Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Πολυνησία: Το νέο «ηφαιστειογενές» νησί δεν θα.. ζήσει για πολύ

Μόνο για μερικούς μήνες αφού σταματήσει η υποθαλάσσια δράση του ηφαιστείου, θα συνεχίσει να υπάρχει το νησί, πριν το καταπιεί ο ωκεανός
Συγκέντρωσε τα βλέμματα όλου του κόσμου και της επιστημονικής κοινότητας το νησί που δημιουργήθηκε από τη λάβα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα της Πολυνησίας.

Ένας επιστήμονας όμως, που κατόρθωσε να επισκεφθεί το ηφαιστειογενές νησί από όσο πιο κοντά ήταν δυνατόν, δηλώνει πως ο ωκεανός δεν θα χρειαστεί παρά μόνο μερικούς μήνες, μέχρις ότου το εξαφανίσει και πάλι.


Αυτό προϋποθέτει πάντως πως το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που άρχισε να εκρήγνυται πριν από μερικούς μήνες, θα σταματήσει με τη δραστηριότητά του να «τροφοδοτεί» το νησί.

Ο ηφαιστειολόγος Νίκο Φουρνιέρ που το πλησίασε με βάρκα σε απόσταση περίπου ενός μιλίου, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το φαινόμενο, που προς το παρόν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως είπε, οι διαστάσεις του είναι περίπου 1,1 μίλια σε μήκος και 0,9 μίλια σε πλάτος, ενώ υψώνεται περίπου 100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό φαινόμενο, η γέννηση ενός νησιού. Οπτικά είναι πολύ θεαματικό, αν και δεν συνοδεύεται από κάπιο τρομακτικό ήχο, αντίθετα, επικρατεί ησυχία, που το κάνει κάπως ανατριχιαστικό», δηλώνει.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου