Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

«Ψυχρός πόλεμος» Τσίπρα-Ρεν-Εριστικοί διάλογοι στην ημίωρη συνάντηση

«Θέλετε την Ελλάδα εντός ευρωπαϊκού πλαισίου;» ρώτησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο επίτροπος της Κομισιόν - «Καλό κουράγιο, κ. Ρεν» αν αποφασίσετε να προχωρήσετε με τους πλειστηριασμούς είπε ο Αλ.Τσίπρας και προειδοποίησε ότι τις κόκκινες γραμμές τις βάζει η κοινωνία, «όχι η κυβέρνηση Σαμαρά».«Ψυχροπολεμικό» κλίμα επικράτησε στη συνάντηση του κοινοτικού Επιτρόπου, αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
Η συνάντηση είχε διάρκεια 30 λεπτά και σε αυτή συμμετείχαν επίσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, καθώς και ο Νίκος Παππάς, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι... άγριες διαθέσεις του κ. Ρεν φάνηκαν εξ αρχής, όταν εκείνος ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν επιθυμεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, τον διέκοψε, λέγοντάς του ότι γνωρίζει καλά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και καλό θα είναι να μην συνεχίζεται αυτή η κουβέντα, γιατί μόνο κινδύνους εγκυμονεί για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Ρεν να του εξηγήσει πώς σκοπεύει η Επιτροπή να αντιμετωπίσει την αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα, λέγοντας ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί διαπιστώνουν ότι, χωρίς διαγραφή χρέους, το 2020 όχι μόνον δε θα ικανοποιηθεί ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ, αλλά αυτό θα βρίσκεται στο 160% του ΑΕΠ.

Επίσης, χαρακτήρισε τις προϋποθέσεις του εφαρμοζόμενου προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2030 της τάξης του 4%, αφαιρούμενης της αποπληρωμής των τόκων, ως «μακροοικονομικό σουρεαλισμό».

Όπως ήταν φυσικό, στη συζήτηση τέθηκε μετ' επιτάσεως και το ζήτημα των πλειστηριασμών. Επί τούτου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι, αν ανοίξει θέμα, τότε η φράση που ο κ. Ρεν είπε στην ελληνική Βουλή, «καλό κουράγιο Έλληνες», θα έρθει η ώρα που ο ελληνικός λαός θα την ανταποδώσει και τότε πράγματι θα χρειαστεί κουράγιο για όλους στην ΕΕ.

Ο κ. Ρεν δεν σχολίασε, αλλά χαμογέλασε.

Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για τις ευρωεκλογές. Ο κ. Ρεν σημείωσε ότι πιθανόν να είναι και αυτός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν και ο κ. Τσίπρας του ευχήθηκε «καλή επιτυχία» και του ανέφερε επίσης ότι θα χαρεί να αντιπαραθέσουν τα επιχειρήματά τους για την κρίση και την πορεία της ΕΕ στα ντιμπέιτ για τις ευρωεκλογές.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου