Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Wall Street Journal: Οι γηραιότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μια ζωή στην ανεργία

Την καθημερινότητα των άνεργων πενηντάρηδων παρουσιάζει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal.
Τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ο 50χρονος Θανάσης Τζιόμπρας, εργάτης στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, σηκώνεται από τις έξι το πρωί, όχι για να πάει στη δουλειά του, αλλά για να βρει δουλειά.
Κάποια χιλιόμετρα μακρύτερα, στο Ψυχικό, ο 54χρονος Κωνσταντίνος Τσίμας, σύμβουλος μάρκετινγκ με σπουδές στις ΗΠΑ, σηκώνεται για να στείλει με email το βιογραφικά του σε εταιρείες που ζητούν υπαλλήλους.

Η Ματίνα Στέβις αφηγείται σε άρθρο της στην Wall Street Journal με τον τίτλο "οι γηραιότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μια ζωή στην ανεργία" την καθημερινότητα ανέργων στην Ελλάδα.
Ανάμεσα στους δύο  άνδρες, τον Θανάση και τον Κωνσταντίνο υπάρχει μια κοινωνική διαφορά, όμως τους ενώνει ένα πράγμα: η ανεργία, η πίεση και το άγχος σε μια χώρα που η οικονομία της μικραίνει κάθε μέρα και η ανεργία πιάνει ταβάνι.
Ο Θανάσης Τζιόμπρας από το Πέραμα αναφέρει: "Έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε για να ζούμε τις οικογένειες μας. Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας και τώρα καθόμαστε και αυτό είναι ντροπή. Η ένωση των εργατών μας προσφέρει σιγουριά και ψυχολογική υποστήριξη". Σε μια περιοχή, όπως το Πέραμα, που μοιάζει με φάντασμα του παλιού εαυτού της και σε τίποτα δεν θυμίζει τα παλαιότερα χρόνια που έσφυζε από ζωή και εργασία.
Ο κ. Τζιόμπρας, λέει πως η γυναίκα του αναγκάστηκε να βγει για δουλειά, μια κακοπληρωμένη δουλειά ως καθαρίστρια σε ένα σχολείο. Από την άλλη, εκείνος προσπαθεί να βρει ό,τι δουλειά υπάρχει για λίγα ευρώ, "ό,τι μας είχε μείνει ως καταθέσεις και περιουσία φαγώθηκε για να επιβιώσουμε.
Η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα αυτή τη στιγμή είναι άδεια. Στο απόγειό της 6.500 άτομα εργάστηκαν στην περιοχή. Σήμερα περίπου χίλια άτομα εργάζονται σποραδικά στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.
Από την άλλη ο Κωνσταντίνος Τσίμας παραδέχεται πως, "όσο και αν φαίνεται ντροπή, αλλά αναγκάστηκα να ζητήσω χρήματα από τη γυναίκα μου που δουλεύει σε μια τράπεζα επενδύσεων. Παρόλα αυτά τα εισοδήματα στο σπίτι έχουν μειωθεί σημαντικά". Έχει ένα παιδί που σπουδάζει στην Αγγλία και άλλο ένα που πηγαίνει σε ιδιωτικό σχολείο.
Η Στέβις στο ρεπορτάζ της αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το 18% των ανθρώπων μεταξύ 40-59, στην Ελλάδα, είναι εκτός εργασίας από τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, που επίσης πλήττεται από ύφεση, το αντίστοιχο ποσοστό έχει πέσει στο 5,7% το 2013.
Μια στις πέντε δουλειές που χάθηκαν στην Ελλάδα από το 2008 μέχρι το 2013 ήταν για εργαζόμενους αυτής της ηλικιακής ομάδας. Και να σκεφτεί κανείς πως οι άνδρες που έχασαν την εργασία τους ήταν οι μόνοι που έφερναν εισόδημα στο σπίτι, τη στιγμή που η ανεργία στις γυναίκες χτυπάει... κόκκινο.
Η Άν Σονέ, οικονομολόγος στον ΟΟΣΑ, αναφέρει πως, "αν αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν δουλειά και δεν μπορούν να βγουν άμεσα στη σύνταξη, τι θα κάνουν στο ενδιάμεσο της ζωής τους;". Από την μεριά του ο καθηγητής ψυχιατρικής, Κυριάκος Κατσαδώρος δίνει μια άλλη διάσταση, "η ανεργία σε αυτές τις ηλικίες οδηγεί στην κατάθλιψη, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στη βία και τον αλκοολισμό".

Πηγή: wsj

ΠΗΓΗ news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου