Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Συνάντηση συντονισμού Αναστασιάδη - Βενιζέλου - Βλέπουν φως οι Αμερικανοί στο Κυπριακό... Πιθανό τετ-α-τετ Αναστασιάδη - Ερντογάν

- Μήνας Αμερικανικής εμπλοκής στο Κυπριακό ο Οκτώβριος σύμφωνα με αναλυτές
- Ο Τζόν Κέρι έτοιμος να εμπλακεί προσωπικά στο Κυπριακό, εν αναμονή και των κινήσεων Έιντε
- Οι ΗΠΑ υποβοηθούν το έργο ενός αποφασισμένου Έιντε
- Πιθανότητα σύντομης συνάντησης Αναστασιάδη-Ερντογάν στον προθάλαμο του γραφείου του Γ.Γ. του ΟΗΕ
- Και ο Έρογλου απόψε στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ στην Νέα Υόρκη γίνεται αναφορά σε συγκρατημένη αισιοδοξία από πλευράς ΗΠΑ με υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους της υπερδύναμης να δηλώνουν πως "βλέπουν φως στο τούνελ" του Κυπριακού.


Παραταύτα, οι ΗΠΑ αναμένουν σε πρώτο στάδιο να δουν τα πρώτα δείγματα γραφής από τον ιδιαίτερα αποφασισμένο και δραστήριο Ειδικό Διαμεσολαβητή των Η.Ε. Έσπεν Μπάρθ Έιντε και σε δεύτερο χρόνο να ρίξουν το ειδικό τους βάρος ως υπερδύναμη ασκώντας τις ανάλογες πιέσεις και στις δύο πλευρές.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε πως ο κ. Κέρι θα έχει προσωπική εμπλοκή στο Κυπριακό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πριν λάβει τις τελικές αποφάσεις θα αναμένει το αποτέλεσμα των επαφών Αϊντε τον Οκτώβριο. Μίλησε επίσης για νέα ενέργεια στις συνομιλίες και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη στάση της τουρκικής ηγεσίας, με την οποία συνομίλησε για το κυπριακό στην Άγκυρα και θα συνεχίσει τις συζητήσεις στη Νέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι στις συνομιλίες του με τον κ. Κέρι «η επικέντρωση της προσοχής ήταν στην νέα φάση της διαδικασίας των συνομιλιών για μια λύση του κυπριακού» και «για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής και άσκησης πιέσεων προς τη χώρα η οποία μπορεί να επηρεάσει έτσι ώστε να έχουμε καταλυτικές εξελίξεις».

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την Νέα Υόρκη δήλωσε ότι η πλευρά που ουσιαστικά κρατά το κλειδί των εξελίξεων στο Κυπριακό δεν είναι άλλη από την Τουρκία και ότι πλέον το βάρος των ασκουμένων πιέσεων θα πρέπει να μετακυληθούν στην Άγκυρα, ώστε να αρθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο.

ΤΕΤ-α-ΤΕΤ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ «ΕΞΩΠΟΡΤΑ» ΤΟΥ ΜΠΑΝ ΚΙ ΜΟΥΝ (;)

Συνάντηση πρώτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και κατόπιν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπάν κι Μουν, στο πλαίσιο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο «ανταλλαγής χειραψίας» και σύντομης συνομιλίας κατά την έξοδο του κ. Αναστασιάδη από το γραφείο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών όταν θα συμπέσει με είσοδο του κ. Ερντογάν.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ-ΑΘΗΝΩΝ

Σε θερμό και φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Δευτέρα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης, έγινε αλληλοενημέρωση για τις χθεσινές συναντήσεις του Προέδρου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι και του κ. Βενιζέλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ και προγραμματισμός εν όψει των επαφών που θα έχουν τις ημέρες αυτές στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

«Τον ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και για τις συναντήσεις που είχα χθες, ιδιαίτερα με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Το αντίστοιχο έπραξε κι ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών για τις συναντήσεις του, αλλά και γι’ αυτές που θα έχουμε, προκειμένου να είμαστε όπως πάντοτε συντονισμένοι, με κοινές θέσεις και επιδιώξεις».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία αυτή που ενδυναμώνει και τις προσπάθειες, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους, που δεν είναι άλλοι από την ειρηνική επίλυση του συντομότερο του κυπριακού προβλήματος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι αντάλλαξαν πληροφορίες και απόψεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του κι είναι απολύτως συντονισμένοι αυτή την κρίσιμη εβδομάδα της Γενικής Συνελεύσεως, στις κρίσιμες για το εθνικό θέμα συναντήσεις που θα λάβουν χώρα. Και τόνισε ότι το Κυπριακό για την Ελλάδα είναι πάντα πρώτο στην ημερήσια διάταξη.

«Είχα χθες την ευκαιρία να συζητήσω με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν για το Κυπριακό. Θα έχω μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας με το νέο ειδικό σύμβουλο του ΓΓ και φυσικά κρίσιμες είναι και μία σειρά από άλλες συναντήσεις, μία από τις οποίες θα είναι και η καθιερωμένη συνάντηση με το νέο Τούρκο ομόλογό μου».

Ο Έλληνας αντιπρόεδρος επανέλαβε ότι στόχος είναι μία λύση ειρηνική, βιώσιμη, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

«Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις πρωτοβουλίες του, τις ιδέες για ΜΟΕ και επαναλαμβάνουμε πάντα σ’ όλες τις συναντήσεις μας ότι το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στη στάση της Τουρκίας, η οποία πρέπει να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες υπέρβασης αυτού του ιστορικού αδιεξόδου που υπάρχει στο Κυπριακό, που είναι πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

Στη συνάντηση παρακάθισαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ Γιώργος Σιακαλλή, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Νίκος Αιμιλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει σε λίγο γεύμα εργασίας με τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α και στις 4.50 μ.μ. (τοπική ώρα) συναντάται με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά, με τον Μπαν γκι-Μουν θα συναντηθεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

ΚΑΙ Ο ΕΡΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Γ.Γ. ΟΗΕ - ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΣΚΛΗΡΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Μετά τη Νέα Υόρκη, θα ακολουθήσει μια σκληρή διαδικασία στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου σε διάγγελμά του από τον παράνομο Μπαϊράκ στους Τουρκοκυπρίους

Λέγοντας ότι οι πραγματικές διαπραγματεύσεις θα γίνουν βάσει μιας αρχής σύμφωνα με την οποία όλοι θα κερδίζουν (win-win), είπε ότι θα υπάρξει πάρε-δώσε στις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να προχωρήσουν σε ένα καλύτερο στάδιο.

Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα, ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος και όλοι θα πρέπει να δουν τί είναι δυνατό να γίνει με έναν οδικό χάρτη. Κάλεσε παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να κάνει βήματα ώστε “να σταματήσει την καθυστέρηση στη διαδικασία από την ελληνοκυπριακή κοινότητα”, κατά την έκφρασή του.

ΠΗΓΗ newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου