Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Σημαντικές απώλειες στην Wall Street απουσία συμφωνίας στην Ουάσιγκτον

Dow14.971,43-101,15 -0,67%  



  Nasdaq3.807,7533,41 0,89%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Παραμένουν τη Δευτέρα "στην τσουλήθρα" οι δείκτες της Wall Street μετά από δύο εβδομάδες απωλειών, καθώς διατηρείται το πολιτικό αδιέξοδο στο αμερικανικό Καπιτώλιο για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας.

Οι συνεντεύξεις που έδωσαν πολιτικοί και στελέχη του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ το σαββατοκύριακο διόγκωσαν τις επενδυτικές ανησυχίες πως οι ΗΠΑ μπορεί να ξεμείνουν από ρευστό σε δέκα ημέρες από σήμερα. «Αναμένουμε ότι κάθε κίνηση της Ουάσιγκτον καθώς θα προχωρά η εβδομάδα θα παρακολουθείται όλο και πιο στενά, ωστόσο εάν δεν δούμε ουσιαστική πρόοδο, τότε η επόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται να είναι κάπως χαοτική», αναφέρουν σε σημείωμα προς τους επενδυτές οι αναλυτές της Monex Capital.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 123,20 μονάδες (-0,82%) και βρίσκεται στις 14.949,30 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 21,90 μονάδων (-0,58%) φτάνοντας τις 3.785,80 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 11,80 μονάδων (-0,70%) και βρίσκεται στις 1.678,60 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή οι δείκτες έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση η εικόνα ήταν αρνητική, με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,2%, τον ευρύτερο S&P 500 να σημειώνει μικρές απώλειες 0,1% και τον Nasdaq να καταγράφει άνοδο 0,7%. 

Στις εμφανίσεις του στα τηλεοπτικά προγράμματα της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Jack Lew “εξέδωσε» νέες προειδοποιήσεις για τις συνέπειες της αποτυχίας επίτευξης μιας συμφωνίας για την αύξηση του ορίου του χρέους έως τις 17 Οκτωβρίου, λέγοντας πως το Κογκρέσο «παίζει με τη φωτιά».

Στο μεταξύ, στην πρώτη του συνέντευξη από την αρχή του shutdown, o εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Boehner αρνήθηκε πεισματικά να υποχωρήσει, λέγοντας πως δεν θα ψηφίσει νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ή την αύξηση του ταβανιού του χρέους εάν οι Δημοκρατικοί δεν συμφωνήσουν σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελλείμματος.

Πάντως το βασικό σενάριο της Bank of America Merrill Lynch προβλέπει είτε ένα shutdown διάρκειας δύο εβδομάδων ή περισσότερα από ένα shutdown.

Για μια άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή η οποία θα επισκιάζει την παγκόσμια κρίση που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc. κάνει λόγο το Bloomberg εξετάζοντας το ενδεχόμενο μιας αθέτησης πληρωμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Μια αποτυχία του μεγαλύτερου οφειλέτη στον κόσμο να πληρώσει το χρέος του – κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη σύγχρονη ιστορία – θα καταστρέψει τις χρηματιστηριακές αγορές από τη Βραζιλία μέχρι τη Ζυρίχη. Θα παγώσει έναν παγκόσμιο μηχανισμό δανεισμού συνολικού ύψους 5 τρισ. δολ. για τους επενδυτές που βασίζονται στα αμερικανικά ομόλογα, θα εκτινάξει το κόστος δανεισμού για δισεκατομμύρια ανθρώπους και επιχειρήσεις, θα διαλύσει το δολάριο και θα ρίξει την αμερικανική και τις υπόλοιπες οικονομίες σε έναν νέο κύκλο ύφεσης και οικονομικής δυσπραγίας", αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα.

Η ατζέντα της ημέρας περιλαμβάνει τα στοιχεία της Fed για την καταναλωτική πίστη Αυγούστου.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Lockheed Martin Corp. ανακοίνωσε σήμερα ότι περιμένει να θέσει σε καθεστώς αναγκαστικής αργίας περίπου 2.400 υπαλλήλους της μετά το κλείσιμο ομοσπονδιακών εγκαταστάσεων και το "πάγωμα" κυβερνητικών συμβολαίων στο πλαίσιο της διακοπής των λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο κολοσσός της αμυντικής βιομηχανίας δήλωσε επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού που θα επηρεαστεί εργάζεται σε πολιτικά προγράμματα. Η αρχική εκτίμηση της εταιρείας ήταν για 3.000 εργαζόμενους.
Σημειώνεται ότι το Πεντάγωνο ανακοίνωσε μέσα στο σαββατοκύριακο ότι θα ανακαλέσει το προσωπικό που είχε θέσει σε υποχρεωτική αργία καθώς υπάρχει σχετική πρόβλεψη στη νομοθεσία για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και το σχετικό πολιτικό προσωπικό.

Μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου, η Sikorsky και η μητρική United Technologies Corp. ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν τα σχέδια τους για αναγκαστική αργία προσωπικού.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου