Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ομηρία-σοκ: Ο πατέρας του νεκρού 15χρονου κάνει τις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς!

Άγνωστη η τύχη του εισαγγελέα που κρατείται όμηρος - Για τρομοκρατική ενέργεια μιλάει η Hurriyet - Αποκλεισμένη η γύρω περιοχή από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις - Αρνούνται οι δράστες να αφήσουν ελεύθερο τον εισαγγελέα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους
Αγωνία επικρατεί για την τύχη του Τούρκου εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, ο οποίος κρατείται όμηρος από μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης «Επαναστατικό Κόμμα-Μέτωπο Λαϊκής Απελευθέρωσης» (DHKP-C) στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης.











Νωρίτερα, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που απεικονίζουν έναν άνδρα με καλυμμένο το πρόσωπο να σημαδεύει το κεφάλι του Κιράζ με ένα πιστόλι, ενώ αργότερα σε ηχητικό μήνυμα που κυκλοφόρησε τα μέλη της DHKP-C προχώρησαν στην ενέργεια αυτή απαιτώντας δικαιοσύνη για το θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος έχασε τη ζωή του αφού χτυπήθηκε στο κεφάλι από περίβλημα δακρυγόνου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων το 2013.






Στο σημείο από την πρώτη στιγμή έφτασαν ειδικές αστυνομικές δυνάμεις των τουρκικών αρχών, ενώ έχουν αποκλειστεί οι γύρω δρόμοι και στο κτίριο που στεγάζεται το δικαστικό μέγαρο έχουν εισέλθει μέλη της αστυνομίας και ειδική διαπραγματευτική ομάδα.













Πέραν των ειδικών, όμως, συγκλονίζει το γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις παίρνει μέρος και ο πατέρας του αδικοχαμένου Μπερκίν, Σάμι, ο οποίος συνομιλεί τηλεφωνικά με μέλη της οργάνωσης ακροαριστερών, ζητώντας από τους δράστες να αφήσουν ελεύθερο τον εισαγγελέα και παρακαλώντας να μη χυθεί άλλο αίμα. Σαν να μην έφτανε η τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, ο Σάμι Ελβάν μετέβη στο σημείο για να έχει απευθείας επαφή με τους δράστες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες αρνούνται να αφήσουν ελεύθερο τον εισαγγελέα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Μάλιστα, λέγεται πως δήλωσαν ότι αν δεν αποκαλύψει το όνομα του αστυνομικού που πέταξε το δακρυγόνο που κατέληξε στον άτυχο 15χρονο θα σκοτώσουν τον Κιράζ και θα σκοτωθούν και οι ίδιοι. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, οι ένοπλοι υποστηρίζουν ότι αν η οργάνωση πληγεί από την αστυνομία θα πυροδοτήσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς που λέγεται ότι έχουν τοποθετήσει σε δύο αστυνομικά τμήματα.

Αναλυτικότερα, στις 12:36, έπιασαν όμηρο τον Κιράζ στον 6ο όροφο του κτιρίου και από τότε απειλούν ότι τον σκοτώσουν, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, δίνοντας τελεσίγραφο μέχρι τις 15:36, ώρα που τραυματίστηκε ο Ελβάν.









Εντούτοις, μετά την παρέλευση της διορίας άγνωστη παραμένει η τύχη του εισαγγελέα, ενώ στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές έχουν δώσει εντολή απαγόρευσης της κάλυψης των γεγονότων από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως ανέφερε, όμως, η Hurriyet, οι ένοπλοι απαιτούν την ομολογία των αστυνομικών που ευθύνονται για το θάνατο του μικρού παιδιού, το οποίο είχε βγει στο δρόμο για να αγοράσει ψωμί εν μέσω των διαδηλώσεων. Παράλληλα, επιρρίπτουν ευθύνες στον Κιράζ, καθώς είναι ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση Ελβάν.

Στο μεταξύ, διακοπή ρεύματος έχει σημειωθεί σε τουλάχιστον 70 πόλεις της Τουρκίας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε μετρό και τραμ, αλλά και σε φωτεινούς σηματοδότες, ενώ υπάρχουν αναφορές και για διακοπές στην ύδρευση. Η συγκυρία του γενικού μπλακ-άουτ με την ομηρία του Τούρκου εισαγγελέα οδήγησε στον πρωθυπουργό της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, να μην αποκλείει ακόμα και το σενάριο της τρομοκρατίας, προσθέτοντας πως διενεργείται έρευνα.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα, ο αναπληρωτής εισαγγελέας, Βεντάτ Γιγκίτ, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ ο διοικητής της αστυνομίας, Σελάμι Αλτινόκ, δεν αποκάλυψε την ταυτότητα των δραστών, αλλά επιβεβαίωσε πως δύο άνθρωποι κρατούν σε καθεστώς ομηρίας των εισαγγελέα.

Παράλληλα, μία μικρή ομάδα διαδηλωτών έχει συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο φωνάζοντας το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Μπερκίν», ωστόσο ένας εξ αυτών συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές.

Παράλληλα, ο Τουφάν Τουρέντς της εφημερίδας Hurriyet έγραψε στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter πως με την ενέργεια αυτή «οι τρομοκράτες σκοτώνουν για μία ακόμα φορά τον Μπερκίν Ελβάν».

Άγνωστη η τύχη του εισαγγελέα

Μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχαν στείλει οι ακροαριστεροί Τούρκοι παραμένει άγνωστη η τύχη του εισαγγελέα, ούτε και έχει διασαφηνιστεί εάν οι απαγωγείς έκαναν πράξη τις απειλές τους. Η τουρκική δικαιοσύνη έχει επιβάλει απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών σχετικά με την ομηρία στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και επί του παρόντος υπάρχει σιγή ασυρμάτου σχετικά με το τι συμβαίνει στον 6ο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου της Κωνσταντινούπολης.

Τι ζητούν οι ακροαριστεροί


Οι απαγωγείς ζητούν: Οι αστυνομικοί που σκότωσαν τον 15χρονο να ομολογήσουν την πράξη τους σε απευθείας μετάδοση, να καταπέσουν οι κατηγορίες εναντίον όλων όσοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Μπερκίν Ελβάν και τέλος να εξασφαλιστεί η ασφαλής έξοδός τους από το κτήριο του δικαστικού μεγάρου, χωρίς να υπάρξουν κυρώσεις για την πράξη τους.




Σημειώνεται πως ο ανήλικος Ελβάν είχε τραυματισθεί ακριβώς στις 15:36, ώρα που έληγε το τελεσίγραφο της ομηρίας, από την αστυνομία στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 και κατέληξε τον Μάρτιο του 2014, υποκύπτοντας στα τραύματά του.

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις - Ο πρόεδρος της Ένωσης Νομικών κάνει λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια»


Σύμφωνα με αναφορές Τούρκων δημοσιογράφων στο Twitter ο πρόεδρος της Ένωσης Νομικών της Κωνσταντινούπολης έχει μεταβεί στο σημείο, ώστε να διαπραγματευτεί με τους ακροαριστερούς που κρατούν όμηρο τον εισαγγελέα. Ο πρόεδρος δήλωσε λίγη ώρα αργότερα πως η ομηρία ενός εισαγγελέα είναι «τρομοκρατική ενέργεια», επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει δικαιολογία για μία τέτοια πράξη και πρόθεσε πως προσεύχεται για τον εισαγγελέα. Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα που επικαλούνται πληροφορίες Τούρκων αστυνομικών βρίσκεται εν εξελίξει η διαδικασία διαπραγματεύσεων με δύο από τα μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης.




Ο 15χρονος είχε χτυπηθεί στο κεφάλι από το περίβλημα ενός δακρυγόνου και παρέμενε σε κώμα επί 269 ημέρες πριν καταλήξει.

Αφήστε τον ελεύθερο,  λέει ο πατέρας του 15χρονου

Στο άκουσμα της είδησης της ομηρίας του εισαγγελέα, η αντίδραση της οικογένειας του άτυχου 15χρονου ήταν άμεση. Συγκεκριμένα, ο πατέρας του, Σαμί Ελβάν, είπε πως ο εισαγγελέας πρέπει να απελευθερωθεί, τονίζοντας ότι το αίμα δεν μπορεί να ξεπλυθεί με αίμα.

«Ο γιος μου είναι νεκρός. Δε θέλω κανείς άλλος να πεθάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο πατέρας του 15χρονου ζήτησε να σταματήσει η βία και απαίτησε για δικαιοσύνη, επισημαίνοντας: «Δε θέλω άλλες μητέρες να κλάψουν».






ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου