Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Κύπρος:Έξοδο από το μνημόνιο πριν το τέλος του 2015, βλέπει ο ΠτΔ

Λονδίνο: Για την οικονομία και το εθνικό θέμα, μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε δείπνο που παραχωρήθηκε προς τιμή του στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου από την Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα, της οποίας αναγορεύθηκε «Προστάτης». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρέθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα καθοδόν για τη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Σε αναφορά του για την οικονομία ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Εάν όλα προχωρήσουν όπως έχουμε σχεδιάσει, θέλω να σας πω, χωρίς υπερβολή και χωρίς καμία δόση αβασίμου αισιοδοξίας, ότι ευελπιστώ ότι προ του τέλους του 2015 θα είμαστε σε θέση να βρεθούμε εκτός μνημονίου, να μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Αρκεί να καταλάβουμε ότι η συνεισφορά του καθενός αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι πολύτιμη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων. «Δεν έχουμε διαφορετική φιλοσοφία όσον αφορά την προστασία των ευάλωτων», είπε ο Πρόεδρος, τονίζοντας ότι εάν είναι μία κυβέρνηση που εισάγει την επανάσταση όσον αφορά το κράτος κοινωνικής πρόνοιας, δεν είναι παρά η παρούσα κυβέρνηση που με την εισαγωγή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εξασφαλίσει στον κάθε πολίτη που πραγματικά έχει ανάγκη την αξιοπρεπή διαβίωση.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «με καθαρά ξένες επενδύσεις», κάτι που χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντικό, δείκτη εμπιστοσύνης προς το σύστημα, ψήφος εμπιστοσύνης στις πολιτικές που ακολουθούνται». Ως ένδειξη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία λόγω μιας «συνεχούς και συνετούς πολιτικής» σημείωσε επίσης τα θετικά σχόλια μετά από τέσσερις διαδοχικές αξιολογήσεις, τις αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης, τις συνεχείς μειώσεις των αποδόσεων των πενταετών και δεκαετών ομολόγων και κυρίως τη δυνατότητα εξόδου στις αγορές μετά την πάροδο ενός έτους από το ξέσπασμα της κρίσης και το δανεισμό «με ευνοϊκότατους όρους».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε συνοπτικά στις εξελίξεις μετά από το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, καταλήγοντας ότι έχει καθοριστεί πως πρέπει να μπούμε επιτέλους σε έναν ουσιαστικό διάλογο για να επέλθει το συντομότερο δυνατό η λύτρωση από την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Νταβούτογλου και Ερντογάν ότι επείγονται και θα ήθελαν τη λύση χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως θα απαντούσε ότι αν ήταν κάποιοι που ήθελαν τη λύση εδώ και 40 χρόνια, ανεξάρτητα του ποιος κυβερνούσε, είναι βεβαίως οι Ελληνοκύπριοι που υπήρξαν τα θύματα της τουρκικής εισβολής και εκείνοι που πληρώνουν το κόστος της κατοχής, με τους Τουρκοκυπρίους επίσης να πληρώνουν κόστος.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου