Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Διαβάστε το σχέδιο εξόδου της Ολλανδίας από την ΕΕ

Από το protothema

Το λεγόμενο «NΕxit» παρουσίασε ο Ολλανδός ακροδεξιός Βίλντερς - Κατά 240 δισ.ευρώ θα αυξηθεί το ΑΕΠ της Ολλανδίας μέχρι το 2035 - Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, η επιστροφή της Ολλανδίας σε εθνικό νόμισμα δεν θα πλήξει το τραπεζικό σύστημα, ούτε και θα επιφέρει μείωση μισθών και συντάξεων.
Ένα βήμα πιο μπροστά από όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την πιθανή έξοδο ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την «οικογένεια» της ΕΕ έκανε ο ακροδεξιός ευρωσκεπτιστικής πρόεδρος του ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας, Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος, την Πέμπτη, παρουσίασε μελέτη για τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια κίνηση για την χώρα με τις τουλίπες.
Στην έκθεση για το αποκαλούμενο και σχέδιο «NExit», που εκπονήθηκε από την βρετανική εταιρεία συμβούλων Capital Economics, και την οποία έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, περιγράφονται οι συνέπειες σε βάθος χρόνου στην ολλανδική οικονομία.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η Ολλανδία όσο παραμένει μέσα στους κόλπους της ΕΕ είναι προορισμένη να κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης όχι μόνο μικρότερος από αυτούς που καταγράφονται σε άλλες ηπείρους αλλά και μικρότερους από αυτούς που έχει πετύχει η χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες.

«Έξω, όμως, από την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει η έκθεση που έχει στην κατοχή του το protothema.gr «οι Ολλανδικές αρχές θα μπορούν:

- να εξοικονομήσουν 20 δισ. ευρώ έως το 2035 από την επανεθνικοποίηση κανονισμών σε περιοχές που σήμερα ελέγχονται από τις Βρυξέλλες

- να αυξήσουν κατά 240 δισ. ευρώ το ΑΕΠ τους μέσα στα επόμενα 20 χρόνια με την εξαίρεσή τους από τα επενδυτικά προγράμματα της ΕΕ

- να μειώσουν τα δημόσια έξοδά τους κατά 7,5 δισ. ευρώ το χρόνο (μέχρι και το 2035) με την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής ώστε να επικεντρωθεί στην αποδοχή μόνο εκείνων των μεταναστών που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ολλανδική οικονομία

- να αυξήσουν τον όγκο των εξαγωγών τους στις εκτός ΕΕ αγορές καθώς θα μπορούν να διαπραγματεύονται κατά μόνας χωρίς να δεσμεύονται σε μια κοινή εμπορική πολιτική

- να αυξήσουν αθροιστικά τα εθνικά έσοδα κατά 309 δισ. ευρώ έως το 2035 θέτοντας δημοσιονομικούς στόχους που ανταποκρίνονται στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα».

Όσον αφορά την αλλαγή του νομίσματος, οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι υπάρχει κόστος αλλά είναι «διαχειρίσιμο» και «μέτριο». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «οι φόβοι για επανεκτίμηση του νομίσματος σε σχέση με το ευρώ και άλλα νομίσματα είναι ανεδαφικές».

Επομένως, σύμφωνα με το σκεπτικό τους, το "ΝΕxit" «επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία για υποτίμηση ή υπερτίμηση του νέου νομίσματος, δεν απειλεί την τραπεζική σταθερότητα ή το χρέος ή τις συντάξεις της Ολλανδίας».

Αθροιστικά οι συντάκτες της έκθεσης, που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξανόταν κατά 10% έως 13% έως το 2035, σε σύγκριση με ό,τι θα συνεβαινε αν η Ολλανδία εξακολουθούσε να είναι ένα από τα 28 κράτη-μέλη, αν το σχέδιο εξόδου από την ΕΕ εφαρμοζόταν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και η χώρα αποκτούσε μια σχέση με τις Βρυξέλλες όπως η Ελβετία.

Σε πρακτικό επίπεδο η αύξηση αυτή, σύμφωνα με την έκθεση, θα σημαίνε από 7.100 έως 9.800 ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση για κάθε νοικοκυριό.

Τα αποτέλεσματα, μάλιστα, θα ήταν πάνω-κάτω τα ίδια, υποστηρίζουν οι συντάκτες, ακόμα και αν η Ολλανδία δεν πετύχαινε μια ειδική - όπως η Ελβετία - σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως υποστηρίζουν, έχουν ελέγξει όλα τα πιθανά σενάρια και δεν προκύπτουν καταστροφικά αποτελέσματα.

Και η έκθεση καταλήγει:

«Υπάρχουν ρίσκα για την αποχώρηση από την ΕΕ. Αλλά υπάρχουν και σημαντικά ρίσκα στην παραμονή σε μια ομάδα που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να τεθεί εκτός ελέγχου η κρίση στις υπεχρεωμένες χώρες της περιφέρειας. Σε αυτή την περίπτωση η ανάλυσή μας δείχνουν ότι η Ολλανδία θα είναι σε καλύτερη κατάσταση αν πάρει στα χέρια της τον έλεγχο της μοίρας της, από ό,τι αν μείνει με τον "διάβολο που γνωρίζει"».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου