Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ξένα ΜΜΕ: Διάλογος κωφών ή παρτίδα πόκερ; - Τι γράφει ο διεθνής Τύπος για το ναυάγιο στο Eurogroup

Die Zeit: Διπλωματική καταστροφή - La Republica: Stop από το Eurogrοup στην Ελλάδα – Liberation: "Με περιφρόνηση συμπεριφέρεται ο Γ. Βαρουφάκης στους συναδέλφους του
Καταστροφή και ναυάγιο είναι οι λέξεις με τις οποίες πολλά ξένα ΜΜΕ περιγράφουν το αδιέξοδο στο Eurogroup με την γαλλική εφημερίδα "Liberation να επισημαίνει ότι, η "περιφρονητική" στάση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών απέναντι στους Ευρωπαίους ομολόγους του (με εξαίρεση τον Β. Σόιμπλε , τον μόνο που θεωρεί ότι είναι στο δικό του μέγεθος) να δυσχεραίνει τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.






Die Zeit

"Για διπλωματική καταστροφή" κάνει λόγο στην ιστοσελίδα της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit αναφερόμενη στο χθεσινό ναυάγιο στο Eurogrοup απεικονίζοντας τους Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί. "Η Ελλάδα έχει 48 ώρες στην διάθεσή για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ελληνικού χρέους", σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.


Focus

Απεικονίζοντας τον Γ. Βαρουφάκη, το γερμανικό περιοδικό στην ιστοσελίδα του σχολιάζει πως "για τον σταρ της ελληνικής Οικονομίας, το Εurogroup αποφάσισε, η Αθήνα δεν συμφωνεί και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δίνουν τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας".




CNBC

"To ναυάγιο αυξάνει τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει εκτός ευρώ", επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο CNBC παραθέτοντας δηλώσεις Έλληνα τραπεζίτη, ο οποίος δεν κατονομάζεται. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, η στάση της Ελλάδας θα προκαλέσει αρρώστια σε αγορές και τράπεζες. Πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη για την οικονομία και τις τράπεζες", είπε η ίδια πηγή. Οι εκροές θα συνεχιστούν. Χάνουμε 400- 500 εκατομμύρια την ημέρα. Περιμένουμε ισχυρές πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα αύριο".


La Republica

"Stop από το Eurogrοup στην Ελλάδα", γράφει η ιταλική εφημερίδα και προσθέτει: "Αθήνα: Τα αιτήματα είναι παράλογα και απαράδεκτα".


Liberation

Σκιαγραφώντας μία διόλου κολακευτική εικόνα για τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, ο αρθρογράφος της γαλλικής εφημερίδας, Ζαν Κατρεμέρ γράφει χαρακτηριστικά: "Με περιφρόνηση συμπεριφέρεται ο Γ. Βαρουφάκης στους συναδέλφους του λέγοντας μάλιστα δημόσια ότι μόνο ο Γερμανός ομόλογός του είναι στο δικό του μέγεθος. Το μόνο που κάνει είναι να δίνει μαθήματα Οικονομίας, γεγονός που δεν βοηθάει στην διαπραγμάτευση. Αναφερόμενος στο τελεσίγραφο που έδωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην Ελλάδα , ο Κατρεμέρ υποστηρίζει: "Οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν μια εβδομάδα περιθώριο στην Αθήνα για να δεχτεί να συνεχίσει το πρόγραμμα που της δίνει και χρήματα. Αλλιώς, η κυβέρνηση Τσίπρα θα βρεθεί μόνη της.Ή το παίρνουν ή το αφήνουν. Το Eurogroup εξαπέλυσε τελεσίγραφο στην Ελλάδα η οποία έχει μια εβδομάδα για να δεχτεί την παράταση του προγράμματος που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τους δανειστές της, με αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας. Αλλιώς, θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της. Οι Ευρωπαίοι, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, σκλήρυναν τη στάση τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ". Ο Γάλλος αρθρογράφος υποστηρίζει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν περίμενε ότι θα βρεθεί σε δεινή θέση. "Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν περίμενε αναμφίβολα να βρεθεί τόσο απομονωμένη. Η ίδια δεν σκοπεύει να υποχωρήσει στο ελάχιστο απέναντι στις προεκλογικές της δεσμεύσεις σύμφωνα με τις οποίες όχι μόνο δεν θα γίνουν περικοπές αλλά θα γίνουν και παροχές ύψους 12 δις ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζε τουλάχιστον να του δώσουν οι εταίροι τα χρήματα που χρειάζεται (1,2 δις το ΔΝΤ και 4,6 δις ομόλογα) αναμένοντας να ολοκληρώσει το νέο του πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα μια ελάφρυνση των υποχρεώσεών του (ειδικά μικρότερη προσπάθεια στον προϋπολογισμό).Αλλά η ευρωζώνη αρνήθηκε να δώσει χρόνο στο χρόνο. Απαίτησε την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος πριν συνεχίσει η διαπραγμάτευση .


Le Figaro

"Ο διάλογος των κωφών οδηγεί σε κατάρρευση των συνομιλιών", σχολιάζει η συντηρητική γαλλική εφημερίδα το αδιέξοδο στο χθεσινό Eurogroup. Η εφημερίδα κάνει επίσης αναφορά στις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη σε συνέντευξη που παραχώρησε στους "New York Times", ο οποίος επεσήμανε πως "Δεν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει μία αποικία χρέους" , δήλωση την οποία είχε κάνει πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις "προθέσεις" της Α. Μέρκελ για την Αθήνα.




Le Monde

«Και μήπως είναι μία παρτίδα πόκερ μεταξύ ψευτών;» σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα επικαλούμενη την δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας ότι δεν έχει "Plan B", μετά το ναυάγιο στο Eurogroup. Από την πλευρά του, "το Eurogroup δεν αφήνει επιλογή στην Ελλάδα", είναι ο τίτλος δεύτερου δημοσιεύματος.


SkyNews

Το ειδησεογραφικό δίκτυο είναι το μόνο που εκφράζει αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων: "Παρά την χθεσινή αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο χθεσινό Eurogrpup, υπάρχει ακόμα ελπίδα για μία συμφωνία", αναφέρει στην ιστοσελίδα του.

Γερμανικό Πρακτορείο (DPA): Ρήξη στις Βρυξέλλες – Πιο κοντά η χρεοκοπία της Ελλάδας

Για ρήξη στις Βρυξέλλες κάνει λόγο το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), με την Ελλάδα να εμφανίζεται ανυποχώρητη στις εκκλήσεις των ευρωπαίων εταίρων να συναινέσει σε παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Ο χρόνος πιέζει και η χρεοκοπία πλησιάζει ολοένα, μεταδίδει το dpa, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Τα γερμανόφωνα πρακτορεία ειδήσεων επικαλούνται ελληνικά μέσα ενημέρωσης που μεταδίδουν ότι η Αθήνα απέρριψε τις «παράλογες και μη αποδεκτές» απαιτήσεις «ορισμένων κύκλων του Eurogroup».

Διαπραγματευτικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι Ελλάδα και άλλοι ευρωπαίοι εταίροι προτίθενται να παρατείνουν το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής. Η ελληνική πλευρά ωστόσο απέρριψε ως μη αποδεκτή μια παράταση του προγράμματος.

Η στάση που τήρησαν έναντι της Ελλάδας και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης ήταν εξ αρχής σκληρή, αλλά και σαφής.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble, δήλωσε ότι «προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μετακινηθεί καθόλου.

Συνεπώς δεν έχουμε να κάνουμε με διαπραγματεύσεις.

Η Αθήνα θα πρέπει να αποφασίσει “τι ακριβώς θέλει“.

Όσα έχω ακούσει μέχρι τώρα δεν ενισχύουν την αισιοδοξία μου.

Προς το παρόν δεν διακρίνω, πως η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Και τόνισε ότι οι όροι του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να εκπληρωθούν: «Αν τα χρονικά περιθώρια δεν αρκούν τότε θα πρέπει να εξετάσουμε, τι μπορεί να γίνει».

Deutsche Welle: Αυθάδης ο Γιάνης Βαρουφάκης

«Πού οδηγούν όλα αυτά;», διερωτάται η Barbara Wesel της Deutsche Welle σε ένα αρκετά επικριτικό για την ελληνική κυβέρνηση άρθρο μετά και το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας.

Η Wesel εξηγεί πως η ελληνική κυβέρνηση διέρρηξε τη Δευτέρα και το δεύτερο γύρο συνομιλιών στις Βρυξέλλες, επειδή οι υπουργοί Οικονομικών δεν υπέκυψαν στις επιθυμίες της. Αυτό που απογοήτευσε, ακόμη και έμπειρους διαπραγματευτές της ΕΕ, είναι το γεγονός πως οι δύο πλευρές δεν ήταν καν σε θέση να ξεκινήσουν μια πραγματική, ουσιαστική συζήτηση.

Στην αγγλόφωνη έκδοση του πρακτορείου, η Wesel καταφέρεται εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας πως δεν έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει ούτε ένα φύλλο χαρτί με συγκεκριμένους αριθμούς, στοιχεία ή τις επιθυμίες της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα είπε πως οι συνάδελφοί του θα μπορούσαν να διαβάσουν τους New York Times για μια εξήγηση της λύσης που φαντάζεται. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θέλει να κάνει ο,τιδήποτε περνά από το χέρι της για να υπάρξει μια συμφωνία και ότι αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και μέχρι την Τετάρτη.

Η Wesel λέει πως ξεκάθαρα ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έχει μια τάση προς την αυθάδεια. Κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι στους ομολόγους του, ειδικά όταν ζητάει χρήματα. Είναι απίθανο ο Schaeuble και οι υπόλοιποι να υποκύψουν στις επιθυμίες του Βαρουφάκη και να τον αφήσουν να εκτελεί κατά βούληση.

Ακόμα και πριν από τις συνομιλίες της Δευτέρας, το κλίμα δεν ήταν αισιόδοξο, καθώς αρκετοί δεν εμπιστεύονταν τις ελληνικές υποσχέσεις. Και η προσπάθεια να έρθουν κόντρα η Κομισιόν με το Eurogroup δεν έπιασε. Η Ελλάδα εξάντλησε πολύ νωρίς τις αρχικές καλές προθέσεις της ΕΕ.

Υιοθετώντας έναν ακόμη πιο ειρωνικό τόνο, η Wesel λέει πως ίσως ο Βαρουφάκης ψάχνει για άλλη δουλειά ως αρθρογράφος σε μια διεθνή εφημερίδα. Ποιος άλλος λόγος υπάρχει για να δημοσιεύει τις επιθυμίες της χώρας του για πρόγραμμα-γέφυρα άνευ όρων στον αμερικανικό Τύπο και εν συνεχεία να παρουσιάζει το αίτημά του στις Βρυξέλλες ως μοναδική βάση των διαπραγματεύσεων.

Sueddeutsche Zeitung

Για «επικίνδυνο σενάριο» κάνει λόγο σε σχόλιό της η «Sueddeutsche Zeitung» επισημαίνοντας ότι η αντιπαράθεση της Ελλάδας με τις άλλες χώρες του Eurogroup θυμίζει την περίπτωση της Κύπρου, αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολη. «Η αναστάτωση ήταν αναμενόμενη. Το γεγονός ότι ήρθε τόσο γρήγορα όμως, όχι. Οι διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών των 18 χωρών του ευρώ με τον Έλληνα ομόλογό τους Γιάνη Βαρουφάκη τελείωσαν μετά από μια ολόκληρη ώρα. Καμία συμφωνία για περαιτέρω οικονομική βοήθεια, καμία συμφωνία για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Τίποτα», αναφέρει η αρθρογράφος, η οποία πάντως εκτιμά ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να δώσει ένα τελεσίγραφο ανάλογο με αυτό που δόθηκε στην Κύπρο, διότι τότε θα προκαλούσε την αντίδραση εκατομμυρίων ανθρώπων στον ευρωπαϊκό Νότο. «Αυτό το σενάριο έχει σίγουρα εξετασθεί από το Eurogroup και τη γερμανική κυβέρνηση και διαπιστώθηκε ότι είναι επικίνδυνο» σημειώνει και προσθέτει ότι δεν έχει ειπωθεί ακόμη η τελευταία λέξη σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.


Handelsblatt

«Η Ελλάδα διαλύει τις συνομιλίες στην ΕΕ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής «Handelsblatt». «Το θέμα είναι κάτι περισσότερο από διαδικαστικό. Ο χρόνος για μια λύση μειώνεται συνεχώς, τα περιθώρια για συμβιβασμό στενεύουν όλο και περισσότερο (...). Οι αμφιβολίες για λύση αυξάνονται μετά το τελευταίο επεισόδιο ακόμη περισσότερο. Οι τεχνικές συνομιλίες εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και τους δανειστές το Σαββατοκύριακο δεν έφεραν αποτέλεσμα. Μανιώδη τηλεφωνήματα και εμπιστευτικές συζητήσεις δεν βρήκαν διέξοδο. Οι χρηματαγορές τοποθετούνται για την πιθανότητα ενός σεναρίου "Grexit"» αναφέρει η εφημερίδα, η οποία, σε άλλο άρθρο της κάνει λόγο για αύξηση του κόστους οποιασδήποτε λύσης και τονίζει ότι η επιλογή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν υπάρχει πια και θα χρειαστεί πακέτο βοήθειας ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Die Zeit

«Ποιος ευθύνεται για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα;» είναι ο τίτλος άρθρου στο μπλογκ τής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Zeit» στο οποίο τίθενται τα ερωτήματα: «Γιατί αποσύρθηκε το προσχέδιο του Μοσκοβισί και υπό την πίεση τίνος;». Σε άρθρο της εφημερίδας, υπό τον τίτλο «Πρόγραμμα ενάντια στη θέληση των Ελλήνων ψηφοφόρων» επισημαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τηρούν σκληρή στάση και σπρώχνουν την Ελλάδα όλο και περισσότερο στη γωνία. «Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το τρέχον πρόγραμμα. Ένα αδιέξοδο για τον Τσίπρα» γράφει η συντάκτρια.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου