Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

The Sun: «Είμαστε σε πόλεμο με την Ευρώπη»- Πόσο κοντά είναι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ;

Daily Mail: «Ο χαμένος Κάμερον είναι ο Ρούνεϊ της Ευρώπης» - Καυστικός ο βρετανικός Τύπος μετά την αποτυχία του πρωθυπουργού της χώρας να εμποδίσει την εκλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.Την εκτίμηση ότι η αποτυχία του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να εμποδίσει την εκλογή στον θώκο του προέδρου της Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποτελεί ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., υποστηρίζει ο βρετανικός Τύπος.


Όμως οι απόψεις διίστανται όσον αφορά το ποιος ευθύνεται, ο Κάμερον ή οι Βρυξέλλες, που πλέον έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο να πειστούν οι Βρετανοί να παραμείνουν στην ΕΕ αν διοργανωθεί δημοψήφισμα για το θέμα το 2017.

Ο Κάμερον έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρετανίας στην Ε.Ε. το 2017, αν επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

«Ένα βήμα ακόμη προς την έξοδο της Ευρώπης», υποστηρίζει η Daily Telegraph. Η Daily Mail, που διατηρεί μια επιφυλακτική στάση απέναντι στην Ε.Ε., αναφέρει ότι «ο χαμένος Κάμερον είναι ο Ρούνεϊ της Ευρώπης», κάνοντας μια αναφορά στον ποδοσφαιριστή Γουέιν Ρούνεϊ ο οποίος συμμετείχε στην εθνική ομάδας της Αγγλίας που αποκλείστηκε στην πρώτη φάση του φετινού Μουντιάλ.

Η εφημερίδα The Times αναφέρει στην πρώτη σελίδα της: «Η Βρετανία κοντά στην έξοδο της Ε.Ε.». Όμως η εφημερίδα εκτιμά ότι η χώρα θα έχει καλύτερη τύχη σε μια «εξαιρετική απομόνωση» και προσθέτει ότι ο βρετανός πρωθυπουργός «ενίσχυσε τη θέση της Βρετανίας διατηρώντας μια ισχυρή αντιπολίτευση» και αύξησε τις πιθανότητές του να κερδίσει τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η Independent κάνει λόγο για «μια ήττα, μια καταστροφή». «Αυτή η εξαιρετική απομόνωση δεν είναι ο τρόπος να συγκεντρωθούν επιχειρήματα υπέρ της Ε.Ε.», υπογραμμίζει η εφημερίδα. Ο Guardian επισημαίνει επίσης ότι «η Βρετανία βρίσκεται κοντά σε μια έξοδο από την Ε.Ε. μετά την εκλογή του Γιούνκερ», ενώ η Sun γράφει «Καμ, είμαστε σε πόλεμο με την Ε.Ε.».

Τέλος, οι Financial Times αναλύουν αυτό που χαρακτηρίζουν «μια ιστορική αλλαγή εξουσίας στην Ε.Ε.» και «μια επικίνδυνη στιγμή για τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρώπη».


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου