Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Το "πάνω χέρι" στους αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με τη συνδρομή όλων των μετοχών η αγορά κινήθηκε υψηλότερα, πάνω από την βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 1.280 μονάδων. Βέβαια, η ανοδική αυτή κίνηση έγινε με πολύ ηπιότερο όγκο συναλλαγών και με το ½ της συναλλακτικής δραστηριότητας απ’ ότι στην συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου -οπότε είχε υπερβεί ξανά τις 1.280 μονάδες.

Με την απουσία σημαντικών καταλυτών, το κλίμα σταθεροποιητικών τάσεων στην αγορά αναμένεται να συνεχισθεί για κάποιο διάστημα μέχρι το επόμενο μεγάλο «νέο» που δεν έχει προεξοφληθεί ακόμα, ώστε ο Γενικός Δείκτης να προσπεράσει και τις 1.320 μονάδες και να κατευθυνθεί προς τα υψηλά έτους.

Μέχρι τότε χρηματιστηριακοί κύκλοι κάνουν λόγο για συνεδριάσεις χωρίς μεγάλες συγκινήσεις και τζίρους, με επιλεκτικές κινήσεις σε μετοχές εταιρειών τα fundamentals των οποίων δικαιολογούν κάποια καλύτερη αποτίμηση από την τρέχουσα ή σε εταιρείες που συνδέονται με σημαντικές εξελίξεις ( όπως αποκρατικοποιήσεις/ επανεκκίνηση οδικών έργων) ή διαθέτουν εντυπωσιακά σενάρια ανάκαμψης όπως αυτές των τραπεζών.

Το σίγουρο είναι ότι και τα δύο πρέπει να μην αποκλίνουν κατά πολύ λόγω της συσχέτισης που έχει αποκτήσει η αγορά με την πορεία των τραπεζών και την ενίσχυση της βαρύτητας τους στους επιμέρους δείκτες που συμμετέχουν.

Με την τρίμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας να ξεκινά σήμερα στην Αθήνα και τις προσδοκίες για επιχειρηματικές εξελίξεις να διογκώνονται, η Ελλάδα τοποθετείται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για άλλη μια φορά.

Στα εταιρικά που ξεχώρισαν σήμερα ήταν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το τετραετές ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ και με την απόδοση να κλείνει στο 4,25%. Η μετοχή κινήθηκε πέριξ των 0,39 ευρώ για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, κλείνοντας αμετάβλητη.

Οι λοιπές τραπεζικές αν και ξεκίνησαν στην αρχή της συνεδρίασης πιο δυναμικά- ο δείκτης έφτανε να κερδίζει έως και 2,12%- μετά τις 12.00 « βάρυναν» λίγο περιορίζοντας τα κέρδη τους και κατά συνέπεια και αυτά του γενικότερου δείκτη. Η μετοχή της ΕΤΕ ήταν η πρωταγωνίστρια των κερδών, +3,25% και κλείσιμο στo υψηλό ημέρας στα 2,86 ευρώ και ακολούθησε η Τρ. Πειραιώς (+2,27%) ενώ η Alpha Bank έκλεισε στο χτεσινό επίπεδο των 0,716 ευρώ.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, κέρδη άνω του 3% κατέγραψε η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, του ΜΥΤΙΛ, της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ενώ ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΜΟΗ και η ΕΥΔΑΠ ενισχύθηκαν κατά 2,9% αντιστοίχως.

Ανατράπηκε στις δημοπρασίες το πρόσημο των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, κλείνοντας με ήπιες απώλειες και στο χαμηλό ημέρας.

Στην μεσαία κεφαλαιοποίηση το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην μετοχή της Lamda Development , με την μετοχή να πιέζεται μέχρι και το 4,92 ευρώ, με την τιμή διάθεσης της μετοχής να ανακοινώνεται σήμερα στα 4,25ευρώ. Μετά το placement των ιδίων μετοχών της εταιρείας λίγο μετά τις 16.00 στα 4,85 ευρώ, η μετοχή « μάζεψε» κλείνοντας μάλιστα με κέρδη +1,75% και στο υψηλό ημέρας, 5,23 ευρώ.

Ο ΟΛΘ τρίτο διαδοχικό υψηλό έτους για την μετοχή στα 28 ευρώ ενώ και ο ΦΟΥΡΛΗΣ σημείωσε άνοδο +3,94% στα 5,80 ευρώ.

Στη Cyclon η μετοχή σταθερά στα 0,70 ευρώ ύστερα από ανακοίνωση της ΜΟΗ για υποβολή υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση στα 0,70 ευρώ, με στόχο το "squeeze out" της μετοχής σε περίπτωση συγκέντρωσης του 90% του μετοχικού κεφαλαίου της Cyclon.

Στα παράγωγα η μετακύλιση θέσεων συνεχίστηκε, με το σύμβόλαιο του 25αρη να πραγματοποιεί 21096 συμβόλαια στην κοντινή σειρά και 19736 στη μακρινή. Από τα ΣΜΕ το πιο ενεργό ήταν αυτό της Eurobank το οποίο πρέπει να είχε και αρκετό intra day activity ή κλείσιμο θέσεων καθώς στη σειρά Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν 9139 συμβόλαια και στη σειρά Σεπτεμβρίου 5.194.

Ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε στα 121 εκατ. ευρώ ενώ από τις προσυμφωνημένες πράξεις η σημαντικότερη είναι αυτή της Lamda Development αξίας 16,96 εκατ. ευρώ.

Αύριο μαζί με την τετραπλή λήξη παραγώγων (quadruple witching) τόσο σε Αμερική όσο και σε Ευρώπη, όπου λήγει η σειρά Ιουνίου για τα συμβόλαια σε δείκτες μετοχές καθώς και τα δικαιώματα προαίρεσης σε δείκτες και μετοχές, πραγματοποιείται και η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του Stoxx, με την πιο σημαντική τη προσθήκη της Alpha Bank από το πέρας της αυριανής συνεδρίασης στο Stoxx Europe 600. Αναλυτές εκτιμούν εισροές αξίας 25 εκατ. ευρώ ενώ στο δείκτη συμπεριλαμβάνονται ήδη οι μετοχές του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ και της Τρ. Πειραιώς.

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου