Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Βίντεο από Ουκρανία: Διαδηλωτές γκρέμισαν το άγαλμα του Λένιν

Τουλάχιστον 200.000 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην πλατεία της Ανεξαρτησίας - Έρευνα από την ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας για απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από ομάδα πολιτικών.
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωνε τη διεξαγωγή έρευνας για απόπειρα «κατάληψης της εξουσίας» από «ορισμένους πολιτικούς». Είχαν προηγηθεί τα συλλαλητήρια με τη συμμετοχή χιλιάδων που ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου της χώρας.
Η έρευνα αφορά «παράνομες ενέργειες με στόχο την κατάληψη της εξουσίας», δήλωσε η Λάντα Σαφόνοβα, εκπρόσωπος της SBU.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή  εκατοντάδες χιλιάδες φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές ζητούσαν  στο Κίεβο την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Συγκεκριμένα τουλάχιστον 200.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο ζητώντας την αποπομπή του προέδρου της χώρας μετά την απόρριψη από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς της συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε.

Ουκρανοί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, οργισμένοι, έριξαν το άγαλμα του Λένιν στο Κίεβο, που ειδικά στην ουκρανική πρωτεύουσα συμβολίζει την πρόσδεση της χώρας στο άρμα της Ρωσίας .

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς που βρισκόταν επί τόπου είδε διαδηλωτές να διαλύουν με αξίνες το άγαλμα, αφού πρώτα το είχαν ρίξει στο έδαφος με σκοινιά και μεταλλικές μπάρες.


Πρόκειται για την τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων στην Ουκρανία και η αντιπολίτευση, η οποία ζητεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, είχε δηλώσει την Κυριακή ότι στόχος της ήταν η κινητοποίηση ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών.

«Είμαστε εδώ για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας» δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου