Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΜΥΝΑΣ; Εντελώς ανενόχλητο τουρκικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από τη Σάμο


Εικονική επιχείρηση τουρκικών ειδικών δυνάμεων με βαθιά διείσδυση στη Σάμο σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι. Το τουρκικό ελικόπτερο πέταξε στη ΒΑ περιοχή του νησιού της Σάμου στις 14:35 στα 3.000 μέτρα ύψος δοκιμάζοντας την ετοιμότητα του ελληνικού δικτύου Αεράμυνας.
Άφωνοι έμειναν οι κάτοικοι της Σάμου στο άκουσμα του χαρακτηριστικού ήχου ενός τουρκικού ελικοπτέρου ειδικών επιχειρήσεων το οποίο πέταξε σε ύψος μόλις 3000 μέτρων  πάνω από  το έδαφος του ακριτικού νησιού.
Λόγω και της φοράς του ανέμου ο ήχος του ελικόπτερου ήταν εκκωφαντικός με αποτέλεσμα να ανησυχήσουν διακρίνοντας κιόλας εν συνεχεία ορισμένοι τα τουρκικά εθνόσημα.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ:
      Τουρκικό ελικόπτερο AS-532 Cougar, το οποίο εισήλθε στο FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 14:33,  πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν ΒΑ άκρου ν. Σάμου στις 14:35 σε ύψος 10.000 ποδών. Το ελικόπτερο εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 14:37.
     Το εν λόγω ελικόπτερο αναγνωρίσθηκε, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.
Όλα δείχνουν ότι επρόκειτο για άσκηση διείσδυσης ειδικών δυνάμεων καθως το ελικόπτερο ήταν Cougar AS 532AL CSAR ειδικών επιχειρήσεων της τουρκικής Αεροπορίας και όχι του Ναυτικού (όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά) που μπορεί να είχε απογειωθεί απο κάποια παραπλέουσα  τουρκική φρεγάτα. Η τουρκική Αεροπορία διαθέτει 20 ελικόπτερα AS 532UL/AL Cougar Mk1 εκ των οποίων τα 14 είναι "-UL" και τα υπόλοιπα 6 "-AL". .
Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή ήταν ελικόπτερο της Αεροπορίας και όχι του Ναυτικού  καταδεικνύει από μόνο  την ιδιαίτερη «ποιότητα» της πρόκλησης. Επρόκειτο  για διατεταγμένη πτήση με στόχο την υπέρπτηση πάνω από τη Σάμο συνέχεια των χθεσινών 19 παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου αριθμός παραβιάσεων μέσα σε μια ημέρα που έχει να συμβεί πολλά χρόνια.
Το τουρκικό σχέδιο όμως δεν εξαντλήθηκε μόνο με την υπέρπτηση του ελικοπτέρου.
Το Cougar κατά τη διάκρεια της πτήσης του υποστήριζαν τουλάχιστον 12 τουρκικά μαχητικά με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των οπλισμένων αεροσκαφών - 6 στον αριθμό- τα οποία πραγματοποίησαν3 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 3 παραβιάσεις  του Εθνικού Εναέριου Χώρου.
Όπως είχαμε αναφέρει και εχθές το γεγονός δεν είναι άσχετο με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα και τους φόβους των Τούρκων ότι η Αθήνα θα επιχειρήσει κινήσεις στο Αιγαίο -καθόλα νόμιμες προς το διεθνές δίκαιο βέβαια- αναφορικά με την ΑΟΖ.
Είναι κάτι που είχε πρωτοδιατυπώσει στις 2 Ιανουαρίου μέσω δημοσιεύματος της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Yeni Şafak».
Όπως είχε υποστηρίξει τότε  η «Yeni Safak», με την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η ελληνική πλευρά να αδράξει την ευκαιρία  για να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση της ΑΟΖ, που σχετίζεται με την ύπαρξη και εκμετάλλευση των τεραστίων ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου.
«Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει με κανένα τρόπο να συμβεί αυτό. Η Τουρκία θα συνεχίσει απτόητη τις έρευνες για την ανακάλυψη με την προοπτική άμεσης εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και σε δεύτερη φάση και στο Αιγαίο», επισημαίνει η εφημερίδα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου