Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.
Συμμετέχοντας κι ο ίδιος στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα SHARE, από το οποίο προέκυψαν οι χάρτες που δημοσιεύτηκαν στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, είναι σε θέση να γνωρίζει πως «ουδέποτε προέκυψε κάτι τέτοιο και γνωρίζουμε πως στην Ελλάδα δεν δεν υπάρχουν ρήγματα ικανά να δώσουν τόσο καταστροφικούς σεισμούς».

Όπως εξηγεί στο newpost ο Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, το πρόγραμμα SHARE ήταν η ανταλλαγή δεδομένων και μεθόδων μεταξύ των επιστημόνων όλης της Ευρώπης, προκειμένου να καταρτιστεί ένας «κατάλογος σεισμών» αποδεκτός από όλους. Έπειτα, με βάση αυτόν τον κατάλογο και με κοινά παραδεκτές μεθόδους υπολογίστηκαν οι παράμετροι που χρειάζονται οι μηχανικοί προκειμένου να καταρτίσουν έναν γενικό οικοδομικό κανονισμό.
Ο κ. Μακρόπουλος επιμένει ότι το πρόγραμμα SHARE δεν ήταν τίποτα παραπάνω από αυτό και δεν είχε κάποια σχέση με πρόγνωση σεισμικής δραστηριότητας.
«Ένας Γάλλος συνάδελφος, που μετείχε του προγράμματος, έδωσε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα και είπε -εν τη ρήμη του λόγου του - “γιατί να μην γίνει και σε αυτές τις χώρες ένας σεισμός 9 ριχτερ" αναφερόμενος και στην Ελλάδα. Για να γίνει αυτό πρεπει να “σπάσει” ένα ρήγμα μήκους 550 χλιμ. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιο ρήγμα. Δεν έχει καμία επιστημονική βάση σε όσα είπε ο συνάδελφος. Το ξέρουμε ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη σεισμικότητα σε όλη την Ευρώπη. Ξέρουμε όμως ότι δεν υπάρχουν ρήγματα ικανά να δώσουν τόσο καταστροφικούς σεισμούς».
Όπως εξηγεί ο κ. Μακρόπουλος, στην Ελλάδα υπάρχει καταγεγραμμένη σεισμική ιστορία από το 550 πχ, άρα υπάρχει και μια πολύ καλή βάση δεδομένων για στατιστική ανάλυση.
«Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί σε όλη την Μεσόγειο ήταν εκείνος του 365 μΧ στη Φαλάσαιρνα Κρήτης, της τάξεως των 8,1Ρίχτερ. Από το σεισμό αυτό προκλήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα τσουνάμι που έχουν γίνει ποτέ στη Μεσόγειο και έφτασε ως την Αλεξάνδρεια.
Μέχρι εκεί μπορεί να “φτάσει” η σεισμικότητα στη χώρα. Αυτό για να επαναληφθεί προϋποθέτει ένα ρήγμα 250χλμ. Ρήγμα μεγαλύτερο δεν υπάρχει στην ελληνική επικράτεια».



 
 
ΠΗΓΗ  thebest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου