Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Θωρακίζει την Κριμαία η Ρωσία: Ενισχύει με χιλιάδες στρατιώτες τις δυνάμεις της

Θωρακίζει την Κριμαία η Ρωσία με με χιλιάδες στρατιώτες και μέσα καθώς η κατάσταση στα σύνορα με την Ουκρανία έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα. Αυτά τα άκρως ανησυχητικά ανακοίνωσε ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας Sergey Shoigu προαναγγέλλοντας την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων.
Όπως είπε ο Shoigu η παρουσία  «ξένων» στρατευμάτων σε εγγύτητα με τα ρωσικά σύνορα στην Κριμαία  έχει αυξηθεί σημαντικά για αυτό και η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων κλίθηκε απαραίτητη.

Ο Ρώσος υπουργός δεν διευκρίνισε τι εννοεί με τον όρο «ξένα» στρατεύματα πάντως. Ξένα στρατεύματα για τη Ρωσία είναι τα ουκρανικά ασφαλώς,  αλλά εκτός από αυτά είναι και οποιασδήποτε άλλης χώρας όπως και ξένα μισθοφορι9κά τμήματα.
«Η ανάπτυξη μιας ικανής  και αυτάρκης δύναμης προς την κατεύθυνση της Κριμαίας είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας» είπε ο Shoigu για να συμπληρώσει:
«Η στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση στην νοτιοδυτική στρατηγική κατεύθυνση έχει αλλάξει σημαντικά από την αρχή του έτους. Αυτό οφείλεται κύρια στην επέκταση της Νότιας Στρατιωτικής Διοίκησης ύστερα από την ένταξη της Κριμαίας στην ρωσική Ομοσπονδία».
Της δήλωσης του Ρώσου υπουργού Άμυνας είχε προηγηθεί εχθές η γνωστοποίηση της μετακίνησης μιας Μοίρας μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-30SM  στην αεροπορική βάση Μπελμπέκ στην Κριμαία, κοντά στη Σεβαστούπολη.
Το παραπάνω γεγονός σημαίνει ότι η Μόσχα φοβάται μια απονενοημένη κίνηση των ουκρανικών και ξένων μισθοφορικών δυνάμεων στην Κριμαία με αποτέλεσμα να λάβει την απόφαση για την αμυντική της θωράκιση, δια παν ενδεχόμενο.
Η Ουκρανία το παρόν διάστημα φιλοξένει στο έδαφός της στρατιωτικές ασκήσεις με την επωνυμία “Rapid Trident”  με τη συμμέτοχη 1300 στρατιωτών από 15 χώρες είτε μέλη του ΝΑΤΟ είτε μελλοντικά μέλη.
Νωρίτερα ανακοίνωση του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για επέκταση των δυνάμεών του προς την Α. Ευρώπη και ειδικότερα προς τις Βαλτικές Δημοκρατίες, με την δημιουργία μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης 10.000 ανδρών. Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση προς τα ανατολικά και την Ουκρανία, την οποία η συμμαχία βλέπει ως μελλοντικό κράτος μέλος, θα προκαλέσει την ισχυρή αντίδρασής της.
«Θα αντιδράσουμε σε κάθε ενίσχυση του ΝΑΤΟ προς τα Ανατολικά » είχε πει πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
«Η ενίσχυση του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, στην οποία περιλαμβάνεται και το αμερικανικό αντι-βαλλιστικό σύστημα δεν είναι για αμυντικούς σκοπούς αλλά είναι ένα «επιθετικό» όπλο και στοιχείο της επιθετικής διάταξης των αμερικανικών δυνάμεων δίπλα από την πατρίδα μας» είχε πει πιο συγκεκριμένα ο Putin.
Τώρα η απόφαση της Μόσχας για αμυντική θωράκιση της Κριμαίας έρχεται να επιβεβαιώσει το τεταμένο αυτό κλίμα στην Α. Ευρώπη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου