Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street

Dow16.862,45-44,17 -0,26%  



  Nasdaq4.362,8425,61 0,59%  

Η Wall Street σήμερα,
(Το τελευταίο επίπεδο κλεισίματος του Nasdaq)
Με εναλλαγές προσήμων συνεχίζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη στον απόηχο των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν το χθεσινό μήνυμα της προέδρου της  κεντρικής τράπεζας Janet Yellen για την πορεία των επιτοκίων.

Στις δηλώσεις της χθες η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen υποβάθμισε τη σημασία των πρόσφατων μετρήσεων του πληθωρισμού που έδειξαν ενίσχυση των τιμών, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της ότι η νομισματική τόνωση θα παραμείνει σε ισχύ για όσο χρειάζεται προκειμένου να επιτευχθούν οι στοίχοι της κεντρικής τράπεζας.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της Fed να μειώσει κατά επιπλέον 10 δισ. δολ. στα 35 δισ. δολ. το ύψος των μηνιαίων αγορών που πραγματοποιεί σε ομόλογα και άλλα χρεόγραφα. Οι αποφάσεις της Fed και οι δηλώσεις της Yellen οδήγησαν σε νέο ιστορικό υψηλό τον S&P 500, με τον δείκτη να καταγράφει το 20ο ρεκόρ για φέτος.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 7,54 μονάδες (0,04%) και βρίσκεται στις 16.899,08 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 4,66 μονάδων (0,11%) φτάνοντας τις 4.358,18 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 0,80 μονάδων (0,04%) και βρίσκεται στις 1.956,18 μονάδες.Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 17 κινούνται με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Wal-Mart Stores καθώς διαπραγματεύεται στα 76,21 δολ. με άνοδο 0,51 δολ. ή σε ποσοστό 0,67%. Ακολουθούν η Procter and Gamble με κέρδη 0,62% στα 80,285 δολ. και η UnitedHealth Group Incorporated στα 79,61 δολ. με άνοδο 0,50%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η JP Morgan Chase (-0,57%), η American Express (-0,49%) και η Boeing (-0,48%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ παρέμειναν σε προ-κρίσης επίπεδα, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 6.000 στις 312.000 για την εβδομάδα έως τις 14 Ιουνίου. Το μέγεθος επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Παράλληλα, ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων, υποχώρησε κατά 3.750 στις 311.750 αιτήσεις. Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων διαμορφώθηκε στις 2,56 εκατ. αιτήσεις, σημειώνοντας πτώση κατά 54.000 για την εβδομάδα έως τις 7 Ιουνίου.

Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις στα κεντρικά των ΗΠΑ ενίσχυσαν σημαντικά τις εργασίες τους τον Ιούνιο σε μια νέα ένδειξη ότι ο κλάδος συνεχίζει να ανακάμπτει μετά τον ιδιαίτερα δριμύ χειμώνα, όπως έδειξε η τελευταία έκθεση για την πορεία της δραστηριότητας της Federal Reserve Bank of Philadelphia.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia Fed ενισχύθηκε στις 17,8 μονάδες από 15,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές τοποθετούσαν τον δείκτη στις 13,3 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Αύξηση 0,5% σημείωσε το Μάιο ο κορυφαίος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας για τις ΗΠΑ σηματοδοτώντας επιτάχυνση της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Conference Board.

Ειδικότερα, ο δείκτης leading indicators ενισχύθηκε στις 101,7 μονάδες την εξεταζόμενη περίοδο, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν ελαφρώς μεγαλύτερη άνοδο της τάξης του 0,6%.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράκ. Η αμερικανική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι θα επιθυμούσε μια νέα κυβέρνηση στο Ιράκ καθώς ο πρωθυπουργός Nouri al-Maliki φαίνεται ότι δεν μπορεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση και να συμφιλιωθεί με τις αποξενωμένες σουνιτικές κοινότητες.

Οι τιμές του αργού συνεχίζουν ανοδικά καθώς ο ιρακινός στρατός προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας που έχει περάσει στους αντάρτες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις η μετοχή της BlackBerry Ltd. σημειώνει άλμα άνω του 14% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων για το τελευταίο τρίμηνο.

Η εταιρεία smartphone ανακοίνωσε κέρδη 23 εκατ. δολ. για το α΄ τρίμηνο χρήσης που έληξε στις 31 Μαΐου, από  ζημιές 423 εκατ. δολ. το προηγούμενο τρίμηνο και ζημιές 84 εκατ. δολ. πριν από έναν χρόνο.

Σε προσαρμοσμένη βάση η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές 11 cents ανά μετοχή. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters προέβλεπαν ζημιές 26 cents.

Τα έσοδα υποχώρησαν 69% στα 966 εκατ. δολάρια. ΟΙ αναλυτές ανέμεναν 963 εκατ. δολάρια.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου