Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού: Ποιοι την θέλουν και ποιοι όχι

Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να μην συζητούν καν ένα τέτοιο σενάριο - Το ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν να την επιδιώκει, όμως πλέον μιλά για κυβέρνηση «εθνικού σκοπού» - Τι κρύβουν οι παρεμβάσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη
Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια μετά τη χθεσινή, πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.





Οι μόλις 160 ψήφοι που συγκέντρωσε ο Σταύρος Δήμας ήταν σαφώς ένας αριθμός κατώτερος των προσδοκιών του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, που πλέον δέχεται εισηγήσεις για τις επόμενες κινήσεις του, με το βλέμμα σε δύο στόχους:

- πρώτον, να εκλεγεί Πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία και
- δεύτερον, να αποφευχθούν οι πρόωρες εθνικές εκλογές, οι οποίες κατά πολλούς θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε άμεση κατάρρευση της χώρας, σε περίπτωση που οι δανειστές υλοποιήσουν τις απειλές τους απέναντι σε μια πιθανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η λύση που φαίνεται να προκρίνεται, έναντι των υπολοίπων, και να ξεχωρίζει ανάμεσα στις εισηγήσεις που παντοιοτρόπως δέχεται ο πρωθυπουργός, είναι αυτή της συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Πρόκειται για ένα σενάριο, που κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες, μολονότι τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, με «διαρροές» από τα επιτελεία τους, φέρονται να το έχουν ήδη απορρίψει.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν συζητάμε τα περί κυβέρνησης εθνικού σκοπού

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε σήμερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητά τα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού, «με μόνο σκοπό τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής», ενώ υπογράμμισε ότι οι εκλογές είναι προς το «εθνικό συμφέρον» του τόπου.

ΠΑΣΟΚ: Το... πρωί κυβέρνηση ειδικού σκοπού, το... μεσημέρι κυβέρνηση εθνικού σκοπού

Η πρόταση φαίνεται να έπεσε στο τραπέζι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται ανοιχτός σε όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ενδεικτικές των προθέσεων του ΠΑΣΟΚ ήταν οι πρωινές δηλώσεις, στον Σκάι, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και στενού συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος είπε ότι, «εδώ που φτάσαμε, το ΠΑΣΟΚ τα συζητάει όλα, προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας».

Παράλληλα, πρότεινε «κυβέρνηση ειδικού σκοπού ως εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και ορισμό ημερομηνίας εκλογών, ώστε να εκλέγει Πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή».

Αυτά, βέβαια, λέγονταν το... πρωί από το ΠΑΣΟΚ, γιατί το μεσημέρι ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με τοποθέτησή του στη Συντονιστική Γραμματεία για τη Δημοκρατική Παράταξη, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν στη Δημοκρατία κυβερνήσεις ειδικού σκοπού, μόνο εθνικού» και ζήτησε ουσιαστικά πρωτοβουλία από τον Αντώνη Σαμαρά, ώστε να υπάρξει συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πάνω σε δύο άξονες:

- πρώτον, στη συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και
- δεύτερον, στη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, με τη συμμετοχή όλων.

Τι ζήτησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από τον Καμμένο

Προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται πως κινήθηκε και η πρωτοβουλία του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, να ζητήσει και να έχει συνάντηση, σήμερα, με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ζητώντας του, ουσιαστικά, να υπάρξει συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προτάσσοντας το διακύβευμα της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Ο κ. Καμμένος, πάντως, όπως διεφάνη, δεν έδειξε να... συγκινείται, επιμένοντας ότι η μοναδική διέξοδος για τη χώρα είναι η προσφυγή στις κάλπες και ο τερματισμός της μνημονιακής πολιτικής.

Πιέζει και η Ντόρα για πρωτοβουλίες στην  κατεύθυνση της εθνικής συναίνεσης

Στο πλαίσιο αυτό, και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία κάλεσε, ήδη από χθες, τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο να αναλάβουν πρωτοβουλίες, προκειμένου να συγκεντρωθεί ο «μαγικός αριθμός» των 180 βουλευτών, τόνισε σήμερα την ανάγκη να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας και τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2015.

Ανάλογες θέσεις με αυτές της κυρίας Μπακογιάννη, σημειωτέον, πήραν και οι Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Σηφουνάκης, καλώντας σε συγκρότηση κυβέρνησης τώρα και εκλογές τον επόμενο Οκτώβριο.

Όλες οι παραπάνω «φωνές», βέβαια, μένει να φανεί εάν... βοούν εν τη ερήμω. Και αυτό, γιατί, είναι πολύ πρόσφατη (μόλις χθες) η τοποθέτηση συνεργατών του πρωθυπουργού, που ξεκαθάριζαν ουσιαστικά ότι η «γραμμή» του Μαξίμου είναι «Πρόεδρος ή εκλογές» (σ.σ. δίνοντας μάλιστα ως ημερομηνία που θα στηθούν κάλπες, την 25η Ιανουαρίου). Πώς θα αντιδράσει, τώρα, στις εντεινόμενες πιέσεις, ο Αντώνης Σαμαράς;

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου