Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Παρίσι: H «Πόλη του Φωτός» έγινε... Πεκίνο

Για το νέφος ευθύνονται οι βιομηχανίες, η καύση καυσόξυλων αλλά ενδεχομένως και ένα περίεργο ατύχημα πριν από λίγο καιρό στη Νορμανδία.
H "Πόλη του Φωτός" έγινε... Πεκίνο με την ατμοσφαιρική ρύπανση να έχει κτυπήσει "κόκκινο" όχι μόνο στο Παρίσι αλλά και σε πολλές περιοχές της νότιας Γαλλίας.

Οι γαλλικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς το νέφος κυρίως στη νότια Γαλλία έχει ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Για το λόγο αυτό, από σήμερα και το Σαββατοκύριακο θα είναι δωρεάν η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη γαλλική πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της νότιας Γαλλίας. Σύμφωνα με την "Liberation", τουλάχιστον 30 διαμερίσματα της Γαλλίας ξεπέρασαν τα επιτρεπτά όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η κυβέρνηση του Παρισιού αποφάσισε να πάρει τα πρώτα μέτρα.

"Η ποιότητα του αέρα είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση", δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικολογίας, Φιλίπ Μαρτέν και ανακοίνωσε ότι όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα είναι δωρεάν ως την Κυριακή στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, όπως Ρουέν, Γκρενόμπλ και Ρενς.



H ατμοσφαιρική ρύπανση δεν περιορίζεται μόνο στο Παρίσι, όπου η συνολική ποιότητα του αέρα φαίνεται βάσει των δεικτών να πλησιάζει εκείνη του Πεκίνου, ενώ όπως αναφέρει η εφημερίδα "Le Monde", στον ουρανό της γαλλικής πρωτεύουσας υπάρχει άπνοια.

Σύμφωνα με μελέτη, η οποία είχε δημοσιευθεί στην ιατρική επιθεώρηση "The Lancet", λόγω της ατμοσφαιρικης ρύπανσης κάθε χρόνο καταγράφονται στη Γαλλία 31.700 πρόωροι θάνατοι, 500.000 κρίσεις άσθματος και 25.000 νέα κρούσματα βρογχίτιδας.

Αυτή τη φορά όμως οι αρχές κινητοποιήθηκαν γιατί το νέφος "κτύπησε" το Παρίσι, σχολιάζει η "Le Parisien".



Για την "Le Figaro", στη νότιο Γαλλία υπάρχoυν πολλές βιομηχανίες που ευθύνονται για το νέφος. Αλλά και η καύση καυσόξυλων ενοχοποιείται για την τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, πριν από ένα μήνα, έντονη δυσοσμία είχε καλύψει το Παρίσι μετά από διαρροή αερίων από εταιρεία χημικών στη Νορμανδία που βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα ανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας. Ωστόσο, οι αρχές τότε εμφανίστηκαν καθησυχαστικές αναφέροντας πως τα αέρια δεν είναι “τοξικής φύσεως”. Ωστόσο, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ταλαιπωρούνταν από την δυσάρεστη οσμή με εκατοντάδες ανθρώπους να αισθάνονται πονοκεφάλους και ναυτία, σύμφωνα με όσα μετέδιδαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επικαλούμενοι προσωπικές μαρτυρίες κατοίκων. Σύμφωνα με τις αρχές του νομού Σεν Μαριτίμ, όπου εδράζεται το εργοστάσιο παραγωγής χημικών προϊόντων, ο τύπος του αερίου, αν και προκαλεί δυσφορία και έχει εξαιρετικά δυσάρεστη οσμή, δεν είναι τοξικός. Το πρόβλημα μεγιστοποιήθηκε καθώς αυτές οι δυσάρεστες οσμές, οδηγούμενες από τον άνεμο, έφτασαν στην περιοχή του Παρισιού, εγείροντας ανησυχίες στην πρωτεύουσα και τα προάστιά της. Σε ένα δικτυακό τόπο εκατοντάδες Παριζιάνοι , μίλησαν για “μια ανυπόφορη δυσωδία που προκαλεί πονοκέφαλο και ναυτία”.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου