Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Πτώση με... ουρά ανατροπής στη Λεωφόρο Αθηνών

Του Βασίλη Γεώργα από το capital.gr

Η βαθιά διήμερη διόρθωση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που κόστισε απώλειες 5,84% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη έδειξε να ολοκληρώνεται προσωρινά τουλάχιστον, με ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο και με μια «μακριά κάτω ουρά» στο ημερήσιο κερί της σημερινής συνεδρίασης, ένδειξη η οποία προοιωνίζεται κατ’ ελάχιστον μια αξιοπρεπή προσπάθεια αντίδρασης στις προσεχείς συνεδριάσεις πριν το κλείσιμο του έτους.

Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να περιορίσει δραστικά τις ενδοημερήσιες απώλειες και από το -2,52% και την ελάχιστη τιμή των 1.095,49 μονάδων, να αναρρώσει μέσα από ένα μπαράζ αγοραστικών εντολών στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, κλείνοντας τελικά με πτώση 1,05% στις 1.112,08 μονάδες.

Θετικά συνέβαλε η επανεμφάνιση αγοραστών στον ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, τη Jumbo και τον ΟΠΑΠ που ήταν οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της  έντονα καθοδικής συνεδρίασης της Παρασκευής, αλλά και ο περιορισμός των επιθετικών πωλήσεων στις τράπεζες και τις περισσότερες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που για αρκετή ώρα μέσα στην ημέρα «κρεμάστηκαν» χωρίς ουσιαστικές άμυνες από τους αγοραστές.

Η αντίδραση από τη ζώνη στήριξης των 1.090-1.100 μονάδων θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη συνέχεια. Από εκεί διέρχεται η μεσοπρόθεσμη ανοδική γραμμή τάσης και ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 100 ημερών, ενώ εφόσον διαπιστωθεί ότι η αγορά εκτελεί μια τυπική διόρθωση (4ο κύμα) που εντάσσεται στον ευρύτερο ανοδικό κύκλο των τελευταίων έξι μηνών η ζώνη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αναμενόμενο επίπεδο περάτωσης των πιέσεων, ειδικά εφόσον συνδυαστεί με επανατοποθετήσεις χαρτοφυλακίων στην αγορά προς επαναγορά των μετοχών που πουλήθηκαν, με υψηλότερες αυτή τη φορά τιμές κτήσης για λόγους αποφυγής της βαριάς φορολόγησης που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Σε κάθε περίπτωση η μεσοχρόνια τάση της αγοράς μετά τη διάσπαση των 1.140 μονάδων που αποτελούσαν τη γραμμή λαιμού στον σχηματισμό αναστροφής τον οποίο διαμόρφωνε τους τελευταίους δύο μήνες η αγορά, έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα και πλέον αμφισβητείται. Οι αναγκαστικές πωλήσεις ελληνικών χαρτοφυλακίων με στόχο να αποφύγουν τον φόρο υπεραξίας από την 1.1.2014 σε συνδυασμό με την αύξηση του πολιτικού ρίσκου και την επαναφορά στο προσκήνιο αρνητικών σεναρίων για την οικονομία, προβάλλονται ως κύριοι λόγοι για την απότομη υποχώρηση των τιμών που σε όρους Γενικού Δείκτη έχουν διορθώσει ως και 11,1% σε σχέση με τα τελευταία υψηλά των 1.232 μονάδων στις αρχές Δεκεμβρίου.

Προσωρινά, εντός των επόμενων 1-3 συνεδριάσεων, η αγορά είναι πιθανό να προσπαθήσει να αντιδράσει ανοδικά. Από τη δυναμική της αντίδρασης αυτής θα καθοριστεί ο χρονισμός των επόμενων εξελίξεων. Αδύναμη αντίδραση θα οδηγήσει πολύ σύντομα στη καθοδική λύση των σχηματισμών κορυφής η οποία έχει ήδη ξεκινήσει για έναν μεγάλο αριθμό μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζικών τίτλων που κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις πρωταγωνίστησαν αρνητικά στο ταμπλό.

Είναι κρίσιμο, ωστόσο, πως η ζώνη στήριξης των 170-175 μονάδων δεν επιλύθηκε καθοδικά σήμερα παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε κυρίως η Εθνική ενόψει της εξάσκησης των warrants (έφτασε να χάνει ως και 10% ενδοσυνεδριακά για να κλείσει με πτώση 4,61% στα 3,93 ευρώ ), όσο και η Πειραιώς που στο τέλος της συνεδρίασης ανέκτησε τα 1,40 ευρώ και έκλεισε με πτώση 2,05% στα 1,43 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα αυξημένη με τον τζίρο να ξεπερνά τα 244 εκατ. ευρώ λόγω των μεγάλων συναλλαγών που πέρασαν με τη μορφή πακέτων κυρίως στον ΟΤΕ, την Ευρωπαϊκή Πίστη, το warrant της Εθνικής, την ΕΧΑΕ, την Μυτιληναίος κ.α.

Στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης 105 μετοχές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο έναντι μόλις 45 που κινήθηκαν ανοδικά.

Να σημειωθεί ότι η επόμενη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας είναι την Παρασκευή, ενώ συνολικά απομένουν... δύομιση συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του έτους (η τελευταία συνεδρίαση του έτους είναι ημιαργία).

GD 1,112.080-1.05%
ΟΓΚΟΣ: € 150,579,188.188


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου