Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ερντογάν για Χάλκη: «Όλο δώσε-δώσε μας λένε οι Έλληνες»

Ερντογάν για Χάλκη: «Όλο δώσε-δώσε μας λένε οι Έλληνες»
Ζητήματα όπως η εκλογή μουφτή στη Θράκη και η λειτουργία τεμένους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θέτει η Άγκυρα ως αντάλλαγμα γα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.
Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο A haber o Τούρκος πρωθυπουργός εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν εντάχθηκε το θέμα της Χάλκης στο πακέτο εκδημοκρατισμού που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες.

Ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά πως «το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής μπορούμε να το λύσουμε εμείς. Αυτό το μιλήσαμε με έλληνες υπουργούς.
Αυτό είναι θέμα μιας στιγμής. Όμως τους είπα πως στην Αθήνα έχουμε δυο τζαμιά δικά μας, ζήτησα να μας δοθεί η άδεια να τα αναπαλαιώσουμε..όλο μας λένε «δώσε , δώσε» . Μια φορά ας δώσουν κι εκείνοι κάτι».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπενθύμισε πως στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει δοθεί η τουρκική υπηκοότητα σε πολλούς Μητροπολίτες από το εξωτερικό αντιπαραβάλλοντας τη στάση της Ελλάδας, « όμως στην δυτική Θράκη έχουμε 150.000 συμπατριώτες μας. Η ελληνική κυβέρνηση όμως διόρισε έναν μουφτή για ικανοποιήσει τις θρησκευτικές τους ανάγκες. Μας υποσχέθηκαν πως κάτι θα κάνουν αλλά το καθυστέρησαν», είπε .
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε ακόμη στην επαναλειτουργία της εκκλησίας της Παναγίας Σουμελάς όπως και του ελληνικού σχολείου λέγοντας πως «εμείς όλο ανοίγουμε κάτι αλλά από εκεί δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Στηρίξαμε και δεν εμποδίσαμε. Φροντίσαμε ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις να δοθεί ρεύμα και νερό δωρεάν».
Η τουρκική εφημερίδα Milliyet αναφέρει πως το θέμα της Χάλκης υπήρχε στο πακέτο εκδημοκρατισμού αλλά εξαιρέθηκε την τελευταία στιγμή για λόγους πίεσης προς την Ελλάδα στο θέμα της δυτικής Θράκης και του τεμένους στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου