Φαίνεται
πως οι γείτονες, ενθαρρυμένοι από τον διεθνή παράγοντα, έχουν πάρει στα
σοβαρά την υπόθεση της«Μεγάλης Αλβανίας», και πότε επίσημα, πότε μέσω
οργανώσεων στο εσωτερικό της χώρας ή στην αλβανική διασπορά, επαναφέρουν
συνεχώς το θέμα υπό διάφορες μορφές.
Μια από τις αλβανικές οργανώσεις των Αποδήμων Αλβανών η «Πλατφόρμα για μια φυσική Αλβανία», διατείνεται μέσω του αρχηγού της κ. Koco Danaj, πως έχει ήδη συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές και θα παρουσιάσει τον σχετικό φάκελο στον ΟΗΕ, με αίτημα την ένωση των περιοχών που κατοικούνται από Αλβανούς.
Είναι
γνωστό από καιρό πως συγκεντρώνονται υπογραφές γι’ αυτό το θέμα,αλλά
βέβαια, ο ΟΗΕ δεν έχει αρμοδιότητες καθορισμού συνόρων. Θα έλεγε
κάποιος, τότε γιατί ασχολούμαστε με ένα ζήτημα, που θεωρείται φαιδρό, εκ
πρώτης όψεως. Ασχολούμαστε, επειδή στην πολιτική -την διεθνή,
ιδιαίτερα- δεν υπάρχουν φαιδρά ή ακατανόητα θέματα. Και επιβάλλεται, να
μη επιτραπεί η σπορά μιας ιδέας, όταν υπάρχουν αποφασισμένοι άνθρωποι να
την πραγματώσουν, σε βάθος χρόνου.Μια από τις αλβανικές οργανώσεις των Αποδήμων Αλβανών η «Πλατφόρμα για μια φυσική Αλβανία», διατείνεται μέσω του αρχηγού της κ. Koco Danaj, πως έχει ήδη συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές και θα παρουσιάσει τον σχετικό φάκελο στον ΟΗΕ, με αίτημα την ένωση των περιοχών που κατοικούνται από Αλβανούς.
«Αστείο» έλεγαν πως είναι το σκοπιανό θέμα, μόλις εμφανίσθηκαν τα πρώτα δείγματα με την λήξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Και λοιδορούνταν όσοι τολμούσαν να εγείρουν συνειδήσεις. Δεν χρειάζονται πολλά επιχειρήματα, αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στις ανακατατάξεις και διαιρέσεις κρατών που συμβαίνουν κατά το τελευταίο διάστημα. Χώρες, που θεωρούνταν σταθερές, κατέληξαν να μετρούν τα απομεινάρια της άλλοτε ισχύος τους.
Σύμφωνα με την aftonomi, που ασχολήθηκε με την οργάνωση «Πλατφόρμα για μια φυσική Αλβανία» -δεν την αποκαλούν «Μεγάλη Αλβανία, όπως παλαιότερα, επειδή υπήρξαν αντιδράσεις- θεωρείται πως η χώρα δεν βρίσκεται στα φυσικά της σύνορα και πρέπει, αποσπώντας εδάφη από τις γειτονικές της χώρες, Μαυροβούνιο, Σερβία, ΤΓΔΜ, Ελλάδα και ενσωματώνοντας το Κόσσοβο, να έλθει σε αυτά που θεωρεί φυσικά. Ο αρχηγός της επισκέφθηκε την Τουρκία, όπου έγινε θερμά δεκτός, και αυτό είναι αρκετό για να μας προβληματίσει.
Επισήμως, προβάλλεται άλλη διάσταση στο ζήτημα. Η «Μεγάλη Αλβανία» να δημιουργηθεί με οικονομική ένωση των αλβανόφωνων περιοχών. Κάτι σαν «Benelux των Βαλκανίων», θέμα που συζητήθηκε στην πόλη των Σκοπίων, στο δήμο Τσαΐρ. Η ιδέα της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου, των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με το σχεδιασμό Μπενελούξ, προωθείται με στόχο την επέκταση του εμπορίου, χωρίς την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια.
«Η Βαλκανική Μπενελούξ δεν προβλέπει αλλαγή των συνόρων, δεν προωθεί κάτι τέτοιο. Εμείς προωθούμε μόνο τη συνεργασία. Υπάρχει μια εναλλακτική λύση στο ΝΑΤΟ, κάθε χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας. Έτσι, δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή των συνόρων αλλά, απλά, για την ιδέα της συνεργασίας», δήλωσε ο κ. Αρντιάν Σέχου, πρόεδρος της AGREEI (Action Group for Regional Economic and European Integration).
Με αυτήν την συγκάλυψη επιχειρείται ο εφησυχασμός των γειτόνων. Αυτό άλλωστε είναι το μοντέλο που ακολουθούν και οι Τούρκοι, οι οποίοι ετοιμάζουν οικονομική ένωση μουσουλμανικών χωρών με βάση το χαλάλ και το οποίο είναι το τρόφιμο το ευλογημένο από τον ιμάμη, όπως το κοσέρ, είναι το τρόφιμο το ευλογημένο από τον ραβίνο.
«Αυτή η επιτυχής συνεργασία εντός της περιοχής, θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο την πρόοδο των οικονομικών συνθηκών και θα συνεισφέρει ώστε να πεισθεί η ΕΕ, ότι η περιοχή είναι ώριμη και έτοιμη να συνδεθεί», τόνισε ο κ. Ιζέτ Μεντζίτι πρόεδρος της κοινότητας Τσαΐρ των Σκοπίων, όπως μεταφέρει η aftonomi.
Αν δεν υπήρχε η ενίσχυση του μουσουλμανικού στοιχείου στην Βαλκανική, ως προμαχώνας στην κάθοδο των Ρώσων, ίσως να γελούσαμε με όλα αυτά. Τώρα, όμως, επιβάλλεται να προβληματισθούμε.
Ο Μακεδών - volcanotimes.blogspot.gr
ΠΗΓΗ lougantina
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου