Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Η ΕΡΤ ΑΝΟΙΓΕΙ

Η ΕΡΤ ανοίγει

«ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ» ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΝΕΡΙΤ

Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου κατατίθεται το Σχέδιο Νόμου για την ΕΡΤ, με βασικούς άξονες την επιστροφή των απολυμένων της 11ης Ιουνίου 2013, τον οικονομικό έλεγχο της ΝΕΡΙΤ και τη δημιουργία μίας ανταγωνιστικής δημόσιας τηλεόρασης.
Το Σχέδιο Νόμου για τη δημιουργία της ΕΡΤ Α.Ε επρόκειτο να κατατεθεί την Πέμπτη 5 Μαρτίου, όμως καθυστέρησε ώστε να εξευρεθεί ορθή λύση σε νομικά και τεχνικά προβλήματα, τα οποία «επινόησε η προηγούμενη συγκυβέρνηση δημιουργώντας το εκτρωματικό, ουσιαστικό και κανονιστικό πλαίσιο του κλεισίματος της ΕΡΤ, της μετάβασης προς το μόρφωμα ΝΕΡΙΤ δια της ΔΤ» σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Πλέον, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπαίνει στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του, ώστε αυτό να κερδηθεί, δίχως να επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ επιπλέον ο κρατικός προϋπολογισμός.
Αίσθηση θετική προκαλεί το γεγονός ότι στο νέο νόμο θα υπάρχει πρόβλεψη εξαίρεσης καταβολής του ανταποδοτικού τέλους για την ΕΡΤ, για όσους έχουν ενταχθεί στο κοινονικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι ξεκάθαρο αν τίθεται θέμα αύξησης του ανταποδοτικού τέλους για τους υπόλοιπους... Στα ακόμα πιο θετικά, η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τέλος στο απέραντο... όργιο σπατάλης που καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια σε επίπεδο δαπανών για εξωτερικές/μεικτές παραγωγές, αφού θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο νόμο, ενώ από τη σημερινή ενημέρωση που δόθηκε από την κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζεται το τοπίο για το πώς θα διαχειριστεί τη «συνύπαρξη» των νυν εργαζομένων της ΝΕΡΙΤ με τους απολυμένους της ΕΡΤ που επιστρέφουν. Παράλληλα, με εξαιρετικό ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένεται η υλοποίηση του οικονομικού ελέγχου της ΝΕΡΙΤ που επίσης θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα βασικά σημεία του Σχεδίου Νόμου είναι:
«Η ΕΡΤ ανοίγει, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν. Ο δημόσιος φορέας θα λειτουργήσει προς την πραγματική εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού.
Η ΕΡΤ θα είναι πράγματι ανεξάρτητη από κάθε φορέα δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας διασφαλίζοντας την πολυφωνία, την ανεξάρτητη ενημέρωση, την υψηλή ποιότητα του περιεχομένου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους πνευματικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες να προβάλουν το έργο και τις ιδέες τους.
Η ΕΡΤ θα έχει για την εκπομπή της όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα (αναλογικά, ψηφιακά, δορυφορικά, διαδικτυακά κα.) σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και προς τον απόδημο Ελληνισμό ανά την υφήλιο. Η ΕΡΤ επίσης θα κατέχει, τηρεί, και παρέχει με ψηφιακό τρόπο στο κοινό το οπτικοακουστικό αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Οι πόροι της ΕΡΤ θα προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος από το οποίο απαλλάσσονται μεταξύ άλλων όσοι έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Η ΕΡΤ θα διοικείται από 7μελές Δ.Σ, εκ των οποίων δύο μέλη εκπρόσωποι των εργαζομένων. Υπάρχει πρόβλεψη σε σχέση με την κατάργηση παροχών, απολαβών και προνομίων.
Οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης της εταιρείας θα στηρίζονται στο ανταποδοτικό τέλος και δεν θα δημιουργούν καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Οι εξωφρενικές δαπάνες των εξωτερικών/μεικτών παραγωγών περιορίζονται δραστικά με ρητή πρόβλεψη στο νόμο».

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου