Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Ενθρόνιση Φελίπε: Το φιλί στη Λετίθια και η φορτισμένη ομιλία - Η πρώτη μέρα του νέου βασιλιά της Ισπανίας (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Μια εποχή τελείωσε σήμερα για την Ισπανία, αυτή του Χουάν Κάρλος, και μια άλλη ξεκίνησε, αυτή του Φελίπε του 6ου. Ο νέος βασιλιάς ορκίστηκε και άκουσε χιλιάδες Ισπανούς να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του καθώς περνούσε από τους δρόμους της Μαδρίτης.
Η τελετή για την ενθρόνισή του λιτή αλλά συγχρόνως λαμπερή και γεμάτη συγκίνηση τόσο από τον ίδιο όσο και από τη μητέρα του, βασίλισσα Σοφία.
Click4more: Όλα όσα έγιναν στην τελετή ενθρόνισης του βασιλιά Φελίπε
Ο πατέρας του και απερχόμενος βασιλιάς, Χουάν Κάρλος, που έκλαψε τη στιγμή που (συμβολικά) του παρέδιδε το στέμμα υπογράφοντας την παραίτησή του, δεν εμφανίστηκε στη Βουλή, όπου ο Φελίπε ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα της χώρας.

Ξένοι ηγέτες δεν είχαν κληθεί. Η ενθρόνιση ήταν περισσότερο ανακήρυξη και ο Φελίπε δεν φόρεσε το στέμμα που τον περίμενε στο εσωτερικό της ισπανικής Βουλής.



Ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας, ο Φελίπε ο VI των Βουρβόνων όπως είναι ο επίσημος τίτλος του, αναλαμβάνει το βαρύ έργο να ξαναφτιάξει την εικόνα της βασιλικής οικογένειας που επλήγη τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του Χουάν Κάρλος, εξαιτίας και του σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται η αδερφή του Χριστίνα και ο σύζυγός της.

Υπάρχει ακόμη ένα μέτωπο: αποσχιστικές τάσεις της Καταλωνίας.







Η κόκκινη ζώνη


Φορώντας τη μεγάλη στρατιωτική στολή, ο 46χρονος Φελίπε, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Λετίθια και τις κόρε του Λεονόρ (διάδοχος του θρόνου πια) και Σοφία πήγε νωρίς το πρωί το παλάτι Θαρθουέλα και παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας και μελών της οικογένειάς του, παρέλαβε από τον πατέρα του, Χουάν Κάρλος, τη ζώνη από κόκκινο μετάξι του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων.





Ο Φελίπε η είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους Ισπανούς αν και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η μοναρχία στη χώρα αμφισβητείται από το 50% των πολιτών.



Κατά τη διάρκεια της ημέρας όμως, ο νέος βασιλιάς άκουσε τους χιλιάδες Ισπανούς που συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης για να παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή ενθρόνισης, να φωνάζουν το όνομά του.



Η Μαδρίτη, για να υποδεχτεί τον νέο βασιλιά, στολίστηκε με χιλιάδες λουλούδια και ισπανικές σημαίες.
Από νωρίς το πρωί ένα ελικόπτερο πετούσε πάνω από την πρωτεύουσα, τις στολισμένες λεωφόρους της οποίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία και όπου έχουν αναπτυχθεί 7.000 αστυνομικοί.




Κάλεσμα σε ενότητα


Στη λιτή τελετή στο κοινοβούλιο, ο Φελίπε δήλωσε πίστη στην ενότητα της Ισπανίας, απέναντι στην άνοδο των καταλανικών αυτονομιστικών τάσεων, και δεσμεύθηκε για μία βασιλεία που θα χαρακτηρίζεται από "ακεραιότητα και διαφάνεια"

Ο Ισπανός βασιλιάς ορκίστηκε πίστη στο ισπανικό σύνταγμα, τους νόμους, τα δικαιώματα των πολιτών και των αυτόνομων περιοχών της Ισπανίας.



Κατά την (αρκετά μεγάλη) ομιλία του, από την οποία δεν έλειψαν τα... σαρδάμ λόγω της συγκίνησης, ο Φελίπε τίμησε τον πατέρα του, Χουάν Κάρλος αναφερόμενος στο ρόλο που διαδραμάτισε για τη συμφιλίωση των Ισπανών μετά την δικτατορία του Φράνκο. "Μία εξαιρετική βασιλεία γίνεται σήμερα μέρος της ιστορίας μας", είπε.



Ο χαιρετισμός από το μπαλκόνι


Μετά το τέλος της τελετής στο κοινοβούλιο, ο Φελίπε μπήκε στο κάμπριο αυτοκίνητο μαζί με τη βασίλισσα Λετίθια και οι δυο τους κατευθύνθηκαν στο παλάτι. Πέρασαν από τους δρόμους της Μαδρίτης, όπου εκείνος, όρθιος μέσα στο αυτοκίνητο, χαιρετούσε το πλήθος που τον αποθέωνε.

Όταν η πομπή έφτασε στο παλάτι, ο Φελίπε και η Λετίθια ήταν οι πρώτοι που βγήκαν στο μπαλκόνι. Χέρι χέρι το βασιλικό ζεύγος χαιρέτισε τις χιλιάδες κόσμου που είχε συγκεντρωθεί έξω από το παλάτι και φώναζε «Φελίπε» και «Ζήτω ο Βασιλιάς» ή «Ισπανία».




Δε δίστασαν να ανταλλάξουν ένα παθιασμένο φιλί, ενώ στο μπαλκόνι βγουν μαζί τους είχαν βγει οι δυο κόρες τους, ο απερχόμενος βασιλιάς Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία.









Θα ακολουθήσει δεξίωση στα Ανάκτορα, παρουσία 2.000 καλεσμένων και ξένων πρεσβευτών. Ούτε σε αυτή αναμένεται να δώσει το παρών ο Χουάν Κάρλος, προκειμένου να μην «επισκιάσει» τον γιο του.

Εκτός από τον Χουάν Κάρλος, και η Κριστίνα είναι η μεγάλη απούσα από τις εκδηλώσεις της ημέρας. Η κόρη της Σοφίας και του Χουάν Κάρλος είναι κατηγορούμενη για φοροδιαφυγή.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EPA - REUTERS - EFE

ΠΗΓΗ newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου